Projenin Amacı
Türk Deniz Kuvvetlerinin harekat ihtiyaçlarını karşılamak için milli kaynaklar kullanılarak modern bir savaş yönetim sistemi dizayn etmek ve geliştirmek bir gereklilik olarak ortaya çıkmıştır. Bu ihtiyacı karşılamak için geliştirilen GENESİS projesi, 20 Ocak 1998 tarihli Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı emri ile ilk olarak Milli Komuta Kontrol Projesi (MİLKON) adıyla başlatılmış, 1 Ekim 1998 tarihinde Amiraller Kurulu tarafından proje adı Gemi Entegre Savaş Sistemi (GENESİS) olarak değiştirilmiştir. Modernizasyon Programı ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan 8 adet G-Sınıfı (Gabya) Fırkateyn’in kullanım ömrünün uzatılması ve harp yeteneklerinin arttırılması hedeflenmiştir.
Projenin Gelişimi
GENESİS Savaş Sisteminin bütün yazılım ve donanımları Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi Komutanlığı (ARMERKOM) tarafından dizayn edilmiş ve patenti Deniz Kuvvetleri Komutanlığı adına alınmıştır. Geliştirilen sistem milli sanayiye aktarılmıştır. Bu kapsamda HAVELSAN projenin ana yüklenicisi ve entegrasyon sorumlusu, YALTES, AYESAŞ, Vestel Savunma, MILSOFT ve TÜBİTAK-MAM ise alt yüklenici olmuştur.
GENESİS SYS, G-Sınıfı fırkateynlerin Savaş Yönetim Sistemlerini modernize etmek üzere başlatılmıştır. GENESİS ile çok sayıda farklı mimariye sahip silah, sensör ve elektronik sistemler ile platform verilerinin GENESİS SYS’e entegrasyonu için gerekli uyumlandırma birimleri tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Entegre bir sistem olarak, platform üzerinde yer alan sensörler ile harekât ortamında keşif, gözetleme, tespit, takip ve sınıflandırma işlemleri tam otomatik yöntemler ile gerçekleştirilmektedir. Taktik resmin dost birliklere aktarılması amacı ile Entegre Çoklu Veri Link Kabiliyeti kazandırılmıştır. Otomatik Hedef Tespit ve Takip Sistemiyle, mevcut tüm keşif gözetleme radarları için Entegre Otomatik Radar Tespit, Takip ve Veri Birleştirme Sistemi yeteneği kazanılmıştır. Aynı zamanda tüm hava tehditlerine karşı Tehdit Değerlendirme ve Silah Tahsis yeteneği kazanılmıştır. Bu fonksiyon tüm hava savunma silahları için kullanılabilir. Modernizasyondan sonra, G Sınıfı Fırkateynler uzun dönem gereksinimlerini karşılayacak şekilde modern bir komuta ve kontrol sistemi kazanmıştır. PHALANX, CHAFF ve IFF gibi alt sistemler Savaş Yönetim Sistemine başarıyla entegre edilmişlerdir.
2018 itibariyle 8 adet G Sınıfı Fırkateyn, 2 adet Ada Sınıfı (MİLGEM) Korvet ve Kılıç Sınıfı Hücumbotların bir kısmı GENESİS ile teçhiz edilmiştir. Üretim ve teslimat süreci devam eden 2 adet Ada Sınıfı Korvet (Pakistan’a ihraç edilen 4 Korvet için de muhtemelen kullanılacaktır) ve 4 adet İ Sınıfı Fırkateyn (daha gelişmişi ile) de GENESİS ile teçhiz edilecektir.
Yetenekleri ve Teknik Özellikleri
Uyarlanabilir ve Açık Mimari
Kapalı mimariye sahip gemideki mevcut Savaş Yönetim Sistemi (CDS), tam dağıtık ve ölçeklenebilir modern GENESİS Savaş Yönetim Sistemi (SYS) ile değiştirilmiştir. Geminin durumsal farkındalığı, karar destek, Hava Savunma Harbi (HSH), Denizaltı Savunma Harbi (DSH), Su Üstü Savunma Harbi (SüSH), Elektronik Harp (EH) ve Deniz Topçu Desteği (DTD) yetenekleri atırılmış ve daha iyi Savaş Hareket Merkezi (SHM) organizasyonu ile merkezi komuta kontrol sağlanmıştır. GENESİS’in yedeklenebilir mimarisi sisteme yüksek erişilebilirlik sağlayarak plaormun dayanıklılığı atırılmıştır. Phalanx Yakın Savunma Sistemi, Seyir Radarı, IFF ve Chaff Dekoy Atım Sistemi’nin (SRBOC) GENESİS’e entegre edilmesi ile yüksek seviyede savaş sistemi otomasyonu elde edilmiştir. Ayrıca otomatik reaksiyon yazılımı ve yeni Otomatik Hedef Tespit ve Takip Sistemi’nin (OTOHETTS) kullanımı ile füze karşı tedbirleri reaksiyon süresi belirgin oranda azaltılmıştır. Bu proje ile Harpoon Silah Sistemi (HWS) ve Phalanx Yakın Savunma Sistemi GENESİS’e entegre edilmiş ve plaormun savunma yeteneklerini atırmak üzere Otomatik Chaff Dekoy Atım Sistemi geliştirilmiştir. Ayrıca IFF çözümleyici ve izleyici sistemi geliştirilerek GENESİS’e entegre edilmiştir.
Projenin ilerleyen aşamalarında, fırkateynlerde SPS-49 Hava İzleme Radarı’nın 3 Boyutlu Radar ile değiştirilmesini, ESSM füzesi kullanımı için VLS-41 Lançer Sistemi’nin eklenmesini ve Link-11’e ilave olarak Link-16 Taktik Veri Link yeteneği ilavesini içeren sensör modernizasyonları yapılmıştır.
Performans
Platformda yer alan silah ve sensörlerin GENESİS’e entegre edilmesi ile G-Sınıfı Fırkateynlerin C4ISR yetenekleri iyileştirilmiştir. Bugün G-Sınıfı Fırkateynler, gemide yer alan ESSM, Harpoon, SM-1 ve 76 mm Top’u öz savunması için Phalanx Yakın Savunma Silahı’nı ise hem yakın savunma sistemi olarak hem de asimetrik tehditler için kullanabilmektedir. GENESİS Yazılımı, gelişmiş tehdit değerlendirme ve silah kontrol yeteneklerinin yanında, yüksek kullanılabilirlik, yapılandırılabilirlik, tekrar kullanılabilirlik ve organizasyonel ihtiyaçlara yönelik olarak adaptasyon olanağı sağlamaktadır. GENESİS projesi, Perry Sınıfı Fırkateyn Savaş Yönetim Sistemi modernizasyonu alanında dünyadaki ilk proje, HAVELSAN ise bu projeyi başarıyla tamamlayan ilk firmadır.
Yazı: Anıl ŞAHİN Kaynak: SavunmaSanayiST.com