Antalya Serbest Bölge’de inşa faaliyetlerini yürüten Ares Tersanesi, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü için geliştirdiği “Ares 35 FPB” Süratli Devriye Botu (Fast Patrol Boat/FPB)’nun prototip üretimini bu yıl sonunda tamamlayacak.
Ares Tersanesi’nin; Türk kara sularının emniyeti, münhasır ekonomik bölgelerin emniyeti, ani müdahele, devriye ve eskortluk, arama-kurtarma, kaçakçılıkla mücadele, insan kaçakçılığının önlenmesi, keşif ve karakol görevlerinin icrası için Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak tasarladığı botun dizayn doğrulama süreci devam ediyor.
Türkiye’nin gemi inşa tarihindeki en büyük seri üretim projesinde, bu yıl sonu prototip bot üretimi tamamlanarak operasyonel kabul testleri yürütülecek. Akabinde; Sahil Güvenlik Komutanlığı için 105 adet, Emniyet Genel Müdürlüğü için ise 17 adet olmak üzere toplam 122 adet Süratli Devriye Botunun seri üretimi aşamasına geçilecek. İki ayda bir 6 botun üretilmesinin planlandığı projede, bot başına yaklaşık bir haftalık üretim ve donatım süresi ayrılarak toplamda altı yılda proje tamamlanmış olacak.
Karbon takviyeli gelişmiş kompozit malzemeden üretilecek botların uzunluğu 11.90 m, genişliği 3.76 m, draftı ise 0,80 metre olacak. Ana sevk sistemi iki adet dizel motor ve su jeti olan platformun, 160 deniz mili menzile, 35 kts (64.82 km/s) maksimum hıza ve 11,85 ton deplasmana sahip olacağı belirtiliyor.
Türk Loydu’nun norm ve kurallarına göre inşa edilecek botlar, Karadeniz’in Kuzeydoğusundaki Artvin’den, Akdeniz’in Güneydoğusundaki Hatay’a kadar Türkiye’nin tüm kıyı bölgelerinde faaliyet göstererek hak ve menfaatlerin korunmasında rol alacak.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com
Eskiden Sahil Muhafaza denirdi. Yüzde yüz arapça kökenliydi. Şimdilerde Sahil Koruma oldu, arapça oranı yüzde elliye indi. Gelin şu botların üzerine Kıyı Koruma yazalım ki , pek moda bir deyimle tamamen “yerli ve milli” olsun. Dizaynı beğenmedim. Belki de teknik gereklilik . Benim gözüme biraz
tahlisiye botu gibi göründü. Ayrıca küçük buldum. Kaç bofora kadar görev yapabilecek belirtilmemiş.
Ayda üç bot yüksek bir üretim değil Ares gibi bir firma için. Belki de acil gerekli olmadığı için.Bu nihayet bir okur yorumu. Elbet prototiplerle gerekli testler yapılmış, feed-backler alınmıştır kullanıcı
tarafından. Eh,o zaman hayırlı olsun,güle güle kullansınlar.
şu hücumbot projesi çok önemli, hakkında fazla bilgi de yok, mümkünse daha fazla haber görmek isteriz stm ve fac 55 hakkında.
Sahil güvenlik için bot yapmaları iyi haber sevindim bir sıkıntı olduğu zaman arıyoruz sürekli bahane yok araplarla mültecilerle uğraşıyoruz yunanlılarla uğraşıyoruz bot yok diye göndermiyolardı gelmiyolardı iç deniz sorunları üçüncü plandaydı şimdi bahaneleri kalmaz gelmesinde göreyim.