Londra’nın 5 milyar sterlinlik Typhoon satışına Alman engeli

Roketsan-ATMACA-Banner

Birleşik Krallık, Suudi Arabistan’a 5 milyar sterlin değerinde Eurofighter Typhoon satışı gerçekleştirmeyi hedefliyor. Satış, Almanya tarafından engelleniyor.

BAE Systems Eurofighter Typhoon anlaşmasının onaylanması için Birleşik Krallık’ın, Almanya’ya ihtiyacı var. Ancak Berlin yönetimi, insan hakları konusunda endişeli olduğu gerekçesi ile söz konusu anlaşmayı onaylamıyor. Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, Muhammed bin Salman’ın Londra ziyareti öncesinde Suudi Arabistan’a Typhoon jetlerinin satışını onaylaması için Berlin’e baskı yapıyor.

STM Banner

Sunak, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’dan en az 5 milyar Sterlin değerindeki savunma anlaşmasına yeşil ışık yakmasını bizzat istedi.

Typhoon jetleri, Lancashire’daki programda 5.000 kişiyi istihdam eden BAE Systems tarafından tasarlanıyor, üretiliyor ve bakımı yapılıyor.

Almanya, 5 milyar sterlinlik satışı bozabilir

Ancak savunma kaynakları The Telegraph’a yaptıkları açıklamada Almanya’nın, BAE’nin gelirlerinin %12’sini oluşturan Orta Doğu ülkesine çok rollü jetlerden 48 adet satılması için Mart 2018’de kararlaştırılan hükümetler arası anlaşmayı “bozabileceğini” söylediler.

Suudi-Arabistan-Typhoon

Eurofighter Typhoon, 1980’lerde NATO’nun gözetimi altında İngiliz, Alman, İtalyan ve İspanyol şirketlerinden oluşan bir konsorsiyum tarafından geliştirildi. Sonuç olarak uçakların ihracatı için ilgili dört ülkenin de onayı gerekiyor.

Sunak, Alman koalisyonu içindeki bölünmeler nedeniyle tehdit altında olan anlaşmanın nasıl kurtarılacağına ilişkin görüşmelere yoğun bir şekilde dahil oldu. Veliaht Prens’in, Başbakan ile birlikte Birleşik Krallık-Suudi savunma ilişkilerini geliştirme sözü vermesinin ardından bu sonbaharda Londra’yı ziyaret etmesi bekleniyor.

Sosyal Demokrat Partili Scholz’un süpersonik savaş uçağı anlaşmasını onaylamaktan yana olduğu ve Birleşik Krallık’ın ekonomik argümanlarına sempati duyduğu söyleniyor. Ancak partisinin koalisyon içinde olduğu Yeşiller’in bazı üst düzey üyeleri, buna karşı çıkıyor.

Birleşik Krallık’ın Almanya’yı programdan bypass etmesi gündemde

Edinilen bilgilere göre; Downing Street (Birleşik Krallık Başbakanlığı), Berlin’i Typhoon satışından bypass etmek için yasal işlem başlatmayı araştırıyor ancak böyle bir hamle, Birleşik Krallık’ın Avrupa’daki kilit bir müttefik olan Almanya ile ilişkileri bozabilir.

Eurofighter-Typhoon

BAE’deki istihdamın güvence altına alınmasının yanı sıra, Birleşik Krallık’ta faaliyet gösteren diğer büyük savunma şirketleri de Suudilerle yapılacak anlaşmadan faydalanacak.

Rolls-Royce, Typhoon’a güç veren EJ200 motorlarını üreten konsorsiyumun bir parçasıyken, İtalyan savunma grubu Leonardo, Edinburgh üssünde jetin gelişmiş radarını ve Luton fabrikasında aviyonik sistemlerini üretiyor.

BAE Systems, 2007 yılında Suudi hava kuvvetlerine 72 Typhoon sattı. Bir savunma kaynağı The Telegraph’a şunları söyledi: “Onlara daha fazlasını satmaya çalışıyoruz. Eğer bu uçağı tasarlayan ve üreten ülkelerden herhangi biri Suudi Arabistan’a satış yapmaya hazır değilse bu her türlü anlaşmayı bozacaktır.”

Kaynak, olası satış konusunda Almanya ile temasa geçmenin ordunun değil Hükümetin görevi olduğunu vurguladı.

“Almanya’nın ürettiği parçaların Birleşik Krallık’ta üretilmesi gerekir”

Bazı kaynaklar BAE’ye anlaşmanın Almanya olmadan da yapılabileceğini öne sürerken, ortaklar arasında imzalanan ve hiçbir ortağın diğerini ihracat fırsatlarından alıkoymaması gerektiğini belirten bir Mutabakat Zaptına atıfta bulundular. “Dolayısıyla bu ortak (Almanya) kendini mazur gösterebilir ama o zaman genellikle Almanya tarafından üretilen parçaları bizim yapmamız gerekir” dediler.

Typhoon FGR4 Savaş Uçağı
Typhoon FGR4 Savaş Uçağı

Oxford Economics tarafından yapılan bir araştırmaya göre Typhoon savaş uçağı programı Birleşik Krallık ekonomisi genelinde 20.000’den fazla istihdamı destekliyor. Jetler, Lancashire’daki programda 5.000 kişiyi istihdam eden BAE Systems tarafından tasarlanıyor, üretiliyor ve bakımı yapılıyor.

Sunak’ın geçtiğimiz ay Almanya Başbakanı ile yaptığı bir telefon görüşmesinde Eurofighter anlaşmasının yeniden canlandırılması fikrini bizzat gündeme getirdiği söyleniyor.

Suudi Arabistan ile savunma ilişkilerinde Birleşik Krallık kararlı

Bir hükümet sözcüsü şunları söyledi: “Eurofighter’ın olası ihracatını değerlendirirken, her ülkenin diğerlerinin ihracatını desteklemek üzere verdiği taahhütler doğrultusunda Almanya, İtalya ve İspanya hükümetleriyle yakın iş birliği içinde çalışıyoruz.

Geçtiğimiz yıl Almanya’nın Suudi Arabistan’ın mevcut Eurofighter uçaklarının parçaları için ihracat lisanslarını üç yıllığına uzatma kararını memnuniyetle karşıladık. Birleşik Krallık, Suudi Arabistan Krallığı ile stratejik savunma ilişkimize olan bağlılığını sürdürmektedir.”


Kaynak: SavunmaSanayiST.com, Telegraph

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz
Başa dön tuşu