Güney Kore’de MIM-23 HAWK Devri Resmen Sona Erdi

Roketsan-ATMACA-Banner

Güney Kore, orta menzilli hava savunma sistemi olan MIM-23 HAWK sistemlerini tamamen emekliye ayırdı.

Amerikan Raytheon şirketi tarafından geliştirilen MIM-23 HAWK sisteminin yerini Güney Kore tarafından yerli olarak geliştirilen Cheongung Blok-1 (KM-SAM) orta menzil hava savunma sistemi alacak. 

STM Banner

Kookbang Ilbo gazetesinin 7 Temmuz tarihli haberine göre 1983 yılından bu yana Güney Kore Hava Kuvvetlerinin envanterinde bulunan HAWK sistemleri emekliye ayrıldı. Kore Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri (RoKAF) 1. Hava Savunma Füze Tugay’ının bir parçası olan ve tabur seviyesinde bulunan Birim 2970’e ait sistemler hizmet dışında kaldı. HAWK sisteminin komuta kontrolünden sorumlu olan AN/TSQ-73 sistemi de hizmetten çıkarıldı.

Birim 2970, Kore Cumhuriyeti Hava Kuvvetlerinin HAWK sistemi kullanmaya devam eden son birliklerinden birisiydi. Sisteme ait atış kontrol ekipmanlarının ise bir müzede sergileneceği öğrenildi. Kore Cumhuriyeti Hava Kuvvetlerinin envanterinde toplamda 8 batarya HAWK hava savunma sistemi bulunuyordu.

MIM-23 HAWK 

Raytheon tarafından geliştirilen MIM-23 HAWK (Homing All the Way Killer) sistemi orta menzilli hava savunmasında kullanılıyor. Sistem, ABD ordusunun envanterine ilk kez 1959 yılında girmişti. Bugüne kadar üretilen HAWK füzelerinin sayısı ise yaklaşık olarak 40.000 olarak belirtiliyor.

MIM-23 HAWK hava savunma sistemi Türkiye tarafından hala aktif bir şekilde kullanılıyor. Sistemin Libya ve Suriye’ye intikal ettiği biliniyor.

MIM-23 HAWK Sistemi
MIM-23 HAWK Sistemi

KM-SAM (Cheongung Blok-1)

Güney Kore Savunma Tedarik Programı Yönetimi (DAPA) Nisan 2020’de yaptığı bir açıklamada Cheongung Blok-1 hava savunma sistemlerinin Kore Cumhuriyeti Hava Kuvvetlerine teslimatlarının tamamlandığını duyurmuştu.

İlk kez 2015 yılında hizmete giren Cheongung Blok-1 hava savunma sisteminin menzili 40 kilometre olarak belirtiliyor. 4.6 metre uzunluğundaki dikey ve soğuk atış tekniğiyle ateşlenen füzelerin her birinin 1.2 milyon $’a mal olduğu biliniyor. Füze, 4.5 mach hıza kadar ulaşabiliyor. İrtifa kapasitesi ise 15-20 km arasında.

Her bir Cheongung Blok-1 bataryasında bir adet komuta kontrol merkezi, bir adet çok fonksiyonlu radar, 4 adet lançer (8×8 kamyonlarda) bulunuyor. Her bir lançer toplamda 8 adet füze atma kapasitesine sahip.

Güney Kore Cheongung Blok-1/KM-SAM
Güney Kore Cheongung Blok-1/KM-SAM

Sistemin geliştirilmesi 2011 yılında sona ermiş ve 2013 yılında ilk Blok-1 füzelerin üretimine başlanmıştı.KM-SAM, aynı zamanda “Patriot’un Kore versiyonu” olarak da biliniyor. KM-SAM, Güney Kore’nin ilk orta menzilli hava savunma sistemi olma özelliğine de sahip.

KM-SAM sistemi, Almaz-Antey ve Fakel’in teknik desteğiyle Güney Kore Savunma Geliştirme Ajansı (ADD) tarafından geliştirildi. Sistemde kullanılan teknoloji S-350E ve S-400 sistemlerinde kullanılan 9M96 füzesiyle benzerlik gösteriyor.

Sistem her ne kadar Rus Almaz Antey Dizayn Bürosu tarafından geliştirilmiş olsa da Samsung Thales, LIG Nex1 ve Doosan DST tarafından sağlanan yardım ve sistemin Güney Kore’de yerli olarak üretilmesi sistemi yerli üretim olarak görmek için yeterli.

ÖNERİLEN İÇERİK: Kore Stili Demir Kubbe Sistemi Projesi Hayata Geçiyor


Kaynak: SavunmaSanayiST.com, Janes Intel

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu