Güney Kore Yerli Motorla K2 Tankı Üretimine Başladı

Roketsan-ATMACA-Banner

Güney Kore, K2 Black Panther Ana Muharebe Tankı (AMT) için yerli olarak üretilen motorlarla seri üretime başladı.

Güney Kore Savunma Tedarik Programı Yönetimi (DAPA) tarafından yapılan açıklamada motorların ikincil seri üretim K2 tanklarına başarıyla entegre edildiği aktarıldı.

STM Banner

K2 tankı Güney Kore ordusunun en yeni tankı olarak biliniyor ve 2014 yılından bu yana hizmette. Tankın tasarımı, dizaynı ve üretimi tamamen Güney Kore’ye ait.

Yapılan açıklamada ikinci seri üretim safhasında birinci seri üretim tanklarda kullanılan yabancı güç paketi yerine yerli motor kullanıldığı ve yerlilik oranının arttırıldığı not edildi.

K2-Black-Panther
K2 “Black Panther”

Tankta karışık bir güç paketi kullanıldı. Motor ve soğutma sistemi yerli iken transmisyon halen yabancı tedarikçiden sağlanıyor.

Tankın kalbi olan güç paketinde motor, transmisyon ve soğutma sistemi gibi kritik parçalar yer alıyor.

Bu yeniliklerle beraber yalnızca operasyonel kabiliyette artış değil, maliyet düşüşlerinin yaşanması da bekleniyor.

Üçüncü parti K2 tankların seri üretiminin tamamlanması için hedef tarih ise 2023.

Altay İçin Güney Kore İle Müzakereler

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile Kore Cumhuriyeti Savunma Sanayii Başkanlığı arasında, ALTAY Tankı’nın güç grubu için mutabakat imzalanması da planlanıyor.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ALTAY Tankı’nın güç grubu yani motor ve şanzımanıyla ilgili niyet mektubu imzalandığını Kore Cumhuriyeti Savunma Sanayi Başkanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayii Başkanlığı arasında iş birliği mutabakat zaptı imzalanması için müzakerelere katkı sunduklarını açıklamıştı.

Şirket temsilcilerinin geçtiğimiz dönemde Kore medyasına verdiği bilgiye göre; Güney Koreli Doosan Infracore Co. ve S&T Dynamics Co. şirketleri, ALTAY Ana Muharebe Tankı’nın motor ve transmisyonunu BMC için üretecek. Üretimin birkaç yıl sürmesi öngörülüyor.

ALTAY Ana Muharebe Tankı

ALTAY projesi kapsamında; üstün teknoloji ürünü silah sistemleriyle donatılmış, yüksek hareket ve beka kabiliyeti olan, uzun menzilli ve etkili ateş-darbe gücüne sahip, elektronik harekât kabiliyeti yüksek bir tankın yurt içinde tasarlanması, geliştirilmesi, prototip üretimi, atış kontrol ve komuta kontrol haberleşme bilgi sistemlerinin milli olarak geliştirilmesi, zırh sistemlerinin teknoloji transferi ile yurt içinde geliştirilmesi hedeflenmiştir.

2008 yılında sözleşmesi imzalanan projenin ilk adımında 2 adet prototip üretilmiş olup testleri başarı ile tamamlanmıştır. 9 Kasım 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile BMC arasında imzalanan anlaşmaya binaen, önümüzdeki dönemde 250 adet ALTAY Tankının seri üretimi BMC tarafından gerçekleştirilecektir.

T0 denilen üretimin faaliyetleri için her şeyin hazır olduğu durumun akabinde 18 ay içerisinde ilk seri üretim ALTAY Tankı’nın, Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi amaçlanmış ancak Almanya’nın motor ve transmisyon ambargosu sebebi ile T0 aşaması tamamlanamamıştır.

ÖNERİLEN İÇERİK: Mısır ile Güney Kore arasında K2 Black Panther görüşmesi


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, DAPA

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu