Güney Kore’den BAE’ye Milyar Dolarlık Hava Savunma İhracatı

Roketsan-ATMACA-Banner

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in Orta Doğu turunda. Moon’un hedefi savunma satışları gerçekleştirmek.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in Orta Doğu turu kapsamında Birleşik Arap Emirikleri’ni (BAE) ziyaret ediyor. BAE, Güney Kore’den Cheongung II orta menzilli karadan havaya füzeleri alımı için imzaları attı. Anlaşmanın değeri ise 3.5 milyar dolar olarak aktarıldı.

STM Banner

LIG Nex1, Hanwha System ve Hanwha Defense Systems gibi Güney Kore’nin dev savunma sanayii şirketlerinden oluşan Güney Koreli heyet, BAE ile savunma sanayii ilişkilerini güçlendirme kararı da aldı.

Moon aynı zamanda Suudi Arabistan ve Mısır’ı da ziyaret edecek. Güney Kore Ulusal Savunma Bakanı ve Kore Ulusal Meclisi Başkanı, sırasıyla Ağustos ve Ekim 2021’de Mısır’ı ziyaret etmişti.

Mısır’ın Güney Kore ile ortaklaşa olarak K2 Black Panther II ana muharebe tankı ve K9 Thunder obüsü üretmesi gündemdeki başlıklardan olacak.

K2 Black Panther Tankı
K2 Black Panther Tankı

Mısır basını, iki ülke arasına bu sefer ise K2 Black Panther tankının ortak üretiminin konuşulduğunu ve Güney Kore’nin de buna sıcak baktığı söyledi. Güney Kore’nin K2 Black Panther ve K9 Thunder sistemleri için Mısır’da üretim tesisleri kuracağı, teknoloji transferi yapacağı ve Mısır Kara Kuvvetlerine destek olacağını iddia etmişti.

K2 Black Panther

K2 Black Panther tankı, Güney Kore tarafından geliştirilen ve Hyundai Rotem tarafından üretilen yeni nesil bir ana muharebe tankı.

K2 Black Panther tankı ilk kez Ekim 2009’da Güney Kore Savunma Fuarı ADEX sırasında tanıtılmıştı. Güney Kore, K2 Black Panther tankını geçmişte Polonya ve Norveç’e teklif etmişti. Polonya, eskiyen T-72 tanklarının yerini alacak tanklar için seçimi K2 Black Panther yerine M1A2 Sept V3 tanklarından kullanmıştı. Norveç’teki ihalede ise Güney Koreli K2 Black Panther tankı ile Alman Leopard 2A7 tankı, Kasım 2021’de kısa listeye kaldı. Yakın zamanda seçimin yapılması bekleniyor.

K9 Thunder

K9 Thunder, Samsung Techwin tarafından geliştirilen Güney Kore yapımı 155 mm’lik kundağı motorlu bir obüstür. 1990’larda Kore Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri envanterindeki K55 obüslerinin yerini alması amacıyla geliştirilmiştir. K9 obüsleri, K10 otomatik mühimmat ikmal aracıyla grup halinde faaliyet gösterir. Sistem, Türkiye’de Fırtına Obüsü olarak lisan altında üretilmiştir.

K9 Thunder Obüsü
K9 Thunder Obüsü

KM-SAM (Cheongung)

Güney Kore Savunma Geliştirme Ajansı tarafından geliştirilen ve üç şirket tarafından üretilen Cheongung-II bataryası, 40 kilometrenin altındaki irtifalarda uçuşta daha düşük seviyeli balistik füzeleri engellemek için tasarlanmış Cheongung’un yükseltilmiş versiyonu ve benzersiz bir hassasiyet oranına sahip.

Cheongung Blok-1, uçakları engellemek için geliştirilmiş olsa da, Cheongung-II hem uçakları hem de balistik füzeleri engelleme yeteneğine sahip.

İlk kez 2015 yılında hizmete giren Cheongung Blok-1 hava savunma sisteminin menzili 40 kilometre olarak belirtiliyor. 4.6 metre uzunluğundaki dikey ve soğuk atış tekniğiyle ateşlenen füzelerin her birinin 1.2 milyon $’a mal olduğu biliniyor. Füze, 4.5 mach hıza kadar ulaşabiliyor. İrtifa kapasitesi ise 15-20 km arasında.

Her bir Cheongung Blok-1 bataryasında bir adet komuta kontrol merkezi, bir adet çok fonksiyonlu radar, 4 adet lançer (8×8 kamyonlarda) bulunuyor. Her bir lançer toplamda 8 adet füze atma kapasitesine sahip.

Güney Kore Cheongung Blok-1/KM-SAM
Güney Kore Cheongung Blok-1/KM-SAM

Sistemin geliştirilmesi 2011 yılında sona ermiş ve 2013 yılında ilk Blok-1 füzelerin üretimine başlanmıştı.KM-SAM, aynı zamanda “Patriot’un Kore versiyonu” olarak da biliniyor. KM-SAM, Güney Kore’nin ilk orta menzilli hava savunma sistemi olma özelliğine de sahip.

KM-SAM sistemi, Almaz-Antey ve Fakel’in teknik desteğiyle Güney Kore Savunma Geliştirme Ajansı (ADD) tarafından geliştirildi. Sistemde kullanılan teknoloji S-350E ve S-400 sistemlerinde kullanılan 9M96 füzesiyle benzerlik gösteriyor.

Sistem her ne kadar Rus Almaz Antey Dizayn Bürosu tarafından geliştirilmiş olsa da Samsung Thales, LIG Nex1 ve Doosan DST tarafından sağlanan yardım ve sistemin Güney Kore’de yerli olarak üretilmesi sistemi yerli üretim olarak görmek için yeterli.

Cheongung-II M-SAM
Cheongung-II M-SAM

Güney Kore’nin İstikrarlı Savunma İhracatı

Güney Kore Savunma Teknolojisi Teşvik Araştırma Enstitüsü (Kukkiyeon) tarafından yayımlanan “2021 Dünya Savunma Pazarı Yıllığı” adlı rapora göre Güney Kore’nin 2016-2020 yılları arasındaki beş yıllık süreçteki savunma ihracatı 2011-2015 (%0.9) arasındaki beş yıllık periyota göre %210 artarak rekor seviyeye ulaşmıştı.

Bu süre içerisinde Güney Kore’nin dünya savunma pazarındaki payı %2.7’ye yükseldi. 2005 yılındaki orana göre %649’luk bir pay artışı söz konusu.

Güney Kore'nin Küresel Silah Pazarındaki Rolü Artıyor
Güney Kore’nin Küresel Silah Pazarındaki Rolü Artıyor

ÖNERİLEN İÇERİK: Güney Kore’nin Küresel Silah Pazarındaki Rolü Artıyor


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, Bloomberg

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu