Fransa’dan Libya’ya yönelik silah ambargosuna İHA kalkanı

Roketsan-ATMACA-Banner

Fransa Hava Kuvvetleri, 5 Haziran’da Libyaya olan silah ambargosunu koruyan İrini Operasyonu kapsamında Deniz Karakol görevi maksadıyla Reaper İHA konuşlandırdı.

Konuyla ilgili olarak Fransız Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “CDAOA (Hava Savunma ve Hava Harekatları Komutanlığı) tarafından planlanan ve gerçekleştirilen görevi, Cognac’daki 709. Hava Üssü’nden kalkan MQ-9 Reaper tipi İHA icra etti. Lyon’daki CDAOA Komutanlığı’ndan gerçek zamanlı olarak kontrol edilen İHA, daha önceden belirlenen rotasında Orta Akdeniz’e kadar uçuş gerçekleştirdi. Bu uçuş, Fransa ve müttefiklerinin bölgedeki uluslararası hukuka gösterdiği saygıyı bir kez daha teyit ediyor.

STM Banner

Reaper’ın otonom uçuş yapabilme kabiliyeti ve sensör performansı, onu Irini Operasyonu’nun önemli bir parçası haline getiriyor. Bu görev, yüksek düzeyde gözlem yapmaya izin veriyor. Özellikle Reaper, bir AWACS ile birlikte uçuyorsa iki mükemmel tamamlayıcı element haline geliyorlar. Bölgedeki deniz ve hava trafiği hakkında toplanan veriler, ulusal ve müttefik ülke ilgililerine iletildi.

Bu uçuş, gerekirse diğer operasyonel ortamlarda bu tür bir görevde karşımızda çıkabilecek birçok teknik ve operasyonel soruyu yanıtlamamızı sağladı. Bu uçuş, Avrupalı ​​ortaklarımızla birlikte hareket etme yeteneğimizin bir gösterimidir.” ifadelerine yer verildi.

FS Courbet F-712
Fransız Fırkateyni: FS Courbet F-712

Irini (Yunanca:”Barış”) Operasyonu Nedir?

Avrupa Birliği Deniz Kuvvetleri’nin Akdeniz IRINI Operasyonu (EUNAVFOR MED IRINI), Birleşmiş Milletler’in Libya’ya silah ambargosu uygulaması amacıyla 31 Mart 2020’de başlatıldı. IRINI Operasyonu, Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası (CSDP) çatısı altında bulunan bir Avrupa Birliği askerî operasyonudur. Operasyonun temel görevi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu tarafından karar verilen – BM Güvenlik Kurulu Kararı 1970 (2011) ve BM Güvenlik Kurulu Kararı 2292 (2016) ile – silah ambargosunun uygulanmasıdır.

Operasyona aktif olarak yedi ülke katılıyor; İtalya, Yunanistan, Fransa, Almanya, Polonya, Malta ve Lüksemburg. (Naval News)

ÖNERİLEN İÇERİK: savunmasanayist.com/bmc-yeni-sahibi-tosyali-holding/

BMC’nin yeni sahibi çelik devi Tosyalı Holding oldu


Haber: Onur ÇAKIR / SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu