Baykar Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar, konuk olduğu Gebze Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Zirvesi’nde gerçekleştirdiği konuşmada önemli açıklamalarda bulundu.
Baykar Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Baykar Savunma tarafından geliştirilen Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı’nın uçuş testlerinin sürekli olarak devam ettiğini açıkladı.
Akıncı TİHA uçuş testleri ve envantere giriş
Gebze Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Zirvesi’nde bir sunum gerçekleştiren Bayraktar, Akıncı’nın her gün 20-30 uçuş icra ettiğini, bu uçuşların sahur vakitlerine kadar devam ettiğini belirtti.
Bayraktar aynı zamanda Akıncı TİHA’nın “çok kısa bir süre içerisinde” envanterine alınacağını belirtti, Akıncı’da seri üretimin başladığı yineledi.
Bayraktar TB3’ün ilk fotoğrafı
Sunumda Bayraktar TB3’ün 3D çizimi de ilk kez paylaşıldı. TB3’ün TCG Anadolu LHD gemisi pistinde konuşlu olduğu görüldü. Sistemin TCG Anadolu’dan kalkışını sağlayacak olan özel makara sistemi de ilk kez görüntülendi. Fotoğrafa yakından bakıldığında kanatların katlanma yerleri de net olarak göze çarpıyor.
Selçuk Bayraktar tarafından yapılan geçtiğimiz aylarda yapılan bir açıklamada, “Bayraktar TB3 diye uçak gemisine inip/kalkan ve o sınıfta benzeri olmayan bir uçak geliştiriyoruz. Kanatları katlanıyor, uçak gemisine iniyor, 1200 kilogram civarında, daha ağır mühimmatlar taşıyabiliyor.” ifadelerine yer verilmişti.
Konuyla ilgili olarak T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR tarafından geçtiğimiz yapılan açıklamada, “TCG ANADOLU’yu bir silahlı insansız hava aracı gemisinde dönüştürecek çeşitli sabit kanatlı İHA projelerimiz var.” ifadelerine yer verilmişti. SavunmaSanayiST.com ise söz konusu SİHA’nin Bayraktar TB3 olduğu bilgisini paylaşmıştı.
Bayraktar TB2 ile ANKA arasında bir konumda bulunacağı tahmin edilen Bayraktar TB3 için TCG ANADOLU’da birtakım modifikasyon gerçekleştirecek. Bu modifikasyonların sonucunda TCG ANADOLU, Baykar Savunma üretimi Bayraktar TB3 için uçuş operasyonlarına hazır hale getirilecek. Bayraktar TB3’ün, Roketsan tarafından geliştirilen L-UMTAS Anti-Tank Güdümlü Füze (ATGM) sistemini kullanabilecek kapasitede olacağı öngörülüyor. SİHA, TEI üretimi milli bir motor kullanacak.
Projeyle katlanabilir kanatlara sahip olacak 30 ila 50 arasındaki Bayraktar TB3 SİHA, TCG Anadolu’nun güvertesini kullanarak iniş-kalkış yapabilecek.
ÖNERİLEN İÇERİK: Bayraktar TB3 SİHA’nın özellikleri paylaşıldı
Kaynak: SavunmaSanayiST.com