Türk Hava Kuvvetleri’nden Doğu Akdeniz’de ‘SLAM-ER’ mesajı

Roketsan-ATMACA-Banner

Türk Hava Kuvvetleri (TurAF) Komutanlığı’na ait F-16 Fighting Falcon tipi savaş uçakları; Mavi Vatan 2021 Tatbikatı esnasında, SLAM-ER Füzeleri ile ilgi odağı oldular.

Milli Savunma Bakanlığı, Mavi Vatan 2021 Tatbikatı’na iştirak eden Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait F-16 Fighting Falcon tipi savaş uçaklarına ilişkin görüntüleri paylaştı. Tatbikata katılan Türk F-16’ları, SLAM-ER CAT Füzesi (Captive Air Training Missile / Esir Hava Eğitim Füzesi) ile dikkat çektiler.

STM Banner

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarına binaen ABD’den tedarik edilen SLAM-ER Füzeleri’nin ana amacı, Hv.K.K.lığı tarafından icra edilecek TASMO (Tactical Air Support For Maritime Operation – Deniz Harekâtına Taktik Hava Desteği) görevleri esnasında belirlenen deniz hedeflerinin vurulması.

Türkiye’nin SLAM-ER Alımı

SLAM-ER-2

Türk Hava Kuvvetleri, ABD’den 48 adet AGM-84K SLAM-ER tipi seyir füzesi tedarik etmiştir. Resmi görüşmelerinin 2006 yılında yapıldığı füzelerin kesin siparişi 2007 yılında verilmişti. İlk 2 füzenin 2016 yılında teslim edilmesinin ardından kalan 46 füze de 2017 yılında teslim edildi. Füzelerin teslimatı ise 2018 yılında açıklandı.

Azami 250+ kilometre menzile sahip SLAM-ER Füzeleri; 635 kilogram ağırlığa, 4.36 metre uzunluğa ve 227 kg’lık bir savaş başlığına sahip. Füzenin saatte ki hızı ise yaklaşık 800 km. Atıştan sonra hedef güncellemesi ve hareketli hedefleri vurma kabiliyeti de mevcut.

AGM-84K SLAM-ER, modern F-16C / D Blok 40, 50 CCIP ve F-16C / D Blok 50+ uçaklarından atılabiliyor. Füzeyi tam randımanlı kullanmak için AN / AWW-13 Veri Bağlantısı Podu gerekiyor. Bu pod sayesinde, füzenin kullanıcıya sunduğu tüm özellikler kullanılabiliyor.

SLAM-ER’e Yerli Alternatif: SOM-C1 ve SOM-C2

SOM Seyir Füzesi
F-16 Blok 40 savaş uçağının kanadında Türkiye’nin ilk yerli seyir füzesi SOM

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirilen SOM Seyir Füzesi, Türkiye’nin ilk yerli seyir füzesi olma özelliğine sahip. Tıpkı SLAM-ER Füzesi gibi 250+ kilometre menzile sahip SOM Seyir Füzesi’nin ‘A’ ve ‘B1’ modelleri, halihazırda Hv.K.K.lığı envanterinde bulunuyor. TÜBİTAK-SAGE, deniz hedeflerini vurma kabiliyetine sahip SOM-C1 ve SOM-C2 füzeleri için ise çalışmalarını halihazırda sürdürüyor.

Önerilen İçerik: SOM Füzesinin Başarı Hikayesi


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu