Türk Hava Kuvvetleri’nden Karadeniz’e yeni radar üssü

Roketsan-ATMACA-Banner

Türk Hava Kuvvetleri, Trabzon’un Of İlçesi sınırları içerisinde yer alan Cos Tepe’ye Radar Mevzi kurulumu gerçekleştirecek. Kurulacak Radar Mevzi, Karadeniz’deki hava sahasını gözlemleyecek.

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarına binaen, Trabzon’un Of İlçesi sınırları içerisinde yer alan Cos Tepe’ye Radar Mevzi kurulumu gerçekleştirilecek. Konuyla ilgili olarak, 2020 yılı sonunda Radar Mevzi’nin altyapı ve üstyapı ihtiyaçları için bir ihale yayımlandı. Kurulacak Radar Mevzi, Karadeniz’deki hava sahasını gözlemleyecek. İhaleden, 1’inci Ana Jet Üssü Komutanlığı (Eskişehir) İhale Komisyonu Başkanlığı sorumlu.

STM Banner

Türkiye’nin birçok bölgesinde bulunan radar mevzileri, havadan veyahut denizden gelebilecek tehditlerin tespiti ile teşhisini sağlıyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Radar Mevzi’lerinde, halihazırda 90’lı yılların sonunda Fransız Thales şirketinden tedarik edilen – üretimi Türkiye’de gerçekleştirildi – TRS 22XX Uzun Menzilli Mobil Hava Arama Radarları kullanılıyor. TRS 22XX’lerin yerini, ASELSAN tarafından geliştirilen ve bu yıldan itibaren Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmesi planlanan Erken İhbar Radar Sistemi (EIRS) alacak.

Cos Tepe’ye kurulacak radar sisteminin de ASELSAN Erken İhbar Radar Sistemi olması bekleniyor. Zaten halihazırda en az bir adet TRS 22XX radarı, anti-tank güdümlü füze atışı sonucunda inaktif hale gelmiş durumda. EIRS, bu yöndeki ihtiyacı da karşılayacak.

Cos Tepe’ye kurulacak radar sistemi ile Karadeniz bölgesindeki hava sahasının izlenmesi sağlayacak. Karadeniz’de özellikle Rusya Federasyonu, Kırım bölgesinde tehlikeli faaliyetler yürütmekte ve zaman zaman da bölgedeki sivil/askeri platform ayırt etmeksizin elektronik harp gerçekleştirmekte.

Cos Tepe’nin Muhtemel Radarı: EIRS

Erken İhbar Radarı

EİRS, uzun menzilli erken ihbar amaçlı geliştirilen, AESA ve sayısal huzme oluşturma altyapısında anten mimarisine sahip, yeni nesil S-Bant bir radardır. EİRS hava soluyan hava hedeflerinin yanı sıra Balistik Füzelerin ve görünmezlik teknolojisine sahip/düşük RKA’lı (Stealth) hedeflerin (F-35, Su-57, F-22, B2) uzun menzilden tespit ve takibini sağlayan, AESA ve sayısal huzme oluşturma mimarisi ve çok kanal almaç yapısı sayesinde aynı anda birden fazla huzme oluşturma yeteneğine sahip bir radar sistemidir.

EİRS, özellikle balistik füze savunması için kritik olan, diğer EİRS’lerle veri füzyonu yapma ve hedef devretmek üzere iz bilgilerini aktarma özelliklerine sahiptir. Radarın operasyonel modlarını desteklemek amacıyla, uzun menzilli Mod 5 IFF sorgulayıcı, yüksek kazançlı bir IFF anteniyle entegre edilmiştir.

Ayrıca EİRS, günümüz muharebe şartlarında modern orduların vazgeçilmezi olan Elektronik Harp Silahlarına (KORAL türevi) karşı da korumalıdır. İlk sistemin 2021 yılında envantere girmesi planlanmaktadır. EİRS, Taşınabilir EİRS (TEİRS) ve Sabit EİRS (SEİRS) olmak üzere 2 konfigürasyona sahiptir. Türk Hava Kuvvetleri tarafından ilk aşamada dört adet Taşınabilir Erken İhbar Radarı Sistemi (TEİRS) tedarik edilecek olup, ilerleyen aşamalarda 18 adet Sabit Erken İhbar Radarı (SEİRS) siparişi verilecektir.

Erken-İhbar-Radarı

Operasyonel ve Taktik Özellikler:

• Menzil: 500-600km ?
• Bant Tipi: S-Bant
• 10 Ton Sınıfı Taktik Tekerlekli Araçlar ile Taşınabilme
• C130/A400M ile Taşınabilme
• 7/24 Çalışma
• 30 Dakika Kurulum ve Toplanma Süresi
• Rüzgar Enerji Santrallerinin Olumsuz Etkilerine Karşı Özel Algoritmalar

Tespit Edilebilecek Hedef Tipleri:

• Hava-Hava ve Hava-Yer Füzeleri
• Seyir Füzeleri
• Balistik Füzeler
• Anti-Radyasyon Silahları
• Düşük RKA’lı (Stealth) Uçaklar ve İHA’lar
• Helikopterler vb.

ÖNERİLEN İÇERİK: Rus Orion-E SİHA’sı L-39’u vurdu


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu