Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, İkinci 100 Günlük İcraat Programını açıkladı. Bu kapsamda Havacılık projelerinde 100 gün içerisinde yaşanacak gelişmeler:
Geliştirilmiş Atak Projesi
İtalyan AgustaWestland üretimi A-129 Mangusta helikopteri üzerinden geliştirilen T-129 ATAK Helikopterinin bir üst segmentinde bulunan orta/ağır sınıf bir taarruz helikopteri geliştirilmesiyle alakalı proje sözleşmesi imzalanacak. Basında daha çok ATAK-2 olarak isimlendirilen bu proje sayesinde T-129 ATAK Helikopterinden çok daha büyük, çok daha ağır ve çok daha güçlü bir taarruz helikopterine sahip olacağız.
ATAK ve Gökbey Helikopterleri için Turboşaft Motor Geliştirme Projesi
T-129 ATAK Taarruz Helikopteri ve T-625 Gökbey Genel Maksat Helikopterleri için geliştirilmeye devam edilen yerli turboşaft motor projesi kapsamında motorun kompresör, yanma odası, gaz jenaratörü, güç türbini vb. alt sistem konfigürasyonları ve yüklenicileri belirlenecek. Proje tamamlandığında ülkemiz helikopter motoru üretebilir seviyeye erişecek ve kendi üretimi helikopterlerde yine kendi üretimi motorlar kullanılacak.
Taktik İHA Teslimatı
Taktik sınıfta bulunan Bayraktar TB-2 insansız hava araçlarının ilave teslimatları gerçekleştirilecek. Toplamda 5 adet daha Bayraktar TB-2 İHA/SİHA Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girecek. Böylelikle envanterde ki toplam Bayraktar TB-2 sayısı 69’a yükselecek.
Operatif İHA Teslimatı
Operatif konfigürasyonda ve orta irtifa (MALE) sınıfında bulunan ANKA insansız hava araçlarının uydu kontrollü modeli olan ANKA-S İHA/SİHA’ların ilave 2 adet daha teslimatı yapılacak. Bu teslimatlarla birlikte envanterde bulunan ANKA-S sayısı 10’a ulaşacak.
Mini Akıllı Mühimmat (MAM) Teslimatı
Uzun menzilli tanksavar füze sistemi (UMTAS) projesi kapsamında silahlı insansız hava araçları için geliştirilen mini akıllı mühimmat’ların (MAM) toplamda 200 adet ilave teslimatları yapılacak. Sayısı hızla artan SİHA’larımız için mühimmat depoları boşalmamış olacak.
Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı Simülatörü Projesi
Yerli ve milli imkanlarla TAI tarafından geliştirilen yeni nesil temel eğitim uçağı HÜRKUŞ’un, simülatör eğitimlerinin icra edilebilmesi maksadıyla geliştirilen ve HÜRSİM adı verilen projenin resmi sözleşmesi imzalanacak.
Milli Aktif Elektronik Taramalı Faz Dizili Radar Projesi
F-16 tipi savaş uçakları için aktif elektronik taramalı faz dizili (AESA) radar geliştirme çalışmaları başlayacak. Burun radarı olarak isimlendirilen bu radar sayesinde F-16 savaş uçaklarımız çağa uygun radarlar kullanabilecek. Ayrıca bu projeden elde edilen tecrübeler, veriler ve birikimler milli muharip uçak projesinde de kullanılabilecek.
20 mm Top Geliştirilmesi Projesi
Proje kapsamında başta taarruz helikopterlerinde kullanılmak üzere 20 mm top geliştirilmesi için sözleşme imzalanacak, geliştirme faaliyetine yönelik iş paylaşımı gerçekleştirilecek ve geliştirme takvimi belirlenecek. Proje tamamlandığında yerli imkanlarla geliştirilen ve üretilen taarruz helikopterlerimizin kullanacağı ana silah da yerli üretim olacak.
Hassas Güdüm Kiti Teslimatı
Çeşitli tiplerde ilave en az 60 adet hassas güdüm kiti silahlı kuvvetlere teslim edilecek. Hassas güdüm kitleri sayesinde F-16 ve F-4 tipi savaş uçaklarından atılan genel maksat ve sığınak delici bombalar akıllı bomba haline gelecek. Kitler bombaların güdülenmesi sağlayarak isabet yüzdesini %100’e yaklaştırıyor.
7’nci Ana Jet Üssü İnşaat Faaliyetlerinin Tamamlanması
Müşterek Taarruz Uçağı projesi kapsamında teslim alınacak F-35 savaş uçaklarının ilk adresi olacak Malatya/Erhaç’ta bulunan 7. Ana jet üssünde F-35’ler için özel hangarlar ve depolar kurulmasına yönelik inşaatlar tamamlanacak. 2019’un Kasım ayında ilk uçakların ülkemize gelmesi bekleniyor. F-35’lerin ilk filosu eski F-4E filosu 172. Şahin filo olacak.
ATAK Helikopteri Teslimatı
ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri Projesi kapsamında TAI tarafından imal edilen T-129 ATAK helikopterlerinin 2 adet daha silahlı kuvvetlere teslimatı gerçekleştirilecek. Bu teslimatla birlikte silahlı kuvvetler ve jandarma envanterinde bulunan ATAK Helikopteri sayısı 46’ya yükselecek.
AKINCI İHA Projesi
Yüksek irtifa (HALE) sınıfı insansız hava aracı AKINCI projesinin sözleşmesi imzalanacak. AKINCI projesi ile Türkiye, dünyada pek az ülkenin sahip olduğu bir platformu yerli ve milli imkanlarla üretmiş olacak.
İHA ve Keşif Gözetleme Sistemleri Ortak Koordinasyon Merkezi Projesi
MİKOM olarak isimlendirilen projenin sözleşmesi imzalanacak. Projenin hayata geçmesiyle birlikte bütün güvenlik güçleri, insansız hava araçlarından gelen bütün resimleri ortak bir platformda görme imkânına sahip olacak.
GENIUS Projesi
Pilot eğitimlerinde pilot davranışlarını optimize etmek üzere başlatılan ve GENIUS olarak isimlendirilen Proje sözleşmesi imzalanacak.
Sürü İHA Projesi
Sürü İHA Teknoloji Geliştirme ve Gösterim Projesi başlatılacak. Türkiye yeni çağın ortaya çıkardığı yeni bir savaş doktrinine de uyum sağlayabilecek.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com