Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan F-35 tedarikine ‘noktalı virgül’

Roketsan-ATMACA-Banner

Türkiye’nin F-35 savaş uçağı tedarikiyle ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sürece ‘noktalı virgülü’ koydu. Erdoğan, ana odağın F-16 olduğunu vurguladı.

Konuyla ilgili olarak bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Bizim şu andaki planımız programımızda F-35’den öte artık F-16’ya kilitlenmiş vaziyetteyiz. Bize gelen sanatörlerle yaptığımız görüşmelerde F-16’larla ilgili ne gibi adımlar atarız onları konuştuk. Bu konu dışında arkadaşlarımızın muhataplarıyla yaptığı görüşmelerde, gerek Dışişleri Bakanım gerek ABD Dışişleri Bakanı ile yaptıkları görüşemeler var. Bunun takipçisiyiz”

STM Banner

Bahsi geçen açıklamanın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘F-35A Lightning II savaş uçağı’ tedarikiyle ilgili olarak nokta olmasa da ‘noktalı virgülü’ koyduğu üzerinde duruluyor. ABD, S-400 Hava ve Füze Savunma Sistemi tedariki sebebiyle 2018 yılında Türkiye’ye yönelik F-35 savaş uçağı teslimatlarını askıya almıştı. Türkiye için üretilen 6 adet F-35A savaş uçağı, o tarihten beri depolarda muhafaza ediliyor. Öte yandan 2020 yılında ise ABD, yine S-400’ü gerekçe göstererek Savunma Sanayii Başkanlığı’na CAATSA yaptırımlarını uyguladı.

“F-35’ten teknik açıdan uzaklaşılıyor, diplomatik açıdan yakınlaşılıyor”

Türk savunma sanayii şirketlerinin büyük bir kısmının F-35 Programı için parça sevkiyatları, 2021 yılı içerisinde sona erdirildi. Aynı yıl Milli Savunma Bakanlığı, ‘acil harekat ihtiyaçları’ kapsamında ABD’den F-16 Blok 70 savaş uçağı tedarik etmeyi talep etti. Uzun bir süre devam eden tedarik sürecinin ardından ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, 2024 yılının Ocak ayının sonunda Türkiye için yaklaşık 23 milyar dolarlık F-16 Blok 70 savaş uçağı paketini onayladı. Paket, herhangi bir itiraz yapılmaması üzerine Şubat 2024’te ABD Kongresi tarafından da onaylandı.

KAAN Savaş Uçağı

Türkiye’ye yönelik ilk F-16 Blok 70 savaş uçağı teslimatının, mevcut hat yoğunluğundan ötürü 3-4 yıl sonra yapılması bekleniyor. Ancak modernizasyon kitleri ile eldeki F-16’ların Blok 70 seviyesine modernizasyonunda ise 2 yıl içerisinde bir netice alınabileceği değerlendiriliyor. Bakım ve idamesindeki maddi ve teknik zorluklar ile bağımlılık risklerine rağmen caydırıcılık açısından önemli olan F-35A savaş uçağının Türkiye tarafından tedarikinin ise her geçen gün ‘teknik’ açıdan zorlaştığı, ‘diplomatik’ açıdan ise kolaylaştığı değerlendiriliyor.

F-16 Blok 70 savaş uçağı tedariki için yaklaşık 20 milyar dolar bütçe ayıran Türkiye’nin, Eurofighter Typhoon ve F-35A Lightning II savaş uçaklarının tedariki yönündeki ambargolardan ötürü kısa vadede KAAN Savaş Uçağı (5. nesil olma hedefiyle geliştiriliyor, F-22 ve F-35 muadili olacak) ve KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı Projeleri’ne daha da yoğunlaşacağı üzerinde duruluyor. KAAN Projesi Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülürken, KIZILELMA Projesi ise tamamen BAYKAR’ın kendi özkaynaklarıyla finanse ediliyor.

Türk savunma sanayii firmaları tarafından özellikle KAAN savaş uçağı için yürütülen projeler, Türkiye’nin savunma bütçesinden önemli bir dilimi alacağı için F-16 Blok 70’e ilaveten yeni bir savaş uçağının ithal edilmesi olasılığının, ‘teknik açıdan’ azaldığı üzerinde duruluyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu