Alman Hükümeti’nden Hensoldt’un yabancı ülkeye satışına engel

Roketsan-ATMACA-Banner

Alman hükümeti, savunma şirketi Hensoldt’un yabancı bir ülkeye satışını önlemek amacıyla şirketin azınlık hisselerini satın aldı

Alman hükümeti, sensör, şifreleme teknolojileri ve radar sistemleri üzerine odaklı savunma sanayii şirketi olan Hensoldt’un azınlık hisselerini satın aldı. Almanya, elindeki azınlık hisseleri sayesinde şirketin adı belirtilmeyen yabancı bir ülkeye satışına engel olabilecek.

STM Banner

Almanya Savunma Bakanlığı, Aralık 2020’de yaptığı açıklamada Alman savunma tedarikçisi Hensoldt’un yüzde 25,1 hissesini (bloklayıcı azınlık) 450 milyon avroya satın alacağını açıklamıştı.

Hensoldt, Avrupalı uçak üreticisi Airbus’ın iştiraki. Alman hükümeti, Hensoldt’u “ülkenin savunması ve güvenliği açısından stratejik ve kilit güvenlik ve savunma teknolojilerine sahip” olarak nitelendirmişti.

Alman Kamu Yatırım Bankası’ndan (KfW) yapılan açıklamada, Hensoldt’un yüzde 25,1 hissesinin Alman hükümeti adına satın alındığı belirtildi.

Airbus, Hensoldt’u Şubat 2017’de ABD’li yatırım firması Kohlberg Kravis Roberts’a (KKR) 1.1 milyar euro’ya satmıştı. Şirket hisselerinin çoğunluğunu elinde bulunduran KKR’ın hisselerini satmayı düşündüğü rapor edilmişti. Almanya, şirketin yabancı bir ülkeye satışını önlemek amacıyla KKR’den hisse almayı tercih etti.

Almanya Savunma Bakanlığı tarafından Aralık 2020’de yapılan bir açıklamada, Münih merkezli ş Hensoldt’un “ülkenin savunması ve güvenliği açısından stratejik bir şirket” olduğunu vurgulamış, “kilit güvenlik ve savunma teknolojilerinin elde tutulmasının ulusal çıkarlar için önemli” olduğunun altı çizilmişti.

Alman hükümeti, Hensoldt’ün “düşmanca güçlerin” askeri kullanım için sensörler ve şifreleme teknolojisi gibi materyalleri edinmesini önlemek için şirketten hisse alımına onay vermişti.

Hensoldt

Airbus’ın eski bir alt şirketi olan Hensoldt, sensörler ve şifreleme teknolojisi üzerine odaklı bir savunma firması. Eurofighter savaş uçakları için radar sistemleri, Tornado avcı uçakları için yüksek teknolojili kameralar ve Leopard tankları için periskoplar üretiyor. Denizaltı sistemlerinde de öne çıkan bir şirket. Şirketin 5 bin 600 çalışanı bulunurken, bunların yaklaşık 4 bini Almanya’da bulunuyor. Şirket, geçtiğimiz yıl 1.4 milyar $’lık gelir elde ettiğini bildirmişti. Defense News tarafından hazırlanan en büyük 100 savunma sanayii şirketi listesinde ise 67.sırada yer alıyor.

Şirket ayrıca savaş uçakları için tanımlama sistemleri, gece görüş cihazları, sivil hava trafiği kontrolü için radarlar ve insansız hava araçlarına karşı sivil ve askeri çözümler için de sistemler sağlıyor.

Şirket, Türk firmalarıyla da aktif olarak çalışıyor. 2019 yılında Savunma Teknolojileri Mühendislik A.Ş. (STM) ile Alman Hensoldt firması arasında, Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait Preveze sınıfı denizaltıların modernizasyonu için 8 adet SERO 400 tipi periskop tedarikini kapsayan 40 milyon avroluk bir sözleşme imzalanmıştı.

ÖNERİLEN İÇERİK: SOM Seyir Füzesi artık ‘Combat Proven’


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu