SSB’nin başlattığı proje ile envanterde yer alan Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HİK) uçakları ve Yer Destek Merkezinden oluşan HİK Sistemi modernize edilecek.
Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılacak proje ile envanterde yer alan Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HİK) uçakları ve Yer Destek Merkezinden oluşan HİK Sistemi modernize edilmesi hedefleniyor.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın modernizasyon ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HİK) Sistemi Modernizasyon İşbirliği Protokolü’nün İmza Töreni, SSB ve Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü şahitliğinde TUSAŞ A.Ş., ASELSAN A.Ş., HAVELSAN A.Ş.’nin katılımları ile 16. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’te gerçekleştirildi.
Savunma Sistemlerindeki Bağımsızlık Bir Adım Daha İleriye Taşınacak
SSB tarafından yürütülmekte olan lojistik destek projesi kapsamında; idame işletme faaliyetleri gerçekleştirilen ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan 4 Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HİK) uçağı ve Yer Destek Merkezinden oluşan HİK Sistemi, hızla değişen teknolojik gelişmeler ve azalan üretici kaynakları ile birlikte artan demodelik sorunlarının giderilmesi amacıyla modernize edilecek.
Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı arasında sağlanan mutabakat ile yürütülecek projede yerli ve millî imkan ve kabiliyetlerden azamî ölçüde faydalanılması hedefleniyor.
E-7T Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı (HİK)
Dört adet Havada Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HİK) Uçağı ve 1 adet Yer Destek Sistemi tedarikini içeren 1 milyar 468 milyon dolar değerindeki anlaşma, 4 Haziran 2002 tarihinde Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Boeing arasında imzalanmıştır.
Halihazırda Türk Hava Kuvvetleri envanterinde; KUZEY, DOĞU, GÜNEY ve BATI isimlerinde dört adet HİK uçağı bulunmaktadır. Boeing 737 platformu üzerine kurulu olan HİK uçakları; 370+ kilometre menzile sahip Çok Rollü Elektronik Taramalı Radar’a (MESA), hava ve deniz tarama modlarına, 550+ kilometre menzilli dost-düşman tanımlama (IFF) sistemine, 41.000ft işletimsel irtifa tavanına, 10 kişilik görev ekibine, 2 kişilik uçuş ekibine ve 18 saate kadar (yakıt ikmali ile) havada kalış süresine sahiptir.
Bu uçaklarla yaklaşık 400 kilometre çapında bir harekat sahasında yer alan öncelikle hava araçları ve hava savunma sistemleri ana harekat merkezi ile koordine edilerek dost ve düşman olarak tanımlanır. Düşman olarak tanımlanan unsurların hareketleri sürekli gözlenerek dost hava savunma uçak/silah sistemlerine aktarılır ve yine ana harekat merkezi ile koordineli olarak gerekirse angajman başlatılır ve yönetilir.
ÖNERİLEN İÇERİK: STM’den insansız denizaltı sürprizi geliyor
Kaynak: SavunmaSanayiST.com