STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, insansız denizaltı geliştirme faaliyetleriyle ilgili kritik açıklamalarda bulundu. İnsansız denizaltı, 2024’te yüzecek.
IDEF’23 kapsamında SavunmaSanayiST.com’a özel açıklamalarda bulunan STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, geliştirme faaliyetleri devam eden insansız denizaltıya değindi. Güleryüz, insansız denizaltıyla ilgili gelişmeleri ilk kez SavunmaSanayiST’ye anlattı.
Özgür Güleryüz tarafından yapılan açıklamada, “İnsansız denizaltının, 2024 yılında ilk kez yüzdürülmesi planlaTamamen STM özkaynaklarıyla geliştirilmiş ve tasarımı STM’ye ait olan bir insansız sualtı otonom aracını, 2024 yılı içerisinde yüzdüreceğiz. İlk aşamada yapmaya çalıştığımız esasında insansız denizaltının hafif konsepti olabilir. Denizaltına esasında bir sürü çözümü kolay olmayan konular var. Haberleşme olsun, otonom seyrüsefer olsun. Biz KERKES ile havada GNSS olmayan ortamlarda navigasyonu çözdük. Ancak suyun altında bunları gerçekleştirebilmek kolay değil.
Bizim ilk çıkaracağımız ürünün amacı aslında bütün bu konseptlerin kurgusunu yapabilmek. Belli bir amacı var, şu anda onu söylemeyeyim ama ondan sonra üzerindeki faydalı yükleri değiştirebilmek, boyutlarını büyütebilmek, silah sistemleri entegre edebilmek çok daha kolay hale gelecek.” ifadelerine yer verildi.
STM, halihazırda birçok farklı denizaltı projesini bünyesinde sürdürüyor. Özellikle STM-500 Küçük Boyutlu Denizaltı, STM Projeleri arasında dikkat çekiyor.
Mini Denizaltı STM500
Milli imkanlarla geliştirilen ‘Küçük Boyutlu Denizaltı’; 550 ton deplasmana, 42 metre boya ve 4500+ deniz mili menzile sahip olacak. Klas kurallarına uygun olarak tasarlanan STM 500; denizatlı savunma harbi, sığ su harekatı, denizaltı harbi, özel kuvvetler operasyonları, mayın harbi ile istihbarat, keşif ve gözetleme görevlerini gerçekleştirebilecek şekilde tasarlanmıştır.
Platform; 18 kişilik mürettebata ek olarak 6 kişilik Özel Kuvvetler ekibi ile 30 gün boyunca 250 metreden derinlerde görev icra edebilirken, 4 adet atışa hazır torpido kovanı ile toplamda 8 adet ağır torpido ve güdümlü füze atış gücüne haiz olmaktadır.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com