Hindistan Yeni Anti-AWACS Füzesi Geliştiriyor

Roketsan-ATMACA-Banner

Geçtiğimiz Haziran ayında Hintli DRDO (Defence Research and Development Organisation) tarafından yayınlanan bir raporda, DRDO’nun yeni bir Anti-AWACS füzesi geliştirdiği belirtildi. Yeni füze, DRDO tarafından üretilen STAR (Supersonic TARget) süpersonik hedef füzesi üzerinden geliştiriliyor.

DRDO tarafından geliştirilen STAR, gemi mürettebatlarının süpersonik seyir füzelerine karşı savunma eğitimlerinde ve hava savunma sistemlerinin testlerinde kullanılan bir süpersonik hedef füzesi. 12 feet kadar alçak irtifada seyir yapabilen ve Mach 2.5’e kadar yüksek hızlara çıkabilen STAR, 175km menzile sahip.

STM Banner

Geliştirilme faaliyetleri devam eden STAR füzesinin, 0.2 ila 1.9m² radar kesit alanı bulunuyor. STAR, DRDO tarafından geliştirilen bir sıvı yakıtlı ramjet motorunı kullanıyor. İlk prototipleri üretilen STAR’ın geliştirilme faaliyetleri devam etmekle birlikte ilk atış testinin, 2022 yılı içerisinde yapılması bekleniyor. STAR’ın, karadan havaya atılacak bir hava savunma füzesine dönüştürülme planının olduğu da biliniyor.

DRDO, STAR füzesini havadan atılabilir hale getirerek uzun menzilli bir Anti-AWACS füzesi haline getirmeyi planlıyor. Füzenin Tejas MK1A ve MK2 uçaklarında kullanılması planlanmakta. Hakkında çok az bilgi bulunan füzenin, Hindistan’ın bir diğer ramjet motorlu havadan havaya füze projesi olan Astra MK3’den çok daha maliyet etkin olması bekleniyor. Füzenin AWACS’ları vurma kabiliyetinin yanında anti radyasyon füzesi olarak da kullanılabileceği belirtiliyor.

KS-172 Anti AWACS
Rus KS-172 Anti Awacs füzesi

Anti-AWACS Füzesi

2022 yılı içerisinde STAR’ın testlerinin başlamasının ardından Anti-AWACS versiyonunun, 2027 yılında operasyonel olması ve ilerleyen yıllarda ise seri üretime geçmesi planlanıyor.

Hindistan, 2005 yılında Rusya ile KS-172 Anti-AWACS füzesinin üretimi ve ortak geliştirilmesi ile ilgili bir anlaşma imzalamıştı. KS-172 füzeleri, fuarlarda Hint Su-30 uçaklarıyla beraber sergilenmiş ancak füzeler operasyonel şekilde hiçbir Hint Hava Kuvvetleri uçağında görüntülenmemişti.

Füzenin, Hint Hava Kuvvetleri envanterinde olup olmadığı tam olarak bilinmiyor. Yapılan anlaşmanın bir çıktısı olarak, Rusya’nın Hindistan’a yeni geliştireceği Anti-AWACS füzesinde yardım etmiş olma ihtimali bulunuyor. Ancak anlaşmanın üzerinden çok uzun süre geçmesi ve KS-172’lerin hem Rus Hava Kuvvetleri hem Hint Hava Kuvvetlerinde hizmete girmemiş olması sebebiyle böyle bir yardımın olmadığı tahmin ediliyor.

Önerilen İçerik: GÖKDOĞAN Hava Hava Füzesi F-16’dan Atıldı

Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu