Hindistan’da Jaguar savaş uçağı düştü

Roketsan-ATMACA-Banner

Hindistan Hava Kuvvetleri’ne (IAF) ait bir Jaguar savaş uçağı, Rajasthan eyaletinin Churu bölgesinde düştü. Kazada pilot hayatını kaybetti, olay bölge halkı arasında paniğe yol açtı.

Kaza, Hindistan’ın Bhanuda köyü yakınlarında meydana geldi. Görgü tanıkları, büyük bir patlama sesi duyduklarını ve gökyüzüne yükselen yoğun bir duman bulutu gördüklerini bildirdi. Olayın ilk anlarında birçok köy sakini bölgeye füze saldırısı düzenlendiğinden şüphelendi.

STM Banner

Bir köy sakini yerel muhabirlere, “Büyük bir patlama duyduk ve köyün saldırı altında olduğunu sandık. Daha sonra bunun bir uçak kazası olduğunu gördük.” dedi. Başka bir görgü tanığı ise uçağın yere çakılmadan önce kontrolünü kaybetmiş gibi göründüğünü belirtti. “Jet küçük parçalara ayrıldı ve anında alev aldı.” dedi.

Kurtarma ekipleri bölgeye sevk edildi

Hindistan Hava Kuvvetleri yetkilileri, kazanın nedeni hakkında henüz ayrıntılı bir açıklama yapmadı ancak pilotun kurtarılamadığını doğruladı. Kurtarma ekipleri ve IAF personeli bölgeye sevk edilerek kaza yerini güvence altına aldı ve enkaz kaldırma çalışmalarına başladı.

Jaguar filosu hizmetten çıkarılacak

SEPECAT Jaguar, 1960’larda tasarlanıp 1970’lerde hizmete giren, İngiliz-Fransız ortak üretimi süpersonik bir jet saldırı uçağıdır. Hindistan, Jaguar’ı aktif olarak kullanan tek ülke konumunda bulunuyor ve altı filoya dağıtılmış yaklaşık 110 adet uçağı mevcut.

Filonun yaşlanması nedeniyle 2027-28 yıllarından itibaren kademeli olarak hizmetten çıkarılması planlanıyor.

Modernizasyon planları hızlanacak

Havacılık uzmanları, eski hava platformlarının bakımı ve modernizasyonunun zorlukları nedeniyle Hindistan’ın Jaguar filosunu sürdürebilme kabiliyeti konusunda uzun süredir endişelerini dile getiriyordu. Aviyonik ve motor modernizasyonu yapılmasına rağmen, uçağın güvenlik siciliyle ilgili soru işaretleri devam etti.

Hindistan Jaguar savaş uçağı

Kaza, Hint ordusunun eski platformları yeni nesil savaş uçaklarıyla değiştirmeyi hedefleyen modernizasyon planlarını hızlandırmaya çalıştığı bir dönemde meydana geldi. Ancak yeni uçakların envantere katılması sürecinde yaşanan gecikmeler, IAF’ın Jaguarlar ve diğer eski jetlerin operasyonel ömrünü uzatmak zorunda kalmasına yol açıyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com / defence-blog

  savunmasanayist-banner
Başa dön tuşu