Hırvatistan’da Rafale dönemi resmen başladı

Roketsan-ATMACA-Banner

Fransız Dassault şirketi, Hırvat Hava Kuvvetleri’ne yönelik ilk 6 adet Rafale savaş uçağı teslimatını resmen tamamladı. Uçaklar, Hırvatistan’a intikal etti.

Hırvatistan ve Fransa, 2021 yılının sonlarında 12 adet Rafale savaş uçağının satın alınmasına ilişkin bir anlaşma imzalamıştı. Bu kapsamda Hırvatistan, ilk 6 adet Rafale’i kısa süre önce teslim aldı. Uçaklar, Zagreb yakınlarındaki 91 Zagreb-Pleso Hava Üssü’ne ulaştı. Uçaklar, düzenlenen bir törenle Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanović, Başbakan Andrej Plenković ve Savunma Bakanı Ivan Anušić tarafından karşılandı.

STM Banner

Dassault Aviation tesislerinden gelen bu 6 Rafale, Hırvat Hava Kuvvetleri’nin 191’inci Filosu’na katılacak. Bir sonraki Rafale teslimatı, 2024’ün sonunda gerçekleştirilecek ve 2025 ortasına kadar tam bir filo oluşturacak.

Anlaşma kapsamında Hırvatistan, 12 adet ikinci el F3R konfigürasyonundaki Rafale savaş uçağı için 1.155 milyar avro ödeyecek. Teslim edilecek uçakların en yaşlı olanı, 10 yaşında. Yaklaşık 1 milyar avroluk sözleşmeye, eğitim faaliyetleri ile mühimmatların tedariki de dahil.

Hırvatistsan-Rafale

Uçaklar, METEOR ve SCALP-EG gibi gelişmiş füze sistemlerini de kullanma yeteneğine sahip olacaklar.

Dassault Rafale

Rafale, 2004 yılında Fransız Donanması ve 2006 yılında Fransız Hava ve Uzay Kuvvetleri (FASF) ile hizmete girmiş ve kademeli olarak önceki nesil yedi tip savaş uçağının yerini almıştır. Farklı konfigürasyonları bulunan Rafale, 4.5 nesil bir savaş uçağı olarak öne çıkmaktadır. Rafale F3-R, halihazırda kullanımdaki en modern Rafale konfigürasyonudur.

Rafale F3-R

Rafale’nin F3-R konfigürasyonu, 31 Ekim 2018’de Fransız Savunma Tedarik Kurumu (DGA) tarafından onaylandı.

F3-R konfigürasyonu, Rafale F3 standardının bir evrimidir. Uçağın operasyonel gerekliliklerinin; pilotların deneyimlerinden gelen geri bildirimler doğrultusunda sürekli iyileştirilmesi, süregelen sürecin bir parçasıdır.

Rafale

F3-R konfigürasyonu, Rafale’in aşağıdaki ekipman ve silahları taşımasına olanak tanır:

  • MBDA tarafından üretilen Meteor Uzun Menzilli Havadan Havaya Füze

    Bu yüksek performanslı füze, 2013 ortasından bu yana teslim edilen tüm Rafale uçaklarında bulunan AESA Radarı ile maksimum etkiye ulaşıyor.
  • Thales Talios Yeni Nesil Lazer Hedefleme Podu

    Thales Talios Yeni Nesil Lazer Hedefleme Podu, lazer güdümlü hava-yer mühimmatları için işaretleme gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.
  • Safran AASM Hava Yer Mühimmatı

    Fransız Safran şirketi tarafından geliştirilen ASSM, havadan yere güdümlü bir mühimmattır. ASSM; IMU/GPS, IMU/GPS/IIR ve IMU/GPS/Lazer güdüm modlarına sahiptir. Burada kast edilen lazer güdümlü versiyon.
  • Çeşitli Sensör Sistemleri

Yunanistan, Endonezya, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Hırvatistan, Katar ve Mısır, son dönemde Rafale savaş uçağına yönelen ülkeler arasında bulunuyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu