HÜRJET Projesi’nde ‘kritik aşamaya’ giriliyor

Roketsan-ATMACA-Banner

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından başlatılan HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı Projesi kapsamında CDR faaliyeti, Aralık 2020’de gerçekleştirilecek.

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın Jet Tekamül Uçağı ihtiyaçlarına binaen TUSAŞ tarafından kavramsal tasarım faaliyetlerine 14 Ağustos 2017 tarihinde başlanılan HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı’nın, Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan ve ömürlerini tamamlamak üzere olan T-38 Talon Jet Eğitim Uçakları’nın yerini alması ve böylelikle Türk Hava Kuvvetleri’nin “Jet Eğitim Uçağı” ihtiyacının milli imkanlarla karşılanması planlanıyor.

STM Banner

SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre TUSAŞ; Jet Tekamül, Akrotim (Türk Yıldızları), Harbe Hazırlığa Geçiş ve Hafif Taarruz olmak üzere dört farklı HÜRJET konfigürasyonu geliştirecek. Programın doğuşunda da ana etken olan Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın Jet Tekamül Uçağı ihtiyacı sebebiyle çalışmalar, bu konfigürasyon odaklı bir şekilde ilerliyor.

HÜRJET’in, “Hafif Taarruz Uçağı” konfigürasyonuyla Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde yer alan Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) ile savaş uçakları arasında bir ara platform olması ve bu sayede önemli derecede bir ekonomik tasarruf sağlanması da hedeflenen kazanımlar arasında bulunuyor.

hürjet son durum, hürjet ne zaman, hürjet motoru, hürjet test uçuşu, hürjet 2020, hürjet kokpit, hürjet ne durumda

HÜRJET Proje Takvimi Ne Durumda?

Uçağın, 2020 yılının Aralık veya 2021 yılının ilk ayında CDR denilen Kritik Dizayn İncelemesi’nin yapılması planlanıyor. 2021 yılında ise ilk prototipi; Statik Rüzgâr Tüneli testleri, Hava Alığı Rüzgar Tüneli testi gibi bir dizi zorlu test bekliyor. Uçağın ilk prototipinin 2022 yılının Aralık ayında uçması, ikinci prototipinin de 2023 Ocak-Şubat aylarında uçuş yapması bekleniliyor.  İlk uçağın Türk Hava Kuvvetlerine teslimatının ise 2025 yılının başında yapılması planlanıyor.

Şu ana kadar ise – 1/10 ölçekli model üzerinden – Statik Rüzgar Tüneli, Hava Alığı Rüzgar Tüneli, Düşük Hız Rüzgar Tüneli, Uçuş Kontrol Kanunları, Uçuş Simülasyon Modeli Geliştirme, 270 Derece Simülatör, İlk Yük Döngüsü ve İlk Yapısal Analiz Döngüsü faaliyetleri başarıyla gerçekleştirildi.

hürjet

HÜRJET’in Teknik Özellikleri

Jet Tekamül Eğitimi, Harbe Hazırlığa Geçiş Eğitimi, Hafif Taarruz (Yakın Hava Desteği), Eğitimlerde “Red Aircraft” Görevi, Hava Devriyesi (Silahlı ve Silahsız) ve Akrobatik Gösteri Uçağı rollerinde kullanılacak olan HÜRJET; 9.8 metre kanat açıklığına, 13 metre uzunluğa, 4.2 metre yüksekliğe, 24 m² kanat alanına ve 19.200lb itkiye sahip olacaktır. Servis irtifa tavanı 13.7 metre, menzili 2.592 kilometre, yük kapasitesi 2.721 kilogram ve azami hızı 1.4 Mach olacak olan HÜRJET; Baş Üstü (Head-Up) Göstergesi (HUD), Kaska Monteli Gösterge (Opsiyonel), Tam Otorite / Dijital Kontrollü Uçuş Sistemi ve Havada Yakıt İkmali yeteneklerine sahip olacaktır.


SavunmaSanayiST.com – ÖZEL HABER

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu