İngiliz BAE Systems şirketi, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) ana yükleniciliğinde yürütülen Milli Muharip Uçak (MMU) programı için mühendis arayışında.
Bilindiği üzere; 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkartılması düşünülen F-16 Fighting Falcon uçaklarının yerini alabilecek yurt içi imkân ve kabiliyetler ile tasarlanan modern uçakların üretilmesini amaçlayan Milli Muharip Uçak (MMU) projesi kapsamında ana sözleşme, Savunma Sanayii Başkanlığı ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) arasında 05.08.2016 tarihinde imzalanmıştı. Ayrıca yine TUSAŞ ile BAE Systems (İngiltere) arasında Milli Muharip Uçak geliştirmesine yönelik Ana İlkeler Sözleşmesi (Heads of Agreement) 28 Ocak 2017 tarihinde, Anlaşma Tutanağı 10 Mayıs 2017’de, TUSAŞ ve BAE Systems arasındaki İş Birliği Anlaşması ise 25 Ağustos 2017 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girmişti.
İngiliz BAE Systems firması ile yapılan iş birliği hakkında IDEF 2019 esnasında SavunmaSanayiST.com’a açıklamalarda bulunan TUSAŞ CEO’su Prof. Dr. Temel KOTİL, proje kapsamında Mayıs 2019 itibari ile 100 kadar BAE Systems mühendisinin Türkiye’de çalıştığını açıklamıştı.
Son olarak BAE Systems, Türkiye’de çalışmak üzere 11 farklı branşta mühendis alımı yapmaya başladı. Edinilen bilgiye göre bu branşlar şu şekilde:
- Termal Yönetim Mühendisi,
- Görev Etkinliği Ve Operasyonel Analiz Takım Lideri,
- Süspansiyon ve Salan Ekipmanı Tasarımı ve Entegrasyonu
- Lojistik Destek Analiz Mühendisi
- Aviyonik ve Görev Sistemleri (AMS) Sistem Mühendisi
- Hava Aracı Sistem Mimarisi Mühendisi
- Hava Aracı Performansı ve Optimizasyon Takım Lideri
- Aerodinamik Müh. (Aerodynamics Stores Release Engineer)
- Gürültü ve Akustik Mühendisi
- Elektromanyetik Takım Lideri
- Atış Kontrol Sistemi (FCS) Kontrol Law Dizayn
İş ilanı ile ilgili olarak BAE Systems tarafından yapılan açıklamada, “2020 ve 2022 yılları arasında Türkiye’de Ankara’da bir dizi heyecan verici rol bulunmaktadır. Bunlar ağırlıklı olarak Ankara’daki Türk Havacılık ve Uzay Sanayii sahasında yer alacaktır. Değerli bir ekip üyesi olarak, rekabetçi bir maaş ve yan haklar paketinin keyfini çıkaracak ve heyecan verici ve son teknoloji bir proje üzerinde çalışarak becerilerinizi geliştirme şansına sahip olacaksınız.” ifadelerine yer verildi.
Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi kapsamında geliştirilen TF-X (Turkish Fighter – X) savaş uçağının; 2023 yılında hangardan çıkış yapması, 2026 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi, 2029 yılında Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmesi ve 2030’lu yıllardan itibaren tam kapasite uçuş yeteneğine ulaşması planlanmaktadır.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com
İstenilen branşlarda, istenilen kalitede, ve en önemlisi istenilen tecrübede uzman mühendis acaba bulunabilecek mi ? Bu işler iyi niyetinden şüphe etmesem de yorum yazarlarının, hele hamasi sözlerle çözebileceği şeyler değil elbet. İsteyen aranan kalifikasyon listesine bir daha bakıversin.Yanisi şu ki düşe kalka da olacak belki ama, burada şart olan sebat ve inat ve de mali kaynakları bu işe teksif etmek.Benzin ve dizele sadece bu işe ayrılmak üzere ek vergiyle başlayalım derim. Vatanını sevenler bunu seve seve kabul edeceklerdir. Olmasa bile bulup buluşturacaklardır, herkes gibi ben de eminim.
Bizim Mühendisler Hoop oraya..Neymiş İngiliz Bae sytem 300 mühendisle Destek verecekti Bizim MMU ya Ortada Mühendismi Kaldı.. Zaten sanki yeterli Mühendismi Vardı..
Bırakın yeterli mühendisi fazlamız bile var. Asıl ihtiyaç “tecrübeli mühendis” eksikliğidir. Yani problem insan kaynaklarının etkinsizliği.
EKP(eğitime katkı payı) gibi her faturaya 1 lira ilave edilerek bu işin finansmanı sağlanabilir. Ayrıca iş ilanı içinde uçağın sadece yapısal kısmı ile ilgili bölümler var. Motor ve elektronik sistemler hiç bahsedilmemiş.
Benimde dikkatimi çeken motorla ilgili bahsedilmemesi.. BAE ile işbirliği devam ediyorsa Rolls-Roys’ilede yeniden iş birliyinı olumlu görüyorum. Birde son aylar Rolls-Roys’da finans problemleri yaşanırken Türkiye için daha avantajlı bir anlaşmaya gede bilmereni mümkün olduğunu düşünüyorum. Birde motor geliştirmek için halihazırda yürütülen diğer çalışmaları durdurmadan Rolls-Roys’la Kale Grubun iş birliği yeniden devam edebilir bence. Mesela şu an MMU için General Electric firmasının F110 ailesinden bir motor alınıb kullanılması planlaniyor deye bir kaç makaleye rastladım. Yani Türkiyenin ve Türk şirketlerinin üçak ve üçak motoru konusunda hızlı şekilde böyük mesafeni kat edebilmeleri için dünya devleri ile maksimum iş birliğinde olması gerekir. Başından beri adı keçen her 2 şirket (Rolls-Roys ve GE) üçak motoru konusunda dünya liderleri.