Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)’de katıldığı bir söyleşide, “F-35’lerimizin 2 tanesi teslim edildi, bu sene 2 tane daha teslim edilecek. Yıl sonunda ise ülkemize gelecek.” dedi.
Savunma Sanayi Başkanlığı hakkında öğrenci ve akademisyenlere bilgiler sunan Demir, SSB’nin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ve güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyduğu zırhlı araçlar, savaş gemileri, uçaklar, helikopterler, insansız hava araçları gibi platformların, prototip üretimleri, seri üretimleri, araştırma ve geliştirme çalışmalarının yapılması gibi konularda görev aldıklarını belirtti.
Milli Savunma Sanayii hakkında da değerlendirmelerde bulunan Demir sözlerine şöyle devam etti, “Gerçekten savunma sanayisi bir ülkenin gücünü oluşturuyor. Özellikle bu günlerde Türkiye’nin çeşitli kuşatma ve tehditlere maruz kaldığı bir ortamda da teknoloji yönetimi çok önemli.”
Türkiye’nin kendi uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi geliştirme projesini başlattığını hatırlatan Demir, “Hava savunma sistemi kademeli bir olay. Uçaksavar seviyesinden başlayarak hava soluyan platformlara karşı, balistik füzelere karşı, onların çeşitlerine karşı hava savunma zinciri kuruyorsunuz. Bu zincirin alt ve orta kademelerinde ürünlerimiz belli bir aşamaya geldi, testleri yapılıyor. Ama uzun menzile geldiğimizde bu konuda da çalışmalar bir müddet devam edecek. Burada kıssadan hisse bağlamındaki konu şu, bu konuda biz dışarıya muhtaç olmasak dışarından alımla ilgili bir gündemimiz olmasa bu tür baskılar (F-35 konusu) bu tür tehditler de olmayacaktı. Keşke biz bu işe çok daha önce başlasaydık bugünlerde bu sistemleri almayı konuşmak yerine geliştirmenin artık bittiğini konuşsaydık.” diye konuştu.
Milli Muharip Uçak projesine de değinen Demir, “Bu çok erken bir proje olarak görülebilir. Yani Türkiye’nin, hiç jet savaş uçağı, eğitim uçağı dahi yapmamış bir ülkenin, pervaneli uçağı yeni yapan bir ülkenin 5’inci nesil muharip uçağın üretimine soyunması gerçekten büyük bir proje. Ama ‘Yapmanız gerekiyor mu?’… Bugün F-35’lerin verilip verilmemesi konusundaki tartışmaları tekrar gündeme aldığımızda çok doğru bir karar olduğunu görüyoruz.” dedi.
F-35 hakkında sorulan sorulara da cevap veren Prof. Dr. İsmail Demir, “F-35 Projesi’ni de biz yürütüyoruz, S-400’ü de ve Patriot’ları da biz yürütüyoruz. Bizim baktığımız alanda ilgilendiğimiz kulvardaki manzara şu. F-35’lerimizin 2 tanesi teslim edildi. Bu sene 2 tane daha teslim edilecek, yıl sonunda gelecek. Bu konudaki resmi görüşmelerimiz, ödemelerimiz, toplantılarımız devam ediyor. Diğer konu ‘şöyle olursa böyle olur’, ‘gelmez veya gelir’ konuları ise siyasi mekanizmada yürüyen ve ‘eğerlerle’ konuşulan şeyler. Bunların nereye gideceği, Kongre’nin ne karar vereceği, Başkan’ın ne tavır alacağı, Dışişleri’nin ne rapor yazacağı gibi bir dizi konu var. Sayın Milli Savunma Bakanı’nın da bu parametreler dahilinde konuştuğuna dikkat edin. Yani şu an F-35’lerin gelmesiyle ilgili resmi dokümanlar üzerinde herhangi bir yasak veya kısıtlama yok. Diğer paralelde giden faaliyetler ne gösterir, şu ihtimal, bu ihtimal, şu tehdit, bu tehdit… Bunların sonucunu almadan biz bugünkü durumu söylüyoruz. Ve bugünkü durumda şu an itibariyle F-35’ler, mesela gelecek hafta yeni bir ödememiz geliyor, biz ödememizi yapacağız. Arkadaşlarımız, bir toplantı var oraya gidiyorlar, görüşmeler devam ediyor, bunlarla ilgili sorunumuz yok.” dedi.
Bunun haricinde ise bugüne kadar devlet yetkilileri tarafından pek dile getirilmeyen bir konuyu daha Başkan İsmail Demir dile getirdi. “Bugüne kadar F-35 olmadan yaşamış bir ülke 7 sene daha yaşayabilir, çok da problem olmaz. Ancak F-35’in ne tür bir uçak olduğuyla ilgili de çok dikkatli baktığımızda sizi çok da bağımsız kılacak bir uçak olmadığının altını çizmek isterim. Yani her şeyiyle uçan bir bilgisayardan, akıllı sistemden bahsediyorsunuz. Bu akıllı sistem kendi sahibiyle sürekli iletişimde.” diyerek sözlerini tamamlayan Demir, F-35 uçaklarının aslında yeni bir bağımlılık kapısı olduğunu ifade etti.
Es 400 ler Türkiye’nin hava savunma sistemi açığını tam manasıyla kapatamaz
Boşuna ABD ile krize girmeye demez.
Niye kapatamaz çünkü ABD avcı uçağı teknolojisinde Rusya’dan 20 yıl ilerde.
Füze teknolojisinde de öyle
Es 400 lerin radar sinyalleri kendisini nerede olduğunu ele veryor…….
Bence yanlış düşünüyorsunuz. S 400 bizi çok yüksek intifada uçarak savunmasız bombalayabilecek amerikan ağır bombardıman uçaklarının korusun o bile yeter. Irak esas bu sebeple savaşı kaybetti. Alçaktan uçan savaş uçaklarını zaten uçaksavar öyle yada böyle vurabilirsiniz.ama b52 tarzı uçaklar çok yüksekte. Ayrıca s400 e ait bağımsız radar sistemide bizim çok ilimize yarayacaktır.
Sizce ABD B-52’lerini korumak için daha önceden Seyir ve Anti radyasyon füzeleri ile bu sistemleri imha edemeyecekler mi?