T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, gazetecilerle buluşmasında savunma sanayii alanında 2021 yılındaki çalışmalardan ve 2022 yılında hayata geçirilecek kritik projeler hakkında açıklamalarda bulundu.
Demir, Rusya’nın Milli Muharip Uçak (MMU) projesine olası katkılarına karşı Türkiye’nin kapıyı kapatmadığını kaydetti.
“Kapı Açık”
“Kapı açık dedik, belirli projelerimizde risk analizi yapıyoruz. Risk analizi neticesinde risk olması muhtemel konularda alternatifler oluşturmakla ilgili tedbirleri alıyoruz. Bu çerçevede risk azaltma yönünde o tür kapının açık olduğunu yol haritasının masada olduğunu belirtmek isterim.”
Geçtiğimiz yıl içerisinde Rusya’nın Türkiye’ye MMU projesinde yardımcı olabileceğini belirten Rus yetkili Şugayev, bu yardımın Rusya’nın ulusal çıkarlarının tehlikeye girmemesi karşılığında olacağını vurgulamıştı.
Şugayev: “TF-X programı hakkında konuşalım. Türk partnerlerimiz 5.nesil bir savaş uçağı üretmeye çalışıyor. Bu konuda onlara yardımcı olabiliriz fakat kendi ulusal çıkarlarımıza zarar gelmediği sürece bunu yaparız.”
Rus yetkili Şugayev, daha önce yaptığı bir açıklamada Rus savaş uçağı Su-57 ile Türk savaş uçağı MMU’nun rakip olabileceğini belirtmişti. Rus tarafı her ne kadar MMU konusunda iş birliğine açık olduklarını belirtse de Türk tarafından bu konuda olumlu bir mesaj verilmiş değil.
Şugayev tarafından yapılan açıklamada, “Türk ortaklarımız Milli Muharip Uçak (MMU)’ı ürettiklerinde, bu uçağın küresel silah pazarına girmesi olasılığını göz ardı edemeyiz. Potansiyel olarak Su-57 ile rakip olabilirler. Kuralları adil olan bir oyunda, her zaman sağlıklı rekabete hazırız.” ifadelerine yer verilmişti.
TUSAŞ Milli Muharip Uçak (MMU)
Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçlarını karşılamak üzere başlatılan Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi ile Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ve 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek, yurt içi imkân ve kabiliyetler ile tasarlanan modern uçakların üretilmesi amaçlanmaktadır.
MMU’nun, 2070’lere kadar Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alması öngörülmektedir. Bu kapsamda MMU, 2023 yılında hangardan çıkacak, 2026 yılında ilk uçuşunu yapacak ve 2030’dan itibaren envantere alınacaktır. Temel olarak 5’inci nesil olarak geliştirilen MMU, ilk bloklarında 4++ nesil performans gösterecektir.
“Karşı Taraf Ketum”
Demir aynı zamanda Rusya’dan S-400 alımında ikinci parti sistemler için sözleşmeye dair bir açıklamada da bulundu.
“Teknoloji transferi konusunda kimse size Altın tepside sunmaz. İlişki çerçevesinde neyi, ne kadar alabileceğinize bakmalısınız. Zaten S-400 ikinci safha görüşmelerinin bu kadar uzun sürmesinin nedeni karşı tarafın ketumluğu ve bizim bunu aşmak için yaptığımız çeşitli manevra ve müzakereler. Bu uzun süre aldı o nedenle. Biz bu ilişki neticesinde belirli ölçüde, aşamaları kat edeceğimize inandığımız çerçeve çizmeye çalıştık. İkinci parti alınacak mı sorusuna verdiğimiz cevap ise biz ilk günden masaya iki parti için oturduk. Görüşmelerin esası bu çerçevede idi. Baştan beri ikisi sistem konuştuk, iki sistem devam ettik. Aradan geçen sürenin bütün görüşmeleri üretim teknoloji ortaklığıyla ilgili nelerin yapılacağıyla ilgilidir.”
Demir, Ukrayna ve Rusya arasındaki krizin Türkiye’yi etkileyip etkilemeyeceği yönündeki bir soruya ise şöyle yanıt verdi:
“Etkilememesi için çalışıyoruz. Bugün hasımlarımızın kullandığı silahlar muhtelif ülkelerin ürünleri. Bunlar doğrudan soruna neden olmuyor.”
ÖNERİLEN İÇERİK: Rusya’nın Başı Su-35 Siparişleriyle Dertte
KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, Ajanslar