İsrail, Ukrayna’ya SPIKE güdümlü tanksavar füzesi transferine onay vermedi. ABD’nin de dahil olduğu süreç sonuçsuz kaldı.
İsrail lisansı altında Almanya’nın Berlin şehrinde üretilen SPIKE füzeleri Ukrayna’ya sevk edilecekti. ABD, bu kapsamda İsrail’den bir talepte bulunarak füzelerin sevkine onay verilip verilmeyeceğini sordu. İsrail ise talebe olumsuz yanıt verdi.
Amerika merkezli haber sitesi Axios’ta yer alan habere göre İsrail, son dönemde Biden yönetiminin baskısı sonucunda Moskova’ya yönelik politikasında bazı değişikliklere giderek daha Ukrayna yanlısı bir tutumu benimsedi. Ancak İsrail, Ukrayna’ya füze tedarikine hala izin vermiyor.
İsrail Savunma Bakanlığı Genel Direktörü Amir Eshel, iki hafta önce Pentagon yetkilileriyle bir görüşme gerçekleştirmek üzere Washington’u ziyaret etti. Ziyaret sırasında ABD Savunma Bakanlığı Müsteşarlarından Colin Kahl ile bir araya geldi.
Kahl, Eshel’e Almanya’nın Ukrayna’ya SPIKE tanksavar füzesi transfer etmek istediğini, İsrail’in buna izin verip vermeyeceğini sordu. SPIKE füzelerinin bir kısmı Almanya’da bulunan İsrailli şirket tarafından üretiliyor. Lisans şartnamelerine göre bu fabrikada üretilen füzeler üçüncü bir ülkeye satılacaksa öncelikle İsrail buna onay vermeli.
Eshel, Kahl’ın teklifini reddetti ve İsrail’in Ukrayna’ya yalnızca “ölümcül olmayan askeri ekipman” tedariki yapmaya devam edeceğini vurguladı.
Üst düzey İsrailli bir yetkiliye göre İsrail, Rus askerlerinin İsrail üretimi silahlar tarafından öldürülmesinden endişe ediyor. Böyle bir adımın Suriye’deki Rusya-İsrail iş birliğini zedeleyebileceği kaydediliyor.
Daha önce Estonya’nın SPIKE füzelerinin Ukrayna’ya sevkiyatı için İsrail’den izin almaya yakın olduğu iddia edilmişti ancak son habere göre bu iddialar doğru değil.
SPIKE Füze Ailesi
Spike ailesi tanksavar ve anti personel füzelerinden oluşuyor. Füzelerin geliştiricisi ise İsrailli savunma sanayii şirketi Rafael Advanced Defense Systems. Spike ailesi füzeleri omuzdan, araçtan ve helikopterlerden atılabiliyor. Spike füzesi dünya askeri silah piyasasında kendini ispatlamış bir füze.
Füzenin at-unut özelliği bulunuyor. Kendisi hedefine otomatik olarak güdümleniyor. Füzede IIR başlık yer alıyor. Spike-MR, orta menzilli Spike füzesi olarak geçiyor. 200-2.500 metre arasındaki hedefleri imha edebilme özelliğine sahip.
Spike-LR ise uzun menzilli versiyonu ve füzenin menzili 4 km’ye kadar çıkıyor. Füzede fiber-optik iletişim yer alıyor ve operatör tarafından uçuş anında yönetilebiliyor.
SPIKE ailesinin en uzun menzilli üyesi olan NLOS ise yaklaşık 32 kilometre menzile sahiptir. Elektro-Optik güdüm sistemine sahip beşinci nesil bir ATGM sistemi olan SPIKE NLOS, yüksek menzili sebebi ile “Stand-Off ATGM” olarak da anılmaktadır. Diğer SPIKE füzelerine kıyasla çok daha büyük olan SPIKE NLOS’un ağırlığı yaklaşık 70 kg civarında.
ÖNERİLEN İÇERİK: İsrail Geçtiğimiz Yıl Savunma İhracatı Rekorunu Kırdı
KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, Axios