İsrail’in Spike LR2 Füzesi Yunanistan’da testte

Roketsan-ATMACA-Banner

Yunanistan’da, İsrailli savunma şirketi Rafael Advanced Defense Systems tarafından geliştirilen Spike LR2 tanksavar füzesi test edildi.

Yunanistan topraklarında ilk kez gerçekleştirilen Spike LR2 güdümlü füze denemesi, Selanik’teki “Askou Profitis” atış sahasında yapıldı. Teste, Yunan Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Georgios Kostidis’in yanı sıra çeşitli ülkelerin savunma ataşeleri katıldı. Rafael şirketi temsilcileri tarafından gerçekleştirilen atış başarılı olurken, Yunan Kara Kuvvetleri yetkilileri üzerinde olumlu bir izlenim bıraktığı kaydedildi.

STM Banner

Yeni nesil tanksavar arayışı

Edinilen bilgilere göre; Yunan Genelkurmay Başkanlığı, envanterde bulunan MILAN, FAGOT ve TOW tanksavar füzelerinin yerine geçecek yeni sistemleri değerlendirme sürecine başladı. Spike LR2 de adaylar arasında yer alıyor.

“At ve Unut” (Fire & Forget) prensibiyle çalışan füze, hedefe operatör müdahalesi olmadan ulaşabiliyor. Ayrıca, 5 kilometreyi aşan menzili sayesinde doğrudan görüş hattında olmayan hedefleri de vurabiliyor.

Füzenin yüksek patlayıcı başlığı, iki aşamalı bir patlama mekanizmasına sahip olup ağır zırhlı araçlar, tanklar, zırhlı personel taşıyıcılar, tahkimatlar ve deniz hedeflerine karşı etkili olabiliyor. Test atışı sırasında, Yunan Kara Kuvvetleri’ne ait bir M113 zırhlı aracı, Spike LR2 sisteminin konuşlandırılması için Samson tareti ile donatıldı.

Spike LR2

İsrail savunma sanayii ile iş birliği

Yunanistan, İsrail ile stratejik savunma iş birliği kapsamında, Yunan Silahlı Kuvvetleri’nin üç ana kolu için çeşitli sistemler tedarik ediyor. İsrailli Rafael şirketinin teknik ekipleri, aylar süren çalışmalar kapsamında Yunanistan’da, Apache taarruz helikopterlerinin yazılımında gerekli güncellemeleri yapıyor. Aralık ayından itibaren bu helikopterler, Spike NLOS güdümlü füzeleri ile donatılacak.

Daha hafif versiyon olan Spike MLS-ER ise Yunan Donanması’na ait daha küçük deniz unsurlarına monte edilecek. Eylül ayında, sipariş edilen araç üstü sistemlerin teslim edilmesi planlanıyor.

Ayrıca, F-16 savaş uçaklarında kullanılacak Spice 1000/2000 güdüm kitlerinin entegrasyonu hızla devam ediyor. Bu sistem, serbest düşüş bombalarını hassas güdümlü silahlara dönüştürüyor. İsrailli teknik ekipler, F-16 Block 70/50/30 savaş uçaklarının yazılım güncellemelerini yıl sonuna kadar tamamlamayı hedefliyor. Bunun yanı sıra, Yunan Hava Kuvvetleri’nin F-16 Viper uçakları için Rampage süpersonik füzelerinin entegrasyon sürecinin sorunsuz ilerlediği belirtiliyor. İsrailli üreticiler, ABD hükümetinden alınan izin doğrultusunda, Girit’teki 115. Hava Üssü’nde sertifikasyon çalışmalarına başladı.

Yunanistan'ın Viper konfigürasyonuna yükseltilen ilk F-16'sı
Yunanistan’ın Viper konfigürasyonuna yükseltilen ilk F-16’sı

Savunma sanayii iş birliği genişliyor

İki ülke arasındaki müzakereleri yakından takip eden kaynaklara göre, İsrailli savunma şirketleri, Yunan savunma sanayii ile iş birliğine sıcak bakıyor. Bu kapsamda, bazı sistemlerin Yunanistan’da tamamen veya kısmen üretilmesi ve bakım desteğinin sağlanması gibi seçenekler değerlendiriliyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com / kathimerini

  savunmasanayist-banner
Başa dön tuşu