Birleşik Krallık merkezli The Telegraph gazetesi, İsveç’in, İngiltere’nin 6’ıncı nesil savaş uçağı geliştirme projesi olan Tempest’in ilk uluslararası ortağı olmaya çok yaklaştığını bildiren bir haber paylaştı.
BAE Systems Direktörlerinden Martin Taylor, The Telegraph ile yaptığı röportaj esnasında, İsveç ile görüşmelerin “son derece gelişmiş” olduğunu, ilgilenen diğer ülkelerin ise İtalya, Japonya ve Türkiye olduğunu söyledi.
Taylor’ın söylemlerine yönelik İngiliz Savunma Bakanlığından herhangi bir açıklama gelmezken, İsveç Savunma Bakanlığı sözcüsü: “İsveç Savunma Bakanlığı ile İngiltere Savunma Bakanlığı arasında bir anlaşma yapsaydık, kamuoyunu açıklardık” dedi. Öte yandan Türkiye’nin, halihazırda Milli Muharip Uçak (MMU) projesi varken Tempest programına katılım göstermesi de beklenmemekte. Hatta, hatırlanacağı üzere Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TUSAŞ) ana yükleniciliğinde geliştirime faaliyetleri devam eden Milli Muharip Uçak’ın mock-up’ı, ilk kez geçtiğimiz haftalarda Paris Air Show esnasında tanıtılmıştı.
Tempest Programı
BAE Systems, Rolls-Royce, MBDA ve Leonardo şirketleri ile İngiliz hükümetinin ortaklığında geliştirme faaliyetleri devam eden 6’ıncı nesil savaş uçağı Tempest, ilk kez geçtiğimiz yıl Farnborough Air Show esnasında tanıtılmıştı. 2035 yılında hizmeti girmesi planlanan jet, İngiltere’yi askeri uçaklarda bir dünya gücü halin getirmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda İngiliz savunma sanayii şirketleri, 6’ıncı nesil bir savaş uçağı için motor, stealth tasarım, aviyonik sistemler, silah sistemleri vb. alanlarda yeni teknolojiler geliştirmek üzere çalışmalarını sürdürüyorlar.
Ancak İngiltere, Tempest’i tasarlama ve inşa etme konusunda yeterli teknik ve mühendislik yeteneğine sahip olsa da, geliştirme faaliyetlerine destek olacak ve uçağı satın alacak uluslararası ortaklar olmadan projenin ekonomik sebeplerden dolayı tamamlanamayacağını açıkça belirtti.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com
jsf projesi dahilinde f35 programına katıldığımızdan dolayı neler oldu gördük kaç yıllık bir süreç içinde berbat ötesi çok ağır maliyeti olan bir tablo ile karşı karşıyayız tamamen bir uyutma projesiymiş kimse kendi uçağını yapmasın diye maliyeti ağırlaştırılmış ekonomileri çökertme projeleri 5.nesil f35 6.nesil tempest hep aynı hikayeler kendi yeni nesil uçağımızı üretecek sanayi alt yapısına insan gücüne bilgi birikimine sahibiz 100lerce üniversite 100binlerce mühendis var dışarıdan teknoloji bilgi transferi yapılabilir ar-ge yapılabilir ve bu uçağı en kaliteli en tekonolojik seviyede üretebiliriz ve bu hiçde zor olmaz biz yetişmiş insan gücünün neredeyse tamamını çanakkalede yitirmemize rağmen Atatürk ve ona inanan silah arkadaşları ve arkasında duran azimli türk milleti sayesinde Türkiye cumhuriyeti kuruldu ve cumhuriyetın ilk yıllarında uçak üretir konumdaydık.. Biz o zor ve o buhranlı zamanlarda bunu yaparken şu durumda neler yaparız hayal etmeye gerek yok..