İsveç Tempest Programı’na Katılımını Dondurdu

Roketsan-ATMACA-Banner

Saab’ın CEO’su Micael Johansson, İsveç’in Birleşik Krallık liderliğindeki yürütülen Tempest Programı’na katılımını dondurduğunu açıkladı.

Şirketin Stockholm merkezindeki Janes ve diğer savunma medyasına konuşan Johansson, projenin ilk vaadinin şu ana kadar gerçekleşmediğini ve Saab ile İsveç’in, kendi gelecekteki gereksinimlerini göz önünde bulundururken arka plana kaldıklarını söyledi. Tempest, projesinin geleceğini şu anda programdaki diğer ülkeler belirliyor.

STM Banner

Johansson, “[Tempest’in] sınırlarındayız ve katılımımız ilk başta düşündüğümüz kadar yoğun olmadı” dedi ve ekledi: “Programdan çıkmadık, ancak İngiltere, İtalya ve potansiyel olarak Japonya’nın programı nasıl kurduğunu görürken İsveç için bir kış uykusu dönemi oldu.

İsveç, Temmuz 2019’da Tempest’e İngiltere ve İtalya’ya katıldı. Savunma Bakanlığı’ndaki İngiltere Savunma Tedarik Bakanı Stuart Andrew ve İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist, her iki ülkenin de gelecekteki havacılık muharebe teknolojilerini geliştirmede birlikte çalışması için bir mutabakat zaptı (MOU) imzaladı.

Tempest çabalarının bir parçası olmasına rağmen İsveç’in odak noktası, yerli olarak geliştirilen ve üretilen Saab Gripen savaş uçaklarından oluşan filosunu yükseltmek için kullanılabilecek teknolojileri geliştirmek olmuştur. Bu nedenle ülke, geleceğin savaş uçağı projesine katılmayı henüz taahhüt etmedi.

Tempest'in Motorunda İngiliz-Japon İş Birliği
Tempest’in Motorunda İngiliz-Japon İş Birliği

Tempest Programı

BAE Systems, Rolls-Royce, MBDA ve Leonardo şirketleri ile İngiliz hükümetinin ortaklığında geliştirme faaliyetleri devam eden 6’ıncı nesil savaş uçağı Tempest, ilk kez 2018 yılında düzenlenen Farnborough Air Show esnasında tanıtılmıştı.

2035 yılında hizmeti girmesi planlanan jet, İngiltere’yi askeri uçaklarda bir dünya gücü halin getirmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda İngiliz savunma sanayii şirketleri, 6’ncı nesil bir savaş uçağı için motor, stealth tasarım, aviyonik sistemler, silah sistemleri vb. alanlarda yeni teknolojiler geliştirmek üzere çalışmalarını sürdürüyorlar.

Ancak İngiltere, Tempest’i tasarlama ve inşa etme konusunda yeterli teknik ve mühendislik yeteneğine sahip olsa da, geliştirme faaliyetlerine destek olacak ve uçağı satın alacak uluslararası ortaklar olmadan projenin ekonomik sebeplerden dolayı tamamlanamayacağını açıkça belirtti.

İLGİLİ İÇERİK: İkinci Dünya Savaşı’ndan beri bir ilk… Japonya’nın FX Projesi İle TEMPEST Projesi Birleştirildi


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz
Başa dön tuşu