İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, birkaç gün önce Jandarma’nın, Almanya’dan 8 adet Gyrokopter aldığını açıkladı. Bunun üzerine Gyrokopter alımının nedeni merak konusu oldu.
Jandarma şehirlerden kırsala çok geniş bir alanda Emniyet Genel Müdürlüğü ile birlikte güvenliğimizin sağlıyor. Hava aracı olarak İnsanlı Keşif Uçağı (İKU) Kingair 350’lerden helikopterler Mi-17 ve T-70’e kadar geniş bir hava aracı filosuna sahip.
Tolga Özbek‘e göre; filosuna önümüzdeki günlerde gyrokopter katacak olan Jandarma, bu konuda da yenilikçi bir adım atmış olacak. Öncelikli olarak gyrokopterin seçiliş amacı farklı bir hava aracı olmasının yanı sıra operasyon maliyetleri çok düşük bir araç olmasında yatıyor.
Gyrokopter olarak Jandarma, Alman imalatçı AutoGyro’yu seçti. Model olarak da Cavalon seçildi. İki pilotun yan yana oturduğu hava aracında Jandarma 145 beygirlik Rotax motoru seçildi. Ayrıca gyrokoptere de kamera takılıyor.
İlk etapta 3 adet gyrokopter hizmete girecek. Yapılan anlaşmada, alınacak gyrokopter sayısı 8’e kadar çıkabilecek.
Kameralı takip
Kamera ile trafik, asayiş uçuşları gerçekleştirilecek. Ayrıca gyrokopterlere de oto pilot sistemi takılacak. Böylelikle 6 saat havada kalabilen gyrokopter ile saatte 165 kilometre hızla uçabilecek. Gyrokopterin menzili ise 600 kilometreye kadar çıkabiliyor.
Kamera olarak hafif, düşük maliyetli bir kamera sistemi seçildi.
Helikopter, normal limitlerde rüzgarda 110 metrelik pistten havalanabiliyor.
Bakan Soylu açıkladı
Ankara’da düzenlenen Jandarma Havacılık töreninde konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Yaklaşık 2,5 senedir üzerinde çalıştığımız, Türkiye’ye kazandırılan Almanya üretimi helikopteri, trafik denetimlerinde veya diğer noktalarda uçurarak, karşılaştığımız maliyeti daha aza indiren ve toplumsal olayları takip edebilecek bir kabiliyet de bunlarla birlikte kazanıldı. Hem maliyeti ucuz hem de yakıtı ucuz. 8 adet Gyrocopter jandarmamızda başlayacak, ardından da emniyetimizde kullanmaya başlayacağız” dedi.
Gyrokopter, çok hafif bir hava aracı. İki kişilik. Motoru, kokpitin arkasında. Ana itici gücü veriyor. Çok kısa pistlerden kalkabiliyor. Kokpit üzerindeki ana rotor ise hava aracının kanadı.
Gyrokopterin avantajları
Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de giderek popüler hale geliyor. Yüksek yan rüzgar limiti, diğer hafif sınıftaki hava araçlarına göre daha istikrarlı uçuşu en büyük avantajı.
Şimdi bu avantajı, Jandarma kullanacak. S-70 tipi helikoptere göre çok daha ucuz maliyet (saatlik 300₺) ile gyrokopter uçuşları gerçekleştirilebilecek. Jandarma öncelikli olarak envantere alacağı gyrokopter ile çok daha uzun uçuşları daha da ekonomik olarak gerçekleştirebilecek. Geniş alanlar taranacak.