Japonya’dan Füze Menzili Geliştirme Hamlesi

Roketsan-ATMACA-Banner

Japonya, seyir füzelerinin menzillerini 1.000 kilometrenin ötesine taşımak için çalışmalara başladı. Japonya’nın mevcut füzeleri oldukça yetersiz.

 Tokyo merkezli haber sitesi Nikkei’nin özel haberine göre Japonya, 1.000 km’den fazla uzaklıktaki hedefleri vurabilme kabiliyetine kavuşmak üzere harekete geçme kararı aldı.

STM Banner

 Japon Savunma Bakanlığı bu kapsamdaki çalışmaları 2020’li yılların ikinci yarısına kadar tamamlamayı planlıyor. Mitsubishi Heavy Industries tarafından geliştirilecek olan bu füzeler kara, hava ve deniz platformlarından ateşlenebilecek.

 Japonya’nın mevcut füzeleri yalnızca 100-200 km uzaklıktaki hedefleri vurmaya kabiliyetine sahip.

 Japon hükümetinin füze planlarının Asya-Pasifik’te giderek artan füze varlığına karşı “caydırıcılık” amacı güttüğü de kaydediliyor. Tokyo’ya göre ülkenin savunma kabiliyetlerinin geliştirilmesinden başka bir çare yok.

Japonya Savunma Raporu/2020 vs 2021
Japonya Savunma Raporu/2020 vs 2021

 Nikkei’ye konuşan bir Japon savunma yetkilisi de bunu teyit ediyor: “Komşu ülkeler füze geliştirmeye devam ederken Japonya’nın caydırıcılığı artırmak için bu füzelere de ihtiyacı olacak.”

ABD, geçtiğimiz Mayıs ayında Seul’e yönelik füze kısıtlamalarını kaldırdığını açıklamıştı. Güney Kore daha önce kısıtlamalardan ötürü menzili 800 kilometreyi aşan füzeleri geliştiremiyordu.

 Güney Kore Savunma Bakanlığı: “Kısıtlamaların sona ermesinin ardından potansiyel tehditlere karşı caydırıcılık uygulayacağız ve ana hedeflere karşı saldırı yeteneklerini geliştireceğiz. Geliştirilmiş yıkıcı güce sahip kara-kara ve gemiden karaya füze sistemleri geliştireceğiz.”

 Tokyo hükümeti bugüne kadar ülkeye atılan füzelerin etkisiz hale getirilebileceği teorisine güveniyordu ancak planlar artık değişti zira askeri teknolojiler artık giderek daha da karmaşıklaşıyor.

 Japonya, yeni füzelerinin kara konuşlu versiyonun testlerine 2025 mali yılına kadar başlamış olmak istiyor. Gemi ve savaş uçaklarına entegre edilecek olan füzelerin ise sırasıyla 2026 ve 2028 mali yıllarında hazır olması umuluyor.

Füze kabiliyeti geliştirme çalışmalarının toplamda 880 milyon dolara mal olması bekleniyor.

ÖNERİLEN İÇERİK: Japonya Savunma Bakanlığından Rekor Savunma Bütçesi Talebi


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, Nikkei

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu