KAAN Baş Mühendisi Emre Yaban, bugün gerçekleştirilen ilk uçuşun ardından Milli Muharip Uçak Projesi’ni değerlendirdi ve KAAN savaş uçağı hakkında açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin milli imkanlarla geliştirilen ilk insanlı savaş uçağı olan KAAN, bugün ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Başarılı geçen ilk uçuşun ardından Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, beraberindeki heyetle birlikte TUSAŞ’ta mühendis ve teknisyenlerle buluştu.
Ziyaret esnasında kendisine mikrofon uzatılan KAAN Baş Mühendisi Emre Yaban, “KAAN, bu topraklarda yetişmiş mühendisler olarak bizim için bir gurur fotoğrafı. 100 yıllık havacılık tarihinde, artık o içimize sindiremediğimiz geri kalmış dediğimiz şeyi yakaladığımızın bir fotoğrafı. Dünyadaki tüm benzerlerine baktığımızda, artık dördüncü ülke olarak Havacılığın Şampiyonlar Ligi’ne girdik, onu gösterdik bugün.
Bu uçağa, TUSAŞ‘ın bir ürünü olarak bakılmaması gerekir. Türk mühendislerinin çalıştığı şirketlerimiz var. Onların yaptığı ekipmanlarla bugün bu uçuşu yaptık. Yine kendi Türk mühendislerimizin geliştirdiği yazılım sistemlerini kullandık. O da ilk defa havaya kalktı bugün. Bu fotoğrafın, bu kapakların arkasında çok büyük bir mühendislik var.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Milli Muharip Uçak KAAN'ın ilk uçuşunu sonrası, test pilotları ve proje ekibiyle bir araya geldi
SSB Başkanı Görgün: "İşimiz daha yeni başlıyor. Bugün bir milat, yeni hedeflerimizin başlangıcı"
KAAN'ın Pilotu Barbaros Demirbaş:… pic.twitter.com/luJe7kOyW0
— SavunmaSanayiST.com (@SavunmaSanayiST) February 21, 2024
“Onlar almak isteyecek, biz istersek satacağız.”
İnşallah bundan sonra bu uçağı, sadece bu topraklarda yapıldı diye değil rakiplerinden de daha iyi özelliklere sahip olduğu için tüm dünyaya satacağız. Onlar almak isteyecekler ama bu parayla satın alınamayacak bir ürün olacak. Biz istersek vereceğiz onlara. İnşallah bunu çok yakın zamanda göreceğiz tüm ekibimizle de bunu yapmaya çalışıyoruz.” açıklamasında bulundu.
KAAN Savaş Uçağı
Yüksek manevra, düşük radar görünürlüğü, geliştirilmeye açık aviyonik mimari, artırılmış durumsal farkındalık, hassas hedefleme, birlikte çalışabilme gibi 5. Nesil Savaş Uçaklarında olan bütün kabiliyetlere sahip olan KAAN‘ın üretim faaliyetlerine Mart 2022’de başlandı.
Mayıs – Kasım 2022 tarihleri arasında komponent montajları tamamlanarak, Kasım 2022’de son montaj hattı devreye alındı. Aralık 2022 ve Ocak 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen yoğun sistem testlerinin devamında, 10 Şubat 2023 tarihinde planlanandan önce hangardan çıkış gerçekleştirilirken, 12 Şubat 2023 tarihinde ilk motor çalıştırma faaliyeti icra edildi.
17 Mart 2023 tarihinde ise ilk yavaş taksi testleri başarı ile tamamlanarak, ilk uçuşa kadar olan dönemde gerekli güçlendirme faaliyetleri yürütülerek uçuş öncesi testler tamamlandı.
İlaveten Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecek konfigürasyon için, hava aracı ve sistem gereksinimleri tanımlandı, hava ve sistem fonksiyonları belirlendi ve ön tasarım fazı tamamlandı.
İlk uçuşunu bugün gerçekleştiren KAAN, 13 dakika havada kalarak, 8000 feet iritfa ve 230 knot hıza ulaşmayı başardı.
MİLLİ MUHARİP UÇAK KAAN’IN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
- Maksimum Seyir Hızı: 1,8 Mach
- İrtifa Tavanı: 55.000 ft
- Güç Limitleri : +9g/-3,5g
- Dahilî Silah Yuvası
- Superseyir Kabiliyeti
- Düşük Radar İzi
- Çoklu Görev Profili
- Hava-Hava Kabiliyeti
Kaynak: SavunmaSanayiST.com