TCG İSTANBUL’a ASELSAN HAZAR Radarı

Roketsan-ATMACA-Banner

İSTİF Sınıfı Fırkateynlerin ilki olan TCG İSTANBUL (F-515) ile birlikte AESA mimarisine sahip ASELSAN HAZAR Radarı, Türk Donanması envanterine alınacak. 

23.01.2021 tarihinde İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda icra edilen tören ile MİLGEM İSTİF Sınıfı Fırkateyn Projesi’nin ilk gemisi olan TCG İSTANBUL (F-515) Fırkateyni, denize indirildi. TCG İSTANBUL’un, MİLGEM ADA Sınıfı Korvet’lerde kullanılan Smart-S Mk2 yerine ASELSAN HAZAR 3 Boyutlu Hava Arama Radarı ile donatılacağı açıklandı. Böylelikle Türk Donanması’nda AESA Radar dönemi başlıyor…

STM Banner

Gelişen teknoloji ile beraber artık günümüzün şartlarını karşılayamayan ve kritik bileşenlerinin bir bölümü ASELSAN’da üretilen Fransız Thales şirketi ürünü Smart-S MK2 Hava Arama Radarı; pasif faz dizinli, 250 kilometre menzilli ve dönen anten yapısına sahip bir 3 boyutlu hava arama radarıdır. İSTİF sınıfı gemilerimizde kullanılması planlanan Smart-S MK2’nin, modern donanama unsurlarına karşı Elektronik Karşı-Karşı Önlem (ECCM) kabiliyetinin zayıf kaldığı düşünüldüğü için gemide kullanılacak hava arama radar sisteminin, ASELSAN’ın tasarladığı yeni nesil Aktif Faz Dizinli (AESA) 3 Boyutlu Hava Arama Radarı (HAZAR) ile değiştirilmesine karar kılınmıştır.

MİLGEM-TCG-BÜYÜKADA
MİLGEM ADA Sınıfı Korvet

AESA radar sisteminin kullanıma alınması, çok büyük avantajlar sunacağı için TCG ANADOLU gibi bir gemide de kullanılması elzemdir. Kısaca AESA radarların avantajlarına değinecek olursak; aynı anda birden farklı frekansda yayın yaptığı için pulse-doppler radarlara göre güncelleme hızı daha fazladır, bastırılması çok daha zordur, farklı sektörlerde aynı anda arama yapabilir ve birden fazla hüzme oluşturması nedeniyle farklı sektörlerde bulunan hedeflerin aynı anda takibini gerçekleştirebilir.

Pasif Faz Dizinli (PESA) radarlarda 1 adet transmitter olmakla beraber merkezi bir sistem olup, tüm ışıma elemanlarını beslemektedir.1 adet bulunan ve sık arıza veren bu parçanın bozulması durumunda tüm radar devre dışı kalırken, AESA radarlarda bu parçanın sayısı binlerce olabilir. Bu nedenle bir modülün bozulması durumunda radar çok ufak performans kaybına uğrayarak görevine devam edebilmektedir.

ASELSAN HAZAR Radarı ve Avantajları

HAZAR 3D Hava Arama Radarı, donanmamızın Akdeniz, Karadeniz ve Adalar Denizi’nde elini çok güçlendirecek özelliklere sahiptir. Radar tek antenden oluşan 360 derece azimut açısına ve farklı dönüş hızlarına sahip olan arama modlarına sahip olacaktır. Ayrıca su soğutma sisteminin de olacağını düşündüğüm radarın menzilin, en az 200 km olacağı beklenebilir.

ASELSAN MAR-D, MAR-D Arama Radarı, 3 Boyutlu Deniz Platformu Arama Radarı, ASELSAN HAZAR Radarı
AESA mimarili ASELSAN MAR-D Radarı

Dönen anten yapısına sahip olduğu için kullanılacak parça sayısını ve maliyeti artırmamak nedeni ile doğrusal faz dizin kullanımı ile yalnızca yükseliş açısında faz kaydırma yapılacak olup, yanca açısında ise mekanik yönlendirme yapılacaktır. S-band frekansında çalışacak olan sistem, hava hedeflerinin 3 boyutlu deniz hedeflerinin ise 2 boyutlu resmini çıkarabilir.

HAZAR Radarı, klasik 3D radarların havada asılı duran veya çok yavaş hareket eden hedefleri takip edememesi gibi sorunlarla karşılaşmayacaktır. Baş toplarına yönelik top atış desteği ve geminin helikopter pistine iniş yapmak isteyen helikopterlere yaklaşma desteği verebilecek olan HAZAR 3B Hava Arama Radarı’nın, Türk Tipi Hücumbot Projesi’nde de kullanılması beklenmektedir. HAZAR 3D, Galyum Nitrat (GaN) tabanlı T/R Modülü kullanımı ile bir çok muadilinden üstün olacaktır.

Önerilen İçerik: TCG İstanbul Fırkateyni MDAS ile donatılacak


Yazar: Alperen K.   |   Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu