Katar’a ALTAY ihraç etmek ne ifade ediyor?

Roketsan-ATMACA-Banner

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu açıklamalarda Katar’ın 100 adet ALTAY tankı alacağını bildirdi. Yaptığı açıklamalara göre BMC, 24 ay içerisinde 40 adet ALTAY Ana Muharebe Tankını (AMT) üretip ilgili birime teslim edecek, 41’inci tanktan itibaren yerli motor kullanılacak, 250 adet ALTAY çok hızlı bir şekilde Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) teslim edilecek ve ardından Katar’ın 100 adet ALTAY Ana Muharebe Tankı siparişi için üretim yapılacak.

Katar Neden ALTAY’ı Tercih Etti?

STM Banner

Katar envanterinde tank olarak sadece 44 adet 2.sınıf ana muharebe tankı olan AMX-30 tankları bulunmaktaydı. Katar, ilk olarak Almanya ile 62 adetlik Leopard 2A7+ alımı için anlaştı ve 32 adeti Katar’a şu ana kadar teslim edilmiş bulunmakta. Yapılan anlaşmaya göre 200 adete kadar sayı arttırılabilecek fakat Katar ordusunun ALTAY siparişinden sonra bu opsiyonun kullanılmayacağı düşünülüyor. Katar’ın teknik olarak neden ALTAY’ı tercih ettiğini anlayabilmek için öncelikle Leopard 2A7+ tankının özelliklerini incelememiz gerekiyor. Leopard 2A7+ tankları şu anda tartışmasız en iyi ana muharebe tankı olarak tüm otoriteler tarafından kabul görmektedir. Safkan bir tank avcısı olan Leopard 2A7+ tankı, L55 topu ile oldukça yüksek bir ateş gücüne ve sahip olduğu bor karbür – alümina matris kompozit zırhı ile zırh delici sabot mühimmatlarına karşı oldukça yüksek dirence sahip. Özellikle ön taret yanak bölgesinden (ki bu bölge tankların büyük oranda en çok isabet aldığı bölgedir) delinemezdir. Fakat yan ve üst kısımlarından diğer tanklar gibi zayıftır. Sahip olduğu atiklik sayesinde çölde dahi başarılı olabilecek olmasına rağmen savunma yapmak için tasarlanmamıştır. Bu nedenle Katar’ın olası saldırılara karşı yarı-defans veya Merkava Mark 4 gibi belirli bir bölgeyi korumak için geliştirilen tanklara ihtiyacı bulunmaktaydı ve bu ihtiyacı bir yarı-defans tankı olan ALTAY tankı ile gidermeyi seçti.

Altay tankı ile ilgili görsel sonucu

ALTAY tankı da hepinizin bildiği gibi L55 topunu kullanıyor ve zırh olarak Leopard 2A7+ tankında kullanılan zırha çok benzer olarak bor karbür ve seramik içerikli (Alümina ve benzeri seramikler olduğunu düşünüyoruz. Bu düşünceye sahip olmamızın sebebi ise Tübitak’ın Alümina konusunda çok iyi olmasından dolayıdır.) bir zırha sahiptir. Ön bölge olarak Leopard 2A7+ kadar sağlam olmasa da yan gövdesinde bulunan boşluklu zırh + ERA plakaları ile daha korunaklı bir tanktır. Özellikle tavan bölümünün 30mm’lik GAU-8 Avenger (A-10 Thunderbolt topu) gibi silahlara karşı dayanabiliyor olması diğer tanklardan ayrılmasını sağlayan önemli bir özelliktir. Ayrıca Aselsan tarafından geliştirilen AKKOR aktif koruma sistemi birinci sınıf bir sistem olup anti-tank silahlarına karşı yüksek engelleme oranına sahiptir. Leopard 2A7+ gibi çevik, yüksek ateş gücüne sahip, benzer korunma yöntemini benimsemiş olan ALTAY tankı, ülkesini koruyabilmek isteyen ama aynı zamanda tanka tank mücadelelerde güçlü olabilecek tanklardan ödün vermek istemeyen Katar için sahip olunan yakın ilişkilerde düşünüldüğünde en iyi seçenek olarak göze çarpmaktadır.

Motor ve İhracat Konusunda Problem Olur Mu?

Hepimizin merak ettiği bu konuya ilişkin olarak Ali İhsan Yavuz’un açıklamalarına tekrar göz gezdirdiğimizde ülkemiz için verilen 250 adetlik siparişin 41. tankından itibaren BMC Power tarafından üretilecek olan yerli motora geçileceğini görmekteyiz. Buna göre hem motor hem de şanzımanı BMC Power tarafından üretilecek olan ALTAY tankı, hiçbir sorun yaşanmadan ihraç edilebilecektir. Katar ile başlayacak olan bu ihracat serüveninin kısa vadede Umman ve Azerbaycan ile devam etmesini beklemekteyiz.

Ä°lgili resim

Gelecekte Katar’a Yapabileceğimiz İhracatlar

Katar Kara Kuvvetleri’nin zırhlı araçlarının neredeyse tamamı 1970-80’lerden kalma ve büyük oranda Fransa ve İsviçre tarafından üretilmiş olan araçlardır. Kısa ve orta vadede Katar, zırhlı araçlarının büyük bir kısmını yenilemek için çalışmalara başlayacaktır. Çok fazla tanka sahip olmayan Katar için özellikle Ateş Destek Aracı diye adlandırılan paletli veya 8×8, üzerinde 105mm top bulunan araçlardan bir miktar almak gerekmektedir ve bu konuda Otokar TULPAR tam anlamıyla biçilmiş bir kaftandır. Paletli olması çöl koşullarında onu öne geçirirken sahip olduğu yüksek arazi becerisi ve NATO Standardı STANAG 4569 level 5’e çıkarılabilen beka düzeyi ile en büyük rakiplerinden B1 Centauro ve Katar tarafından da hala kullanılmakta olan AMX-10RC araçlarına büyük üstünlük sağlamaktadır. Ayrıca bu ateş destek açığını kapatabilmek için FNSS Kaplan MMWT (Modern Orta Tank)’ yi de tercih edebilir.

Kaplan mt ile ilgili görsel sonucu

Bir diğer önemli ihtiyaç ise kesinlikle Zırhlı Muharebe Araçları’dır. Bu konuda oldukça iddialı araçlara sahip olan Türk Savunma Sanayii, Kaplan-30, TULPAR ZMA ve Aselsan Korhan gibi araçlar ile Katar’ın ileride kesinlikle yaşanacak olan önemli problemini kesin olarak çözebilecektir. Aselsan Korhan, 35mm’lik topa, yüksek elektronik kabiliyetine ve diğer zırhlı araçlara göre oldukça yüksek korunmaya sahiptir. Yarı zırhlı personel taşıyıcı ve yarı tank olarak geliştirilen Korhan, 3 mürettebat ve 9 piyadeyi taşıyabilmektedir. Amerikan M2 Bradley araçlarına göre oldukça gelişmiş elektronik özelliklere sahiptir. AKKOR aktif koruma sisteminin entegre edilebiliyor olması en büyük rakiplerinden birisi olan ve Trophy’nin ZMA’lar için olan aktif koruma sistemini taşıyan M2 Bradley’lere bu konuda da üstünlük sağlıyor. AKKOR, Trophy’nin bu modeline göre daha yüksek başarı oranına sahiptir. Mini İHA kullanımı ile keşif gözetleme yeteneği oldukça arttılan KORHAN’a istenildiği taktirde 2 adetlik füze kapasitesi olan ATGM atıcısı da eklenebiliyor. Tercih durumuna bağlı olarak da ATGM atıcısı yerine yine Aselsan tarafından geliştirilip üretilen UKSS de yerleştirilebilmektedir. Ateş gücü olarak da ayrıca 7.62’lik makineli tüfeğe de sahip. 35mm’lik topunun sahip olduğu alçalabilme ve yükselebilme değerleri bir tanka ve zırhlı muharebe aracına göre çok yüksektir. -10 ve +45 derecelere kadar namlusunu hareket ettirebilen KORHAN, yeri geldiğinde yakın hava araçlarına karşı da önleme yapabilmektedir. Sıklıkla Suudi Arabistan tarafından tehdit edilen Katar için mükemmel bir araç olarak gözümüze çarpmaktadır.

Korhan zma ile ilgili görsel sonucu

Bir diğer önemli eksiği olan saldırı helikopteri eksiğini kapatmak için 24 adetlik AH-64E siparişi veren Katar, ilk helikopterini bugün teslim aldı. Ah-64E ‘ye oranla çok daha az silah taşıma kapasitesine sahip olan ATAK helikopterini bu nedenle tercih etmeyen Katar, gelecekte ağır sınıf helikopterlerinin yanına bir de hafif sınıf taarruz helikopteri eklemek için ATAK alımı yapabilir. Hafif sınıf taarruz helikopteri istememesi durumunda ise ATAK-2 tercihinde bulunarak ağır sınıf helikopter çeşitliliğini ve sayısını arttırmayı düşünebilir.

Zırhlı Personel Taşıyıcı eksiğini de yavaş yavaş Ejder Yalçın gibi araçlarla gidermeye başlayan Katar, sahip olduğu küçük ordusundaki neredeyse tüm piyadeleri için bu tip araçlar temin etmeyi planlamaktadır. Bu yüzden ilerleyen günlerde Zırhlı Personel Taşıyıcı alımlarına devam etmesi bekleniyor. Pars-3 8X8, Otokar ARMA 8×8 gibi hem yüksek ateş gücüne sahip hem de yüksek personel taşıma kapasitesine sahip alanlarında birinci sınıf olarak kabul edilen araçlarımızın Katar tarafından tercih edilmesi oldukça muhtemeldir. Ejder Yalçın alımından oldukça memnun olan Katar, tekrardan Ejder Yalçın, Yörük ve Kobra-2 gibi hatta BMC Kirpi-2 MRAP gibi araç almayı düşündüğünde bizi tercih etmesi yüksek ihtimal olarak görünüyor.

kirpi-2 ile ilgili görsel sonucu

Kısaca Milli Savunma Sanayii’nde üretip sattığımız araçların, satın alan ülkeler tarafından büyük oranda memnuniyet yaratması bize Katar gibi, Somali gibi, Pakistan gibi, Endonezya gibi önemli müşteriler kazandırdı. Özellikle İHA ve zırhlı araçlar konusunda büyük sıçramalar gerçekleştiren yerli ve milli savunma sanayimiz, günden güne büyümeye devam etmektedir. Zırhlı personel taşıyıcı ve İHA’ları ile anılan ülkemiz yakın gelecekte Zırhlı Muharebe Araçları, ALTAY tankı, ve ağır sınıf taarruz helikopteri olan ATAK-2 ile anılarak büyümeye devam edecektir. Şu anda en önemli müşterimiz olan Katar ile yakın zamanda yapabileceğimiz potansiyel anlaşmaları kara kuvvetleri için mercek altına aldığımız bu yazımızda övgülerle yerli ürünlerimizden bahsetmekten mutluluk duymaktayız.


Yazar: Yusuf Metin          Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir Yorum

  1. Maaşallah iyi derlemişsiniz. Dünden beri sitedeki güncel tüm yazıları okudum. Su uçağından yola çıkarak neler neler öğrendim. ASELSAN ve Tübitak ın yaptığı kazanımları silah sistemlerinde gördük. Hangi silaha neden ihtiyaç duyulduğunu öğrendim. Bakışım değişti. Gayet bilgi verici. Teşekkürler. İzlemeye devam edeceğim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu