Endonezya Donanmasının geçtiğimiz hafta Çarşamba günü sabah saatlerinde iletişimi kaybettiği denizaltından acı haber geldi.
Yetkililer denizaltının oldukça derinde olduğunu düşünüyordu. Olaydan birkaç gün sonra hala hayatta olduğu düşünülen 53 mürettebatı kurtarmak için zamanla yarışılıyordu zira denizaltındaki oksijenin Cumartesi gününe kadar biteceği tahmin ediliyordu.
Enkaz Tespit Edildi
Dün Endonezya Donanması tarafından yapılan açıklamada Endonezya Donanmasına ait Alman üretimi Type 209 (Cakra sınıfı) “KRI Nanggala 402” denizaltının battığı (subsank) ilan edilmişti. Bugün ise denizaltına ait bazı parçalar 838 metre derinlikte bulundu.
Nanggala’ya ait enkazdan geriye kalan parçalar ise Endonezya Donanmasına ait çok maksatlı araştırma gemisi KRI Rigel ve Singapur’un arama-kurtarma amacıyla bölgeye gönderdiği denizaltı destek ve kurtarma gemisi MV Swift Rescue tarafından bulundu.
53 Denizci Hayatını Kaybetti
Endonezyalı yetkililer tarafından yayımlanan görüntülerde denizaltının üç büyük parçaya ayrıldığı ve gövde bütünlüğünün kaybolduğu görüldü. 53 kişilik mürettebattan ise kurtulan olmadı. Görüntülerde mürettebat tarafından giyilmiş olabilecek can yeleklerinin boşlukta yüzdüğü de görüldü. Ek olarak normalde kapalı kutularda depolanan acil kaçış takımlarının da boşlukta yüzdüğüne işaret edildi. Mürettebatın kaçmaya çalıştığı fakat başarılı olamadığı da anlaşılıyor.
Yetkililer, yaklaşık 850 metre derinliğe batan denizaltının gövde parçalarını kurtarıp soruşturma kapsamında parçalar üzerinde inceleme yapmak istediklerini de belirtti.
Endonezya Genelkurmay Başkanı Hadi Tjahjanto, görüntülerin basınla paylaşıldığı toplantıda ise şu sözleri kaydetti:
“Denizaltının arka dikey dümeni, çapaları, dış basınç gövdesi, kabartmalı dalış dümeni ve diğer gemi parçaları da dahil olmak üzere denizaltının parçaları olduğunu teyit eden sualtı resimleri elde ettik. Bu somut kanıtlarla şunu açıklayabilirim ki KRI Nanggala 402 battı ve tüm mürettebat hayatını kaybetti.”
KRI Nanggala’nın ezilme derinliğinin 200 metre olduğu, 200 metreden sonra su basıncının artması sonucunda gövdenin basınca dayanamayacağı da belirtildi.
Denizaltının batma sebebi ise henüz bilinmiyor. Endonezya Donanması, denizaltının dalışı sırasında bir elektrik arızasının meydana gelmiş olabileceğinden kuşkulanıyor. Elektrik arızası sonucu denizaltının kontrolünün kaybedildiği ve acil durum prosedürlerinin devreye sokulamadığı vurgulanıyor.
KRI Nanggala 402
Nangala, 10 Eylül 1980 tarihinde denize indirildi ve 6 Temmuz 1981 tarihinde hizmete alındı. Yaklaşık 40 yaşında olan denizaltı, 1.285 ton satıh deplasmanına, 59.5 metre uzunluğa, 5.4 metre drafta, 21.5 knots dalmış durumda seyir hızına, 50 gün denizde kalma kapasitesine ve 8 adet torpido kovanına sahipti.
ÖNERİLEN İÇERİK: Çin Donanması’na bir günde 3 stratejik savaş gemisi
Kaynak: SavunmaSanayiST.com