Kuş çarpan F-35’e ‘erken emeklilik’ vurdu

Roketsan-ATMACA-Banner

Güney Kore Hava Kuvvetleri’ne ait F-35A Lightning II savaş uçağı, Ocak 2022’de kuş çarpması sonucu kritik düzeyde hasar görmesinin ardından emekli edildi.

Konuyla ilgili olarak Güney Kore Hava Kuvvetleri (ROKAF) tarafından Cuma günü yapılan açıklamada, Ocak 2022’de kuş çarpması sonucu ciddi hasar gören bir F-35A hayalet uçağının emekliye ayırma kararı alındığı duyuruldu.

STM Banner

Hava Kuvvetleri, Lockheed Martin ile yapılan kapsamlı bir analizin, F-35A’nın gövde, yapı, motor, kontrol ve navigasyon sistemi de dahil olmak üzere yaklaşık 300 bileşende hasara uğradığını gösterdiğini söyledi.

Yüksek maliyetler, onarım için gereken uzun süre ve diğer güvenlik endişeleri göz önüne alındığında, Hava Kuvvetleri’nin inceleme komitesi uçağı tamir etmektense emekliye ayırmanın daha iyi olacağı sonucuna vardı. Plan, Güney Kore Savunma Bakanlığı’nın onayı ile kesinleşecek.

Askeri yetkililere göre; Güney Kore Hava Kuvvetleri envanterindeki 40 F-35A’dan biri olan uçağın onarım maliyeti, 110 milyar won olarak tahmin edilen birim satın alma maliyetinden daha yüksek olacak şekilde yaklaşık 140 milyar won (107.6 milyon ABD Doları) olarak tahmin edildi.

GÜNEY KORE F-35

Emekliye ayrılan uçağın, mekanik eğitiminde kullanılma potansiyeli de dahil olmak üzere çeşitli şekillerde değerlendirileceği açıklandı.

2014 yılında F-35A Lightning II tedarik etmeye karar veren Güney Kore, bugüne kadar 40 adet savaş uçağını teslim aldı. ROKAF için üretilen ilk F-35A, ilk uçuşunu 2018 yılında gerçekleştirdi ve 2019’da kuvvete teslim edildi.

Savaş uçakları için en büyük tehlike

Kuş çarpması, gerek sabit kanatlı gerekse döner kanatlı hava araçları için havadaki en önemli tehlikelerden birisi olarak kabul ediliyor. Özellikle dinamik bir uçuş gerçekleştiren savaş uçaklarında kuş çarpması oldukça sık bir şekilde yaşanıyor. Uçakların tasarım faaliyetlerinde, kuş çarpmalarına karşı çeşitli önlemler etkili oluyor.

Halihazırda Ankara’daki TUSAŞ tesislerinde de bir adet “Kuş Çarpması Test Tesisi” kurulduğu biliniyor. Uçağın ‘kapısı’ olarak nitelendirilen kanopinin, kuş çarpmalarına karşı dayanıklı yapıda olması gerekiyor. Milli Muharip Uçak KAAN’ın kanopisini geliştiren Volo Kompozit, bunu başardı.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu