Prof. Dr. DEMİR’den S-400 teknoloji transferi açıklaması

Roketsan-ATMACA-Banner

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, Türkiye’nin hava savunma programlarındaki son durumuyla ilgili önemli açılmalarda bulundu.

HABERTÜRK’e konuk olan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, Türkiye’nin S-400 Hava Savunma Füze Sistemi tedarikiyle ilgili açıklamalarda bulundu. DEMİR, ikinci sistem S-400 tedariki ile Patriot’a da değindi.

STM Banner

Prof. Dr. İsmail DEMİR tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “S-400 konusunda biz şunu söylüyoruz; biz sistemi teslim aldık, sistemi kullanıcıya verdik, orada eğitimler, yazılım yenilemeleri gibi bir sürü unsur da işlemeye devam etti. Ondan sonrası için ben sürekli şunu söylüyorum: Onu Türk Silahlı Kuvvetleri’ne verdikten sonra; ürünlerin kullanış şekilleri, modları, parametreleri ile alakalı ne Türkiye’de ne de dünyada kimse fazla bir şey konuşmaz. Malum bu bir savunma sistemi, savunma sistemleri ihtiyacınız olduğu anda devreye girer ve o açıdan bakıldığında bunun kullanımı ile ilgili detayları Türkiye’de konuşulmaması gereken, kendi içerisinde kalması gereken bilgilerdir diye düşünüyorum.”

İkinci Sistem S-400’ler

S-400

İlk andan itibaren masaya iki sistem için oturduk. Şöyle bir yanlış anlaşılma olmasın: “Türkiye birinci sistemi aldı, ondan sonra da ortalık karıştı ve şimdi gidip Amerika’ya bakın biz sizin inadınıza ikinci sistemi de alacağız çünkü siz bize engel oluyorsunuz.” Böyle bir denklem yok. Biz baştan beri iki sistemi zaten konuşuyoruz. Hatta Türkiye’nin uzun menzilli yüksek irtifa hava savunma sistemi açısından ilk ihaleye çıktığımızda, dört sistem istiyordu ki bu bile yeterli sayılmaz, eğer kapsamlı bir koruma istiyor isek bizim daha fazla bu sistemlere ihtiyacımız var.

Patriot Meselesi

Patriot konusu gündeme geldiğinde “buyurun teklif yapın onu da değerlendirelim” diyoruz çünkü ihtiyaç devam ediyor. Onun için ikinci sistem alınır mı alınmaz mı meselesinde masaya iki sistem için oturulduğunu, anlaşmanın bu çerçevede yürüdüğünü özellikle belirtmek istiyorum.

S-400’lerde “Girit” Modeli

s-400 son durum, s-400 son dakika, s-400 entegrasyon, s-400 kuruldu mu, s-400 ne zaman aktif hale gelecek

Sayın Milli Savunma Bakanı “Girit Modeli” diye bir kelime kullanmadılar. Onun söylediklerinden gazeteci arkadaşlarımız Girit Modeli çıkarttılar. Biz bu suni gerilimi azaltmak adına Amerika tarafına gelin bu konunun teknik yönünü konuşalım diyoruz. Bununla ilgili bir diyalog olursa teknik açıdan, mesela F-35 konusunda da bunu söyledik, biz S-400’ün F-35’lere bir tehdit olduğunu düşünmüyoruz dedik. Ama bu anlamda diyaloğa bir açıklık görmedik. Bir, Türkiye bu sistemi aldı. İki, onun kullanımı ile ilgili karşı tarafta endişeler vs. varsa bunun konuşulması yönünde bir irade beyanı oldu, mesele bundan ibaret.”

İkinci Sistem S-400’lerde Teknoloji Transferi

Dediğim gibi masaya iki sistem için oturuldu ama ikinci sistem konusunda bizim Patriot ve SAMP-T gibi sistemlerde de sürekli olarak üzerinde durduğumuz konu, doğrudan alımın yanında hava savunma sistemlerinde yolculuğumuzu daha kolaylaştıracak, daha hızlandırılacak belirli teknoloji paylaşımları istedik ki bu şunun için de geçerli; bu sistemler envanterimize girdiğinde bakım, onarım, idame için dünyanın parasını vermemiz gerekecek. Burada da belirli kabiliyetimiz olsun istedik. Meselenin geldiği nokta budur.

Teknoloji Transferine Rusya’nın Bakışı

Rusya’dan Çin’e S-400 teslimatı

Sistemlerin ne kadar kompleks olduklarından, kompleks teknolojiler içerdiğinden bahsettim. İkinci sistem için bir iş birliği konusunda irade oluştu. İkinci sistemin uzama sebebi bütün bu parametrelerin çok detaylı konuşulması gerekmesinden kaynaklanıyor. Şunu takdir edersiniz ki hiç kimse hiç kimseye kaşıkla ağzınızdan teknoloji beslemez, bu artık kabul edilen bir gerçek. Her ne kadar teknoloji transferi kelimesinden bahsetsek bile burada mesele sizin o iş birliği içerisinde neyi ne kadar kapabileceğinizdir veya mevcut altyapınızın üzerine nokta atışı adımlar koyabilirseniz adımlarınızı hızla atabilmenizdir.

Biz de onu arıyoruz. Burada da o amaç ile görüşmeler devam ediyor ama konu son derece kompleks olduğu için görüşmeler zaman alıyor. Onun için o konuda acele etmektense istediklerimizin ne olduğunu ve o isteklerimizin hayata geçmesi ile ilgili tedbirli bir gidişimiz var.”

ÖNERİLEN İÇERİK: Savunma Sanayii Başkanı DEMİR Harrier’da noktayı koydu


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu