Açık Deniz Karakol Gemisi’nin güncel tasarımı paylaşıldı

Roketsan-ATMACA-Banner

Milli Savunma Bakanlığı tarafından, Türk Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına binaen tedarik edilecek Açık Deniz Karakol Gemisi’nin güncel tasarımı paylaşıldı. Proje kapsamında, iki adet Açık Deniz Karakol Gemisi  tedarik edilecek.

SavunmaSanayiST’nin 24 Şubat 2021 tarihinde yayımladığı haberde, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın artan harekat ihtiyaçları kapsamında iki adet Açık Deniz Karakol Gemisi tedarik edileceği bilgisine yer verilmişti. Milli Savunma Bakanlığı; MİLGEM Sınıfı korvetlerin devamı niteliğinde olup, dizaynı ihtiyaçlara göre tekrar yapılan ve Kasım 2020’de imzalanan sözleşme kapsamında iki adet tedarik edilecek olan Açık Deniz Karakol Gemisi’nin güncel tasarımını paylaştı.

STM Banner

Paylaşılan tasarımda, MİLGEM formundaki geminin sadece 76mm’lik baştopu silah sistemine sahip olduğu ve herhangi bir füze barındırmadığı görüldü. Ayrıca geminin kıç tarafında bir helikopter pistinin olduğu, söz konusu helikopter pistinde döner kanatlı insansız hava aracı da kullanılabileceği fark edildi. Açık Deniz Karakol Gemisi’nin sensör birimlerinde de sadeleşmeye gidildiği ve bazı temel elektro-optik sistemler ile sensörle donatıldığı görüldü.

Proje hakkında Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Açık Deniz Karakol Gemisi Projesi ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın ihtiyaç duyduğu 2 Adet Açık Deniz Karakol Gemisi’nin İnşa Projesi için sözleşme süreci tamamlanmış olup, gemilerden ilkinin 2023 yılı sonunda teslimi planlanmaktadır.” ifadelerine yer verildi.

MİLGEM ADA Sınıfı Korvet Projesi

milgem

Denizaltı Savunma Harbi ve Keşif Karakol Gemisi (MİLGEM) Projesi kapsamında, Türkiye ilk defa korvet tipi bir askeri geminin tasarımını milli olarak gerçekleştirilmiş olup, böylelikle gemi tasarımı, tekne inşası ile sistem entegrasyonunda dışa bağımlılık azaltılmış ve askeri tersaneler ile özel sektördeki gemi tasarım, inşa imkânları ve kabiliyetlerinin entegrasyonu suretiyle, özel sektörün harp gemisi inşası alanında gerekli bilgi birikimi, tecrübe ve altyapı ile donatılması sağlanmıştır.

MİLGEM ile  %70’in üzerinde yerli sanayi katılımı gerçekleştirilmiş olup, tüm proje kapsamında 50’den fazla yerli firmaya iş imkânı sağlanmıştır.

Proje kapsamında üretilecek olan ilk üç gemi TCG Heybeliada (F-511), TCG Büyükada (F-512) ve TCG Burgazada (F-513) Dz.K.K.lığına teslim edilmiştir. Son gemi TCG Kınalıada (F-514) ise 2019 yılında kuvvete teslim edilmiştir. Üretilen her gemiyle yerlilik oranı da artmaktadır. Örneğin TCG Burgazada’ya diğer iki Korvet te kullanılan yabancı muadili yerine ASELSAN üretimi Torpido Karşı Tedbir Sistemi HIZIR entegre edilmiştir.

TCG KINALIADA’ya ise diğer üç korvette henüz bulunmayan ATMACA Gemisavar Füzesi ve ADVENT Savaş Yönetim Sistemi entegre edilmiştir.

MİLGEM ADA Sınıfı Korvet Ana Karakteristikler

Ana Karakteristikleri
Boy-En-Draft99,5 x 14,4 x 3,9 mt
Deplasman TonajTamYük : 2300 t.
Ana Tahrik2 Dizel / 1 Gaz Türbini (CODAC) 2 Pitch Kontrollü Pervane
Seyir Siası / Sürati29 kts+
Personel15 Subay – 52 Astsubay – 13 Uzman Erbaş – 15 Erbaş/Er
HelikopterAB-212 , SeaHawk (Denizaltı Savunma Harbi, Elektronik Harp, Suüstü Harbi)

Detaylar için buraya tıklayınız…


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir Yorum

  1. Herhangi bir füze sistemine sahip olmaması ne anlama geliyor? Nihayetinde bu gemi istihbarat için değil ki. Elbette deniz kuvvetleri işini biliyor ama yine de kamuyu aydınlatma adına iki kelam ederler umarım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu