Meteksan Savunma ile SSB arasında ‘DUNKER’ sözleşmesi

Roketsan-ATMACA-Banner

Meteksan Savunma ile Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) arasında DUNKER Projesi imzalandı. DUNKER Projesi ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın denize düşen helikopter veya suya mecburi iniş yapan uçaktan kurtulma eğitimleri için milli imkanlarla tesis edilmiş, modern bir simülatör sistemi hayata geçiriliyor.

Dünya genelinde deniz kuvvetlerinin ihtiyacına yönelik geliştirdiği Yara Savunma Simülatörü ile alanında en güncel ve modern çözüme sahip olan Meteksan Savunma, simülatör ailesine yeni bir ürün katıyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın “Denize Düşen Helikopterden / Mecburi İniş Yapan Uçaktan Kaçma Kurtulma (DUNKER)” projesi sözleşmesi Savunma Sanayii Başkanlığı ile Meteksan Savunma arasında 2018 yılı içerisinde imzalandı.

STM Banner

Denize düşen helikopter veya suya mecburi iniş yapan uçaktan kurtulma eğitimleri, Silahlı Kuvvetler’de gerek sahilde gerekse yüzer unsurlarda konuşlanmış uçucu personel, bu araçlarla intikal eden askeri personel kadar, sahilden açıkta bulunan petrol tesisleri gibi mahallerde görev yapan sivil personel için de önemli bir yetenektir. Bu yeteneğin kazanılmasının yanı sıra helikopter ve uçaklarda görev yapan, intikalde bulunan personelin bu eğitimi alarak, yeterliliğini belgeleyecek sertifikasyonu da alması önemli bir gereksinimdir.

Eğitimler, tesis edilmiş bir havuz içerisinde, helikopter benzetiminin kontrollü şekilde 180 dereceye kadar döndürülmesi, içindeki personelin bu durumdaki helikopterden çıkması olarak gerçekleştirilmektedir.

Söz konusu ihtiyacın Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız için karşılanması maksadıyla Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan tedarik çalışması Meteksan Savunma ile 2018 yılında imzalanan sözleşme ile gerçekleşme yolunda ilk önemli adımını atmıştır.

Dz.K.K.lığı Deniz Hava Üs Komutanlığı bünyesinde konuşlandırılmak üzere, personelin günümüz imkan ve kabiliyetleri ile gerçekçiliği artırılmış modern tesislerde “Denize Düşen Helikopterden/Mecburi İniş Yapan Uçaktan Kaçma Kurtulma (DUNKER)” eğitimlerinin yapılması maksadıyla uluslararası standartlarda ve OPITO kriterleri dikkate alınarak tasarlanmış, modern bir simülatör Meteksan Savunma tarafından tesis edilecektir.

DUNKER Projesi kapsamında simülatör sistemini oluşturan vinç(ler), platformlar ve yan eçhizelerden oluşan simülasyon ekipmanı ile bunun tamamlayıcı bileşeni olan havuz, havuz tesisatı ve teknik oda ve mahallerden oluşan bina inşası da gerçekleştirilecektir. Havuzda, fırtına/dalga simülasyonları, gündüz ve gece ayırımı yapılabilecek ve ışık şiddeti ayarlanabilecek şekilde aydınlatma/karartma imkânı, şiddeti ayarlanabilir bir yağmurlama sistemi gibi gerçekçi ortamı oluşturacak farklı unsurlar bulunacak, fırtınalı hava benzetiminin yapılabilmesi için, ışıklandırma, ses sistemi, rüzgar etkisi, dalga etkisi ve yağmur etkisi bir arada ve ayrı ayrı kullanılabilecektir.

Simülatörün, farklı eğitimlerin yapılabildiği, dört bileşenden oluşması öngörülmüştür. Birbirinden bağımsız ve farklı zamanlarda gerçekleşecek eğitimlerin yapılacağı bileşenler şunlardır:

  • Suya Düşen Helikopterden Kaçma/Kurtulma: Bir Jenerik Kabin ve vinçten oluşan, Suya Düşen Helikopterden Kaçma/Kurtulma eğitiminin verileceği platform.
  • Kurtarma Helikopteri: Kurtarma harekatı yapan helikopteri simüle eden bir platform, kazazedenin havuzdan platforma alınmasını sağlayacak vinçten oluşan, kurtarma eğitiminin verileceği benzetim.
  • Paraşütle Suya İnme: Paraşütle atlamayı simüle edecek kule ve raylı sistemden oluşan, paraşütle suya inme ve hayatta kalma eğitimlerinin verileceği platform. Personelin paraşütle suya inme ve hayatta kalma eğitimlerinin yapılabilmesi için paraşütle suya iniş benzetimi yapmak üzere bir kule, telli kayma sistemi ve paraşüt askı sistemi tesis edilecektir.
  • Gemi Güvertesi: Gemiyi simüle edecek bir platform, ağ merdiven sistemi, halat, kapalı can salı ve atma mekanizmasından oluşan, gemiyi terk etme eğitimlerinin ve kazazedelerin gemi güvertesine alınması eğitimlerinin verileceği mahal.

Proje ile Kazanılması Öngörülen Yetenekler :

DUNKER projesinin ana unsurlar olan jenerik kabin, kabini taşıyan vinç ve kurtarma vincinin yerli olarak tasarım ve üretimi ile;

  • kompozit malzeme, paslanmaz/alüminyum malzeme işlenmesi,
  • bu malzemeler ile istenen güvenli yük kaldırma-SWL’yi sağlayacak tasarımın geliştirilmesi,
  • personel indirme/kaldırma sistemlerinin tesisi,
  • sistemlerin uygun şekilde entegrasyonu ve otomasyonu alanlarında halihazırda mevcut yeteneklerin çeşitlendirilmesini ve geliştirilmesini sağlayacaktır.

Denizdeki platformlara hava yoluyla transfer edilecek personelin alması gereken eğitimler arasında olan OPITO standartlarına uygun eğitim yurtiçinde verilecek, kaynak tasarrufu yapılacak, bu hizmet gerek NATO gerekse uluslararası diğer ülke ve kurum/kuruluşlara da verilebilecek, hizmet ihracı sağlanacaktır. Bahse konu eğitim  Dünya’da 47 ayrı ülkede kurulmuş  205 adet tesiste verilmekte olup, milli imkanlarla  tesis edilecek bu simülatör ile Türkiye de bu ülkeler arasına dâhil olacaktır.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu