TF-2000 Muhriplerine SİPER gücü

Roketsan-ATMACA-Banner

Türkiye’nin milli savaş gemilerini inşa etmek üzere başlatmış olduğu “Milli Gemi (MİLGEM)” projesi, başarıyla devam ediyor. Üç ayrı fazda gerçekleştirilecek olan projenin ilk fazını 4 adet ADA Sınıfı Korvet, ikinci fazını 4 adet İSTİF Sınıfı Fırkateyn ve üçüncü fazını ise 7 adet TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribinin inşası oluşturmakta. İlk fazı oluşturan ADA Sınıfı Korvetlerden ilk üçü; TCG HEYBELİDA (F-511), TCG BÜYÜKADA (F-512) ve TCG BURGAZADA (F-514) halihazırda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bulunmaktalar. İlk fazın son gemisi olan TCG KINALIADA (F-514) Korveti ise Eylül 2019 tarihinde Deniz Kuvvetlerine teslim edilecek ve böylelikle MİLGEM projesinin ilk fazı sona erecek. İkinci fazın ilk gemisi TCG İSTANBUL (F-515) Fırkateyni, halihazırda İstanbul Tersane Komutanlığında inşa halinde bulunmaktadır. Şu ana kadar %70 yerlilik oranına ulaşılmıştır.

STM Banner

MİLGEM projesi kapsamında üretilen her gemi ile birlikte, gemide kullanılan savaş sistemlerinin yerli muadillerinin geliştirilmesi sebebiyle millilik oranı artmaktadır. Buna örnek olarak ilk iki gemide İngiltere merkezli Ultra Electronics firması tarafından geliştirilen Sea Sentor Torpido Karşı Tedbir Sistemi kullanılırken, son iki gemi TCG BURGAZADA ve TCG KINALIADA’da ASELSAN tarafından geliştirilen HIZIR Torpido Karşı Tedbir Sistemi kullanılması gösterilebilir. MİLGEM projesi ile paralel olarak, savaş gemilerinde kullanılmakta olan silah sistemlerinin yerlileştirilmesi için de çalışmalar halihazırda devam etmekte. Bu kapsamda şu ana kadar; Roketsan ATMACA Gemisavar Füze Sistemi ve ASELSAN GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi (YHSS) başarıyla geliştirildi. Bu silah sistemlerinden ATMACA (220km menzil), halihazırda Türk Deniz Kuvvetlerinin ana vurucu güçlerinden olan ABD üretimi HARPOON BLOK-II (140km menzil) Gemisavar Füzesinin ve GÖKDENİZ ise yine ABD üretimi Phalanx CIWS Sisteminin yerini alacak. Bunlara ek olarak Milli Dikey Atım Sistemi (MDAS/VLS), GEZGİN Seyir Füzesi, SAPAN Elektromanyetik Fırlatma Sistemi ve AKYA Ağır Sınıf Torpido geliştirme faaliyetleri devam etmektedir.

TF-2000 Class Air Defence Destroyer

MİLGEM Projesinin son fazında, 7 adet TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi (HSHM) üretilmesi hedeflenmektedir. Türkiye’nin ilk muhrip sınıfı savaş gemisi olacak olan TF-2000 HSHM; denizi bir kalkan gibi kullanarak alçak, orta ve yüksek irtifalı kısa, orta ve uzun menzilli güdümlü mermiler ile balistik füzelerin tespit edilmesi ve anakaraya yaklaşmadan imha edilmesini (balistik füzeler hariç) sağlayacak temel görev fonksiyon yeteneğine sahip olacaktır. Bu kapsamda halihazırda geliştirme faaliyetleri devam etmekte olan SİPER veyahut diğer ismiyle HİSAR-U Yüksek İrtifa Hava Savunma Füzesinin, 2027 yılından itibaren hizmete girmesi planlanan TF-2000 HSHM’de bulunacak Milli Dikey Atım Sistemi (MDAS) ateşlenebilecek bir şekilde kullanılması hedeflenmektedir. Halihazırda testleri devam eden ve 2021 yılından itibaren envantere alınmaları planlanan Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi HİSAR-A ile Orta İrtifa Hava Savunma Sistemi HİSAR-O’nun devamı niteliğinde olan HİSAR-U’nun; Aktif Radar Arayıcı (RF) ile Görüntüleyici Kızılötesi Arayıcı (IIR) başlığa sahip olması, 100km+ menzili bulunması, dikey atış esnasında azami etkinlik sağlayan çift darbeli motor kullanması planlanmaktadır. HİSAR-U’nun, 2025 yılında envantere gireceği tahmin edilmektedir.

Ayrıca, HİSAR-A ve HİSAR-O Hava Savunma Füzelerinin de dikey atım sisteminden atılabilecek bir şekilde milli savaş gemilerimizde kullanılmaları planlanmaktadır. Bu kapsamda zaten bu füzelere, dikey atış yeteneği kazandırılmıştır.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu