HAVELSAN’dan Reis Sınıfı Denizaltı Projesi başarısı

Roketsan-ATMACA-Banner

HAVELSAN, Yeni Tip Denizaltı Projesindeki 6 denizaltı için, Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi (DBDS) üretimlerini tamamladı. Pandemi döneminde de üretime yoğun tempoda devam eden HAVELSAN, 6. ve son denizaltıya ait DBDS’nin fabrika kabul testlerini de başarıyla gerçekleştirildi.  

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacına binaen başlattığı proje kapsamında, ilk denizaltı için DBDS geliştirmesi 2011 yılı Eylül ayında başlatılmıştı. DBDS sistemlerinin geliştirme, üretim ve testleri için HAVELSAN’da 9 yıl boyunca ortalama 20 kişilik Donanım ve Gömülü Yazılım Geliştirme ekibi emek verdi.

STM Banner

Son fabrika kabul testlerinin başarıyla tamamlanmasının ardından, TCG PiriReis, TCG HızırReis, TCG MuratReis, TCG AydınReis, TGC SeydialiReis ve TCG SelmanReis denizaltılarının denizaltı bilgi dağıtım sistemlerini tamamlamış oldu.

Yeni Tip Denizaltı Projesinde havadan bağımsız tahrik sistemli 6 adet denizaltının Gölcük Tersanesi Komutanlığında azami ölçüde Türk sanayi katılımı ile inşa edilmesi amaçlanıyor. Denizaltının kalbi olarak nitelendirilen DBDS, denizaltı harekât ortamının çok zorlu kriterlerini karşılamak üzere, HAVELSAN’ın özgün ürünü olarak geliştirildi. DBDS, yeni eklenen kabiliyetleriyle, dünya genelindeki benzerlerinin önüne geçmeyi de başardı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları kapsamında DBDS ile bütünleşik bir veri kayıt sistemi tasarlandı, yeni fonksiyonlara ait donanım ve yazılım güncellemeleri zamanında bitirildi ve teste tabi tutuldu.

Geçmiş dönemde yabancı firmalardan temin edilen Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemleri, HAVELSAN mühendisleri tarafından ihtiyaçlara göre geliştirilebilir ve yenilikler kolaylıkla sisteme eklenebilir duruma getirildi.

Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi HAVELSAN

Silah, sensör ve Komuta Kontrol Sisteminden oluşan Denizaltı Savaş Sisteminin entegrasyonunda kilit rol oynayan DBDS’nin veri akışını yedekli ve kesintisiz olarak sağlaması sayesinde REİS sınıfı denizaltıların daha emniyetli seyir yapması ve harekât görevlerini en etkin şekilde icra etmesi mümkün olacak.

Yeni Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi özellikleri ile harekât sırasında sistem üzerinden akan tüm görev kritik verilerin en az 50 gün süre ile kesintisiz olarak kaydedilmesi ve depolanması sağlanabilecek. Ayrıca harekâtta kaydedilen önemli verilerinin gemide veya sahilde incelenebilmesine de imkân sağlanacak.

2019 yılında, gelişmiş özellikleri ile yabancı denizaltı inşa ve modernizasyon programlarının dikkatini çeken DBDS’nin, Pakistan Deniz Kuvvetleri envanterinde mevcut AGOSTA sınıfı denizaltıların modernizasyonunda kullanılmasına da karar verildi. Fabrika ve Liman Kabul Testleri başarıyla tamamlanan projede Deniz Kabul Testi aşamasına gelindi.

Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi, HAVELSAN mühendislerinin özgün tasarım çalışmaları sonucu ürettiği ve 2012 yılında TESİD Yenilikçilik Yaratıcılık yarışmasında birinci olan, 2013 yılında ise patenti alınan Gemi Veri Dağıtım Sistemleri ürün ailesinin üçüncü üyesidir. Ayrıca DBDS, bir HAVELSAN markası olarak Türk Patent Enstitüsüne 2014 yılı içinde tescil ettirilmiştir.

Tasarımdan tümleştirmeye kadar tamamen yerli olarak üretilen Denizaltı Bilgi Dağıtım Sisteminde DBDS sözleşmesi kapsamında %70 olarak öngörülen yerli katkı payı, bugün %75 seviyesine yaklaştı.

dv

Denizaltı gemisindeki zorlu çevre koşullarında kullanılacağı için uzun ve kapsamlı dayanıklılık testlerine tabi tutulan DBDS, tüm testlerden başarı ile geçti.

Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi, ülkemizin en önemli savunma projelerinden biri olan Yeni Tip (REİS Sınıfı) Denizaltı programı için HAVELSAN tarafından gerçekleştirilen üç proje paketinden biridir.

DBDS projesi, biri Karaya Konuşlu Test Ortamında, altı adedi denizaltılarda olmak üzere toplam yedi set sistem üretimini kapsamaktadır. HAVELSAN, bahse konu denizaltı projesine, Savaş Yönetim sistemi kapsamında dokuz iş paketi ve Mk.48 torpido entegrasyonu ile de ayrıca yerli katkı sağlamaktadır. Havadan Bağımsız Tahrik teknolojisi ile üretilmekte olan söz konusu denizaltı gemileri tamamlandığında denizaltılar için kritik olan Savaş Yönetim, Bilgi Dağıtım ve Torpido Atış Kontrol Sistemlerinde HAVELSAN’ın yaratıcı, özverili ve yetenekli mühendislerinin imzası olacaktır.

HAVELSAN, kaliteli işgücü gerektiren sualtı teknolojileri alanında hem son derece yüksek teknoloji hem de ekonomimize önemli bir kaynak tasarrufu sağlamaktadır. Ülke olarak Milli Denizaltıyı geliştireceğimiz yakın gelecekte HAVELSAN’ın bugünkü yatırımları, savunma sanayimize olduğu kadar milli ekonomimize de katkıda bulunacaktır.

Geçtiğimiz yıllarda MELTEM, GENESİS, YTKB ve MİLGEM gibi büyük ve önemli projelerin altından kalkan ve hepsinde de başarılı teslimatlara imza atan HAVELSAN, Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi Projesi ile deniz projelerindeki bu başarılarını daha da ileriye götürebileceğini ve özgün tasarım ve ürünlerini yurtdışında da pazarlayabileceğini göstermiştir.


Kaynak: HAVELSAN

  Sarsılmaz

Bir Yorum

  1. Malum, deniz platformlarımız eskiden hep Amerikan malıyken Ay sınıfı denizaltılarla birlikte Almanya’ya yanaştık. Evet, Knox sınıfı korvetler berbat şeylerdi,almasak daha iyiydi. Perry fregatlar dışında da Amerikan malı kullanmıyoruz zaten. Mesele şu ki Almanya ile verimli alışverişimiz oldu, ama bunların gıcıklıkları arttı, daha da artacak. Hele Solcu partide Türk kökenli bir milletveki hanım, üstüne ne vazife ise durup durup ” Türkiye’ye silah satmayalım” der. Başka konularda hiç sesi duyulmaz, maaşını cukkalar. Arada bir de ” Türkiye’ye silah satışı yasaklansın” der. Efendilerine de bu şekilde hizmet eder. Yeşiller’de de durum fazla farklı değildir. Deniz platformlarına şimdiye kadar çok
    ses çıkaramadılar zira Kuzey Almaya’da hele tersanelerde işsizlik çok çok yüksek. Neyse, galiba yorum değil zaten bilineni tekrar ettim galiba. Demem odur ki, inşallah bizim B ve hatta C planlarımızın olduğuna emin olmak isterim. Havelsan ise gözbebeğimiz, kendisine yaraşanı yaptı, daha da yapacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu