Pakistan ATAK programında son durum ne?

Roketsan-ATMACA-Banner

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, geçtiğimiz günlerde Antalya’da düzenlenen “Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı” esnasında Pakistan T-129 ATAK programıyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Pakistan’a ihraç edilecek ATAK helikopterlerinin motorları için ABD’den alınacak ihracat izninin devam ettiğini açıklayan DEMİR, “Bürokratik işlemler devam ediyor. Şu anda kasti bir gecikme var diyemiyoruz. Türkiye’den daha çok Pakistan’ı ilgilendiren bir ihracat. Sonucu bekleyip göreceğiz. ATAK motoru ile ilgili bu tür ihracat izinleri oldukça, ihracat konusunda önümüzü istediğimiz kadar net göremiyoruz. TEI’de (TUSAŞ Motor Sanayii) geliştirilmekte olan ve çekirdeği çalıştırılan motor, ATAK ve GÖKBEY’de kullanılacak. Bu motoru, belki önümüzdeki yılın sonunda çalıştırıyor olacağız ama bu helikoptere takılıp uçurulacağı anlamına gelmiyor. Sonrasında detaylı bir test süreci var. Bu süreç ne kadar hızlandırırsanız hızlandırın zaman alıyor. Yoksa ATAK’un motorunu önümüzdeki sene sonunda verdik diyebiliriz ama bu parametreler düşünüldüğünde biraz daha zaman alacak.” dedi.

STM Banner

Pakistan’a ATAK İhracatı

Türkiye ile Pakistan arasında; 30 adet Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) üretimi T-129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri ihracatını kapsayan 1.5 milyar dolarlık anlaşma, 2018 yılı içerisinde imzalanmıştı. Türk Savunma Sanayii tarihinde tek kalemde yapılan en büyük iki ihracat anlaşması olma özelliğini taşıyan bu satın alım kapsamında, ATAK helikopterlerinde kullanılan motorlar ile ilgili olarak ABD’den ihracat izni alınması için çalışmalar başlatılmıştı. İlgili ihracat izninin verilmesi durumunda, Pakistan’a ilk ATAK helikopterinin 2020 yılı içerisinde teslim edileceği tahmin ediliyor.

Öte yandan; TUSAŞ tarafından geliştirilen T-129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri ile GÖKBEY Genel Maksat Helikopterinde kullanılmak üzere, TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) tarafından TS-1400 isimli milli bir turboşaft motor geliştiriliyor.

Ayrıca Pakistan, hem Türkiye’den tedarik edeceği 30 adet T-129 ATAK Taarruz Helikopterinde hem de envanterinde bulunan diğer platformlarda kullanmak üzere; L-UMTAS, UMTAS ve OMTAS tipi Roketsan üretimi Anti-Tank Füzeleri tedarik etmeyi planlıyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu