Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda 2021’de Gerçekleşecek Gelişmeler

Roketsan-ATMACA-Banner

Türk Savunma ve Havacılık Sanayii sektörü, uzun yıllardır verdiği çabanın meyvelerini, 2021 yılından itibaren daha belirgin bir şekilde almaya başlayacak. Bu meyvelerin bir kısmı da tabi ki Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nı etkileyecek.

Bu yazımızda, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda 2021 yılında gerçekleşmesi beklenen bazı platform gelişmelerine değineceğiz.

STM Banner

TCG ANADOLU Amfibi Harp Gemisi

tcg anadolu son durum, tcg anadolu gemisi, tcg anadolu özellikleri, tcg anadolu lhd, Türk Deniz Kuvvetleri
TCG ANADOLU

İnşa faaliyetleri SEDEF Tersanesi tarafından tamamlanmak üzere olan TCG ANADOLU (L-400) Çok Maksatlı Amfibi Harp Gemisi (LHD), envantere girdiğinde Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın amiral gemisi olacaktır. Halihazırda donatım ve test faaliyetleri devam eden TCG ANADOLU’nun, 2021 yılı içerisinde Türk Donanması’na teslim edilmesi planlanmaktadır.

TCG ANADOLU ile birlikte şu ana kadar hiç sahip olmadığı kadar büyük bir kuvvet aktarımı kapasitesine ulaşacak olan Türk Donanması, bu platform üzerinden; tedariki gerçekleşmesi durumunda F-35B, helikopter, İHA, tank, zırhlı muharebe aracı, zırhlı personel taşıyıcı, taktik tekerlekli zırhlı araç ve LCAC/LCM gibi araçlar ile harekat icra edebilecektir.

TCG UFUK Test ve Eğitim Gemisi

TCG-UFUK

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ile STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. arasında 30 Aralık 2016 tarihinde imzalanan sözleşmeye binaen Test ve Eğitim Gemisi TCG UFUK (A-591)’a yönelik çalışmalar, Mayıs 2017’de başlamıştır.

Denize indirilmesi 9 Şubat 2019’da gerçekleştirilen TCG UFUK, bu ay icra edilmesi planlanan törenle Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecektir. Geminin, Türk Deniz Kuvvetlerinin test ve eğitim ihtiyaçlarının yanı sıra sinyal ve elektronik istihbaratı görevlerinde de kullanılması planlanmaktadır.

MİLGEM Ada Sınıfı Korvet tekne formu kullanılarak dizayn edilen Test ve Eğitim Gemisi TCG UFUK (A-591), ağır iklim ve deniz şartlarında, uluslararası sular dâhil 45 gün boyunca kesintisiz seyir yapabilecektir.

Türkiye’nin ilk istihbarat gemisi olma özelliğini taşıyan TCG UFUK; 99,5 metre tam boya, 14,4 metre azami genişliğe, 2 bin 400 ton deplasmana ve 3,6 metre su çekimine ve 10 tonluk bir helikopter için gerekli platforma sahiptir.

TCG İSTANBUL (F-515) Fırkateyni

istif sınıfı fırkateyn

Milli Gemi (MİLGEM) Projesi’nin ilk fazını oluşturan ADA Sınıfı Korvet Projesi kapsamında dört adet korvet, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmiştir. MİLGEM Projesi’nin ikinci fazı kapsamında ise dört “İ Sınıfı Fırkateyn” inşa edilecektir. Bu kapsamda inşa faaliyetlerine 2017 yılında başlanılan TCG İSTANBUL (F-515) Fırkateyni, 2021 yılı içerisinde denize indirilecektir.

TCG İSTANBUL Fırkateyni’nin, donatım ve test faaliyetlerinin tamamlanmasına müteakiben 2023 yılında Türk Donanması envanterine alınması planlanmaktadır. İ Sınıfı Fırkateyn’lerin ADA Sınıfı Korvet’lere göre en büyük farkları ise Mk41 Dikey Atım Sistemi (VLS)’ne sahip olmalarıdır.

Reis Sınıfı Denizaltı Projesi

Endonezya denizaltı, reis sınıfı denizaltı, yeni tip denizaltı projesi, tcg pirireis, pirireis denizaltı

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2011 yılında başlatılan Yeni Tip Denizaltı Projesi (YTDP) kapsamında, 6 adet Reis Sınıfı Denizaltı’nın üretimi planlanmaktadır. Alman TKMS firması tarafından tasarlanan denizaltıların üretimi, yerli imkanlarla GÖLCÜK Tersane Komutanlığı’nda gerçekleştirilmektedir.

TCG PİRİREİS (S-330) denizaltısı, 2019 yılı içerisinde havuza alınmıştır. 2021 yılında ise TCG PİRİREİS denizaltısı denize indirilecek, TCG Hızır Reis (S-331) denizaltısı ise havuz alınacaktır. İlk denizaltı TCG Pirireis (S-330), 2022 yılında Türk Donanması envanterine alınacaktır.

Havadan Bağımsız Tahrik Sistemine (AIP) sahip Reis Sınıfı Denizlatı’lar, Türk Donanması için stratejik kuvvet çarpanı etkisi göstereceklerdir.

AKSUNGUR

AKSUNGUR

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından ANKA-S MALE İHA Projesi’nden elde edilen tecrübelerle geliştirilen AKSUNGUR İnsansız Hava Aracı, 750 kilogram faydalı yük kapasitesi ve 49+ saat hava kalış süresi ile stratejik bir platform olarak öne çıkmaktadır.

2020 yılı içerisinde seri üretim faaliyetleri başlayan AKSUNGUR İHA’nın, 2021 yılı içerisinde Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine gireceği tahmin edilmektedir. Yerli imkanlarla geliştirilen yeni salan ünitesi ile 24 adede kadar MAM-L mühimmatı taşıyabilecek olan AKSUNGUR, deniz muharebe alanına özgü faydalı yükleri ve uzun hava kalış süresi ile Türk Donanması’nın gücüne güç katacaktır.

ATMACA ve AKYA

ATMACA Gemisavar Füzesi

Atmaca blok-ii, atmaca füzesi, atmaca gemisavar füzesi, atmaca füzesi özellikleri, atmaca füzesi envanter

ATMACA Gemisavar Füze Sistemi, Türk Deniz Kuvvetlerinin gemiden gemiye seyir füzesi ihtiyacının milli olarak karşılanması amacıyla, Roketsan ana yükleniciliğinde, ASELSAN ve ArMerKom alt yükleniciliğinde geliştirilmiştir.

Türkiye’nin ilk yerli deniz füzesi olan ve 220+ kilometrelik menzili ile Türk Deniz Kuvvetleri tarafından halihazırda kullanılan yabancı muadillerine göre daha uzun menzile sahip olan ATMACA, 2021 yılı içerisinde Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınacaktır. ATMACA’nın kullanıcı ilk platform ise MİLGEM TCG KINALIADA (F-514) Korveti’dir.

Her türlü hava şartında kullanılabilen modern bir güdümlü mermi olan ATMACA, karşı tedbirlere dayanıklılığı; hedef güncelleme, yeniden saldırı ve görev iptal yetenekleri ve ileri görev planlama sistemi (3D routing) sayesinde, sabit ve hareketli hedeflere karşı etkili olabilmektedir.

Teknik Özellikler

Çapı:350mm
Kanat Açıklığı:1.4m
Uzunluğu:4.8m
Ağırlığı:800kg
Harp Başlığı:250kg sınıfı
Harp Başlığı Tipi:Yüksek Patlayıcılı Penetrasyon Etkili
Menzil:220km+
Güdüm Sistemi:ANS + KKS + Barometrik Altimetre + Radar Altimetre
Arayıcı Başlık:Aktif Radar Arayıcı Başlık
Sürat:0.8/0.85 Mach

AKYA Ağır Sınıf Torpido

AKYA Torpido

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarına binaen Roketsan ana yükleniciliğinde başlatılan AKYA Ağır Sınıf Torpido Projesi, başarıyla devam ediyor. İlk test atışının Temmuz 2013’de gerçekleştirildi proje ile Roketsan; 533 milimetre çapındaki son derece modern bir ağır sınıf torpido mühimmatını, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın hizmetine sunmayı amaçlıyor.

AKYA’nın kullanacağı denizaltı platformlarının ise ilki 2022 yılında envantere alınması planlanan TCG PİRİREİS (S-330) olan Reis Sınıfı Denizaltılar ile halihazırda envanterde dörder adet bulunan Preveze ve Gür Sınıfı Denizaltılar olduğu bilinmektedir.

Toplam uzunluğu 7 metre olan AKYA; 533 milimetre çapa, 350+ kilogram harp başlığı ağırlığına, 1200 kilogram toplam ağırlığa, 40 knot hız ile 15 kilometre menzile – menzil ekonomik hız ile daha yüksek olacaktır – ve uyumlu deniz sonarına sahiptir.

AKYA’nın güdüm sisteminde ise şu bileşenler mevcuttur: Fiber Optik Tel Güdüm, Aktif ve Pasif Akustik Sonarlar, Manyetik Yaklaşma Sensörü, Dümen Suyu Dedektörü.

AKYA Ağır Sınıf Torpido, 2021 yılında Türk Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilecektir.

Önerilen İçerik: ORKA Hafif Torpido


/ SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu