Pasif Dış İskelet Mehmetçiğin Yükünü Hafifletecek

Roketsan-ATMACA-Banner

Milli imkanlarla geliştirilen Pasif Dış İskelet, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine girdi. Gelişmeyi, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir duyurdu.

Başkan Demir tarafından yapılan açıklamada, “Askerimizin 40 kg’a kadar yükünü manevra yeteneğine en az etkiyle %80 hafif hissettiren Pasif Dış İskelet Projemizi tamamladık. Interact’ın geliştirdiği sistemin ilk prototiplerini güvenlik güçlerimizin kullanımına verdik. Saha geri bildirimleri akabinde teslimatlara başlıyoruz.” ifadelerine yer verildi.

STM Banner

Askeri personelin sahaya intikali sırasında; sırt çantası, balistik yelek, silah ve mühimmattan oluşan 40 kg aşan yükü vücudunda taşıması gerekiyor. Bu durum, çabuk yorulmalara ve daha önemlisi, maruz kalınan tekrarlı yükler nedeniyle sakatlanmalara yol açıyor. Teknopark İstanbul’da bir start-up firması olarak faaliyet gösteren Interact Teknolojileri tarafından, Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda geliştirilen Pasif Dış İskelet Sistemi bu sorunlara özgün bir çözüm sunuyor.

Yükün yere aktarımı için, askeri personele, vücuduna uygun olarak ayarlanabilen mekanik bir dış iskelet giydiriliyor. Sistem, yükün yüzde 80’e kadar olan kısmını doğrudan yere aktararak, personelin sırt ve kalça eklemlerinde herhangi bir baskı hissetmemesini sağlıyor. Sistem sayesinde, örneğin 40 kg yükün 8 kg gibi hissedilmesi sağlanıyor. Böylece, askeri personelin eklemlerinde, tekrarlı olarak yüke maruz kalmaktan dolayı oluşabilecek sakatlanmaların önüne geçiliyor.

Yüzde 80’e Varan Yük Aktarımı

Pasif Dış İskelet Sistemi, ergonomik yapısı sayesinde askeri personelin sürünme, atış pozisyonu alma, koşma ve tırmanma gibi taktik hareketlerini engellemiyor. Farklı beden ve boyda kullanıcılar için ayarlanabilen ve yüzde 80’e varan yük aktarımına ulaşabilen 7 kg ağırlığındaki sistem, en hafif ve en yüksek ergonomiye sahip teknoloji olarak dünyadaki örneklerine üstünlük sağlıyor. Saha kullanımına uygun olarak herhangi bir enerji kaynağına ihtiyaç duymayan Sistem, yüzde 90’ı aşan yerlilik oranına sahip.

Dış-İskelet

Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen proje Haziran ayında sonlanmıştır. İlk prototipleri güvenlik güçlerin teslim edilen sistemin uzun süreli kullanım testleri Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin desteği ile gerçek saha şartlarında yürütülme olup, bu testler sonrasında çoklu adetlerde teslimat için planlama yapılmaktadır.

ÖNERİLEN İÇERİK: YN-ZMA Projesi İle TSK’da 35mm Top Dönemi Başlıyor


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu