T70 Helikopterinde ABD Kongresi’nden İlave Süre İstenecek

Roketsan-ATMACA-Banner

T70 Genel Maksat Helikopteri Projesi kapsamında TUSAŞ, teslimatlarını hızla sürdürüyor. Lisans hakkı dolmak üzere olan proje için ABD’den ilave lisans süresi istenecek.

ABD’li Sikorsky şirketi tarafından S70 Black Hawk Genel Maksat Helikopteri, T70 Genel Maksat Helikopteri Projesi kapsamında TUSAŞ tarafından yerli imkanlarla Türkiye’de üretiliyor. Türk yapımı aviyonik ve mekanik sistemlerin kullanıldığı T70 Projesi kapsamında teslimatlar çok kısa süre önce başladı.

STM Banner

Şu ana kadar TUSAŞ tarafından Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Özel Kuvvetler Komutanlığı’na birer helikopter teslim edildi. 5’inci helikopter ise bugün Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na yolcu edildi.

İlk etapta bu 5 kullanıcı için 109 adet helikopterin üretimi planlanıyordu. Ancak Türkiye’nin ABD’den aldığı 10 yıllık lisans hakkı, yakın gelecekte dolacak. Bu sebepten ötürü TUSAŞ, 2024 yılına kadar 38 adet helikopterin üretimini tamamlayacak. Geri kalan 71 helikopter için TUSAŞ, ABD’den lisans süresinin uzatılması için talepte bulundu.

T70-Orman

Sikorsky’nin de pozitif anlamda çaba harcadığı söz konusu talep, 71 helikopterin mali değerinin büyüklüğünden ötürü ABD Kongresi’ne taşınacak. ABD Kongresi’nin onaylaması durumunda ise üretilecek helikopter sayısı, 109’a tamamlanacak. Türkiye’ye yönelik CAATSA ambargosu, bu talep için bir risk teşkil etse de Sikorsky, talebin onaylanması için yoğun çaba harcıyor.

TUSAŞ T70 Projesi

T70 Genel Maksat Helikopteri Projesi kapsamında; Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ana yükleniciliğinde ve Sikorsky, ASELSAN, TEI, Alp Havacılık firmalarının alt yükleniciliğinde, Sikorsky Aircraft firmasının S70i Helikopteri’nden yola çıkılarak geliştirilen T70 Genel Maksat Helikopteri, önümüzdeki 10 yıl süresince Türkiye’de lisans altında üretim modeliyle, 6 farklı kullanıcıya teslim edilecektir.

İlk etapta 109 adet üretilecek olan helikopterin kullanıcıları; Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü’dür.

Proje kapsamında, ana yüklenici TUSAŞ; T-70 helikopterlerinin kabin, kokpit, kuyruk konisi, yatay ve dikey kuyruk, ana ve kuyruk rotor palleri gibi tüm ana parçaların üretimini, nihai montaj işlemlerini, testlerini ve entegre lojistik desteğini; ASELSAN, temel aviyoniklerin geliştirilmesini, entegrasyonunu ve Sikorsky ile birlikte helikopter kokpiti geliştirilmesini (IMAS); TEI, T700 motorunun üretimini; Alp Havacılık ise iniş takımları, dişli kutusu detay parça üretimi ve dinamik parçalarının üretim ve montajını gerçekleştirmektedir.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com özel haberidir.

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz
Başa dön tuşu