Pentagon’dan Türkiye’ye F-35 ile ilgili ‘resmi’ bildirim

Roketsan-ATMACA-Banner

Anadolu Ajansı’nın özel haberine göre ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye’nin F-35 programından resmi olarak çıkarıldığına ilişkin Ankara’ya bildirimde bulundu.

AA Washington muhabirine açıklamalarda bulunan Pentagon yetkilisi, bildirimde, 2006’da katılımcıların imzasına açılan ve Türkiye’nin 26 Ocak 2007’de imzaladığı Ortak Mutabakat Zabtı’nın feshedildiğini ve yeni mutabakat metnine Türkiye’nin dahil edilmediği belirtti.

STM Banner

Pentagon yetkilisi, 2006 tarihli mutabakatın geride kalan 8 ortakla güncellendiğini ve programa yeni herhangi ortak katılımcının eklenmediğini vurguladı.

Türkiye, 26 Ocak 2007’de dönemin Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün imzasıyla F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Programı’na (JSF) Ortak Mutabakat Zabtı ile ortak üretici statüsünde katılmıştı.

Programın katılımcıları Türkiye’nin yanı sıra ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Avustralya, Danimarka, Kanada ve Norveç’ten oluşuyordu.

F-35 (4)

Türkiye ilk etapta 100 adet F-35A uçağı almayı taahhüt etmişti.

2018’de 6 F-35 uçağının mülkiyeti Türkiye’ye verilmiş ancak uçaklar ABD’de, Türk pilotların da katıldığı eğitim programlarına tabi tutulmuştu.

Ancak Türkiye ile ABD arasında S-400 krizi çıktıktan sonra bu 6 uçak Türkiye’ye transfer edilmemiş ve 2020 Savunma Bütçesi kapsamında bunların ABD Hava Kuvvetleri için alınması kararlaştırılmıştı.
Türkiye ayrıca F-35 programı için 1.005 parça üretiyordu.

Türk firmalarının da bu üretime katılımı büyük oranda askıya alınmıştı.

ABD’nin Aralık 2020 itibarıyla da 1005 parçanın tamamı için yeni tedarikçiler bulduğu ortaya çıkmıştı ancak tedarik sürecinin 2022’ye kadar devam edeceği de belirtilmişti.

ÖNERİLEN İÇERİK: Havadan Havaya Füze ve Türkiye


 

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

2 Yorum

  1. Paramızı geri versinler yeter.gelen parada tamamiyle mmu ya aktarılsın.bize tek faydası teknolojisini öğrenme şansımız olabilirdi.bundan korktular.

  2. tazminat tazminat tazminat.
    Türkiye acimadi ki acimadi ki edebiyatindan vaz gecmeliydi coktan:
    Hakkimiz yeniyor. Agir bir kayip yasiyoruz. Bizim ucaklarimizi baskalarina dagitiyorlar.
    Bence su adimlar gecikmeden atilmali/ atilmaliydi, cok geciktik:
    1. ABD Hükümüti ve LM sözlesmeye uymasi icin kisa zaman verilmeli.
    a. Teslim edilen sonra gasp edilen ucaklar verilmeli
    b. pilot ve teknisyen egitimi derhal tekrar baslamali.
    2. ABD Hükümeti ve LM den sözlesmenin aksadigi her gün icin maddi tazminat istenmeli.
    3. Anti CAATSA yasasi cikarilmali. TC Hükümetine düsmanca tavir koyan ülkelere karsi hükümetimize ambargo vsr. hazirlayabilme yetkisi verilmeli.
    4. ABD hükümet yetkilileri davet edilip kontrata uymamalarinin ülke güvenligimize zarar verdigi ve ayni seviyede buna karsilik verilecegi acik net söylenmeli
    a. anlasmanin yerine getirlilme süresi geciktikce kat be kat artirilarak ABD askeri varligi türkiyede azaltilmali kisitlanmali veya baska türlü zorlastirilmali, askeri operasyon maliyeti ABD icin artirilmali.
    b. ülke güvenligimizin f35 ler gelmedigi sürece saglamak icin Pakistan askeri teknolojisinin türkiye de konuslanacagi söylenmeli, veya Natodan ücretsiz veya ABD nin ücretini karsilayacagi yardim istenmeli, f35 vermiyorlarsa biz kendimizi baska seylerle koruyalim gecici olarak bize ücretsiz gecici tazminat olarak f15 ex versinler dava cözülene kadar o zaman anlarlar isin ucunun nereye dokunacagini.
    5. F-35 üye ülkelerinin temsilcileri cagirilip ABD nin hak hukuk tanimaz “yavsakligini” cezasini onlarindan maddi kayiplari ile ödedikleri anlatilip, onlarin ABD Israil cikarlarini kendi vatandaslarinin vergileriyle ödemek zorunda birakildiklari anlatilmali ve sorulmali: ABD kendi cikarlari icin bize zarar veriyor susuyorsunuz. Ama sizinde ucak parca maliyetleriniz artiyor bunu vatandaslariniza nasil izah ediyorsunuz denmeli ve ortak ülkelerde basinda medyada yer bulacak sekilde bu durum dillendirilmeli. Ortak ülkelerin toplumuna paralarinin ABD tarafindan car cur edildigi söylenmeli.
    6. Her F-35 konusu acildiginda ABD nin Natoyu bir santaj malzemesi olarak kullanmamasi gerektigi dillendirilmeli. Problemin S-400 problemi degil ABDnin santaj yapma problemi oldugu acik acik dillendirilmeli. ABD agizi yerine türkiye acisindan konu dillendirilmeli.
    7. f- 35 probleminde ABD nin yavsakligi devam ederse Pakistan, Malezya Endonezya ile Ortak bir savunma sirketi kurulmali, sirketin amacinin denizalti ve agir gemiler icin nükleer tahrik sistemi gelistermek oldugu duyurulmali.
    8. Yaptirimlarin bize az zarar verdigi degil cok ve asiri zarar verdigi söylenmeliki istedigimiz ve kazanacagimiz tazminat miktari yüksek tutulabilsin. Yunanistanin yaptigi gib her yerde her zaman cok sesli yandik bittik öldük hakkimizi caliyorlar gibi söylemler dillendirilmeli.

    Bunlar benim aklima gelen hamleler. Tabiiki konunun uzmanlari bunlardan daha iyi yöntemler de bulabilir. Fakat saadece beklemek hukuki bir zorbaligin siyasi söylemlerle üstünün örtüldügü bir olaya, siyasi argümanlarla cevap vermek AHMAKLIKTIR. Hukuki adimlar atilmali.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu