Pakistan PN MİLGEM Projesinde Son Geminin İnşasına Başlandı

Roketsan-ATMACA-Banner

Türkiye’nin Pakistan’a ihraç ettiği 4’üncü MİLGEM korvetinin inşası, Karaçi Tersane’sinde başladı. Karaçi Tersanesi’nde düzenlenen sac kesim törenine; Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Muhammed Amjad Han Niyazi, ASFAT Genel Müdürü Esad Akgün ve davetliler katıldı.

Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için dört adet MİLGEM Korveti’nin inşasını kapsayan PN MİLGEM Projesi kapsamında, üçüncü PN MİLGEM Korveti’nin ilk kaynağı 23 Ocak 2021 tarihinde İstanbul Tersane Komutanlığı’nda gerçekleşmişti. İlk kaynağı yapılan 3’üncü geminin ‘Sac Kesim Töreni’ de 30 Aralık 2020 tarihinde icra edilmişti.

STM Banner

Türkiye’de inşa edilen ikinci, toplamda inşasına başlanan üçüncü gemi ise 30 Nisan 2021 itibariyle kazığa oturtulmuştu.

Milli Gemi (MİLGEM) Projesi kapsamında; yerli mühendislerinin eseri olarak üretilen, Türk sancak ve bayrağını dünya denizlerinde başarılı bir şekilde dalgalandıran MİLGEM Korveti’nin, 6 Eylül 2018 tarihinde Pakistan ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmaya müteakiben Pakistan’a ihraç edilmesi kararlaştırılmıştı.

Tüm Korvetlerin İnşası Başladı

Bu doğrultuda ASFAT ana yükleniciliğinde Pakistan Donanması için dört adet MİLGEM ADA Sınıfı Korvet üretilecek, bunların ikisinin üretimi İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda, diğer ikisinin üretimi ise Pakistan’ın Karaçi Tersanesi’nde gerçekleşecek. 4’üncü geminin de üretimine başlanmasıyla tüm gemilerin üretimi başlamış oldu.

PN MİLGEM Projesi'nin 4'üncü Gemisi için Karaçi'de Düzenlenen Sac Kesim Töreni
PN MİLGEM Projesi’nin 4’üncü Gemisi için Karaçi’de Düzenlenen Sac Kesim Töreni

Program kapsamında ilk gemi 54’nci ayda, ikinci gemi 60’ncı ayda, üçüncü gemi 66’ncı ayda, son gemi ise 72’nci ayda tamamlanması planlanıyor.

İlk Teslimat 2023’te

İlk korvet 2023 yılında Türkiye’de, son korvet ise 2025 yılında Karaçi’de teslim edilerek, Pakistan Deniz Kuvvetleri tarafından hizmete alınacak.

ADA Sınıfı Korvetlerin ilk müşterisi Pakistan Deniz Kuvvetleri, ikinci müşterisi ise Ukrayna Deniz Kuvvetleri olmuştu.

Türkiye ve Ukrayna arasında geçtiğimiz aylarda imzalanan anlama kapsamında Ukrayna Donanması için 4 adet ADA Sınıfı Korvetin ihraç edilmesi bekleniyor. İlk geminin Türkiye’de, kalan 3 geminin ise Ukrayna’da inşa edilmesi planlanıyor.

JINNAH Sınıfı Korvetler, 2.926 tonluk deplasmanlarıyla 2.400 tonluk ADA Sınıfı ve 3.000 tonluk İSTİF Sınıfının arasında bir tonaja sahip olacak.

JINNAH Sınıfı Korvetlerin Bazı Özellikleri:

  • 16 adet Milli Dikey Atım Sistemi (MDAS) VLS Füze Hücresi. Hücrelerin her birinde menzili 60 km üzerinde olan 4 adet Albatros NG (CAMM-ER) füzesi yer alacak. Gemiler toplamda 64 adet Albatros NG taşıyabilecek.
  • 2 adet üç hücreli gemisavar füzesi lançeri. Gemi, 6 adet “Harbah” Satıhtan Satha Füze Sistemi ile teçhiz edilecek. Harbah Füzeleri, azami 700 kilometre menzile sahip.
  • Oto Melara üretimi 76mm Super Rapid topu.
  • 2 adet üç hücreli torpido lançeri.
  • 2x25mm Aselsan STOP (STOP/MUHAFIZ) Sistemi

ÖNERİLEN İÇERİK: Pakistan’ın üçüncü MİLGEM Korveti kızağa konuldu


Kaynak: SavunmaSanayiST.com, AA

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu