ULAQ SİDA ilk atışını başarıyla gerçekleştirdi

Roketsan-ATMACA-Banner

Türkiye’nin ilk Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA) olma özelliğini taşıyan ULAQ SİDA, iki gün süren atış testlerinde hedeflerini tam isabetle vurmayı başardı. Savunma kaynakları, ULAQ SİDA’nın atış testlerine dair detaylı bilgileri SavunmaSanayiST.com ile paylaştı. 

Savunma sanayinde milli sermaye ile faaliyet gösteren Antalya merkezli ARES Tersanesi ve Ankara merkezli Meteksan Savunma tarafından öz kaynaklarıyla geliştirilen ULAQ Silahlı İnsansız Deniz Aracı, Deniz Kurdu Tatbikatı kapsamında füze atışı gerçekleştirdi. Antalya bölgesinde gerçekleştirilen ve Roketsan tarafından geliştirilen harp başlıklı CİRİT Lazer Güdümlü Füze Sistemi atışında, hedef büyük bir başarıyla vuruldu.

STM Banner

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR başta olmak üzere Savunma Sanayii Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı üst düzey yetkililerinin katılım gösterdiği ULAQ SİDA atış töreni, ARES Tersanesi Genel Müdürü Utku ALANÇ ve Meteksan Savunma Genel Müdürü Selçuk ALPARSLAN’ın konuşmaları ile başladı.          

Törende Katar Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan üst düzey yetkililer de yer aldı.

ULAQ Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA) Atış Testi
ULAQ Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA) Atış Testi

ARES Tersanesi Genel Müdürü Utku ALANÇ, atış testlerinin tamamlanması ile artık dünyanın en iyi İnsansız Deniz Araçlarını geliştirme ve bu alanda Türk mühendisleri olarak dünyaya öncülük etme gayesinde olduklarını vurgularken, tıpkı hava araçlarında olduğu gibi insansız deniz araçları alanında da ülkemizi dünyada trend yaratan bir öncü ve müttefik ülke konumuna getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Meteksan Savunma Genel Müdürü Alparslan ise dünya askeri konjonktüründe yeniden yazılan doktrinlere Türkiye olarak öncülük ettiğimizi belirtirken, 1 yıl önce başladıkları ULAQ SİDA’nın bugün Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yapılmış en kapsamlı deniz tatbikatı olan DENİZKURDU-2021’de de atış testlerinin gerçekleştirilmesinden dolayı büyük gurur duyduklarını söyledi.

ULAQ SİDA

Atışa Dair Özel Detaylar

Gerçekleştirilen açılış konuşmalarının ardından, Antalya’ya bağlı Beş Adalar bölgesinde bulunan ULAQ SİDA, güdümlü mermi atışını gerçekleştirmek üzere harekete geçti. Atışa Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı platformları da eşlik etti. Hedefin ULAQ üzerinde yer alan kameralar tarafından tespit edilmesinin ve üç yıllık yoğun çalışmanın ardından ULAQ SİDA, iki günde de kendisine gösterilen hedefleri tam isabetle ve başarılı bir şekilde vurmayı başardı.

ULAQ SİDA, 26 Mayıs’ta önce Telemetri Başlıklı Roketsan CİRİT Lazer Güdümlü Füzesi ile atış bir gerçekleştirdi. Telemetri Başlıklı atışın ardından gerçekleşen bir sonraki testte ise DENİZKURDU-2021 Tatbikatı kapsamında ULAQ SİDA’dan ilk kez Harp Başlıklı CİRİT Füzesi ateşlendi.

ULAQ Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA) Atış Testi
ULAQ Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA) Atış Testi

SavunmaSanayiST’ye özel açıklamalarda bulunan yetkililer, atışın hedefe yaklaşık 5 kilometre uzaklıktan icra edildiğini belirtti. SavunmaSanayiST.com’a özel açıklamalarda bulunan Roketsan Genel Müdürü Murat İKİNCİ, ULAQ SİDA’dan gerçekleştirilen atışın hareketli bir deniz platformundan salvo halindeki ilk CİRİT atışı olduğu bilgisini de paylaştı.

Roketsan tarafından geliştirilen CİRİT Füzesi, halihazırda T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri ve birçok farklı platformda aktif olarak kullanılıyor. CİRİT füzesi, klasik 2.75” lazer güdümlü füzelere göre, 8 kilometrelik menziliyle sınıfının en uzun menzilli füzesi olma unvanına sahip.

DENİZKURDU-2021

Türkiye’nin İlk Silahlı İnsansız Deniz Aracı ULAQ SİDA’nın harp başlıklı ilk füze atışına Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bugüne kadar yapılmış olan en kapsamlı deniz tatbikatı “DENİZKURDU-2021” tatbikatında yer verilmiş olması ise ayrı bir gurur vesilesi oldu.

Toplamda 25 bin 500 personelin sahada aktif olarak görev aldığı DENİZKURDU-2021 tatbikatı, stratejik seviyede harekâta hazırlık unsurları içeriyor.

Her iki yılda bir icra edilen tatbikat, modern Türkiye tarihinde en fazla personel ve platformun katıldığı özel bir tatbikat olarak tarihe geçti. Tatbikata Türk Silahlı Kuvvetlerinden toplamda 132 suüstü gemisi, 10 denizaltı, 43 uçak ve 28 helikopter ile 14 insansız hava aracı iştirak ediyor.

Denizaltı Savunma Harbi Konfigürasyonu İçin İhracat Olasılığı

Savunma kaynakları, Meteksan Savunma ve Ares Tersanesi tarafından dizayn faaliyetleri süren ve henüz ön tasarım aşamasında bulunan ULAQ ailesinin ikinci üyesi denizaltı savunma harbi (DSH / ASW) konfigürasyonu için ismi açıklanmayan bir ülkeye ihracatı için ileri düzeyde müzakereler gerçekleştirildiğini bildirdi.

Seri Üretim Faaliyetleri ve Kapasite

Şirket yetkilileri, ULAQ SİDA’nın seri üretim faaliyetlerinin çok yakında başlayacağını vurgularken eldeki mevcut tek prototip üzerindeki çalışmaların bir süre daha devam edeceğini belirtti. ULAQ için artık sipariş bekleniyor. ARES yetkilileri, şirketin yılda 50 adet insansız aracın seri üretimini yapabilecek altyapı ve kapasiteye kavuştuğunu da daha önce açıklamıştı.

Prof. Dr. İsmail DEMİR’den ULAQ SİDA açıklaması

Prof. Dr. İsmail DEMİR - ULAQ

Tüm izleyicilerin büyük bir heyecanla beklediği atışın hedefi tam isabet ile vurmasının ardından, duygularını ifade etmek üzere Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir bir konuşma gerçekleştirdi. Prof. Dr. İsmail Demir tarafından yapılan açıklamada, Bugün Mavi Vatan’ın korunması, Ege ve Doğu Akdeniz’de haklarımızın korunması için güçlü bir deniz gücüne sahip olmamız aşikardır. Mavi Vatan’ın yılmaz bekçileri olan Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın ihtiyaç duyduğu platformları en yeni teknolojilerle donatılmış olarak sağlamak için, Savunma Sanayii Başkanlığı olarak Milli Savunma Bakanlığımız, Genelkurmay Başkanlığımız, Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız, sektörümüz ve diğer ilgili kurumlarla çok sıkı işbirliğinde çalışmaya devam edeceğiz. Projelerimizde yüzde 70’e varan yerlilik oranlarına ulaştık, bunu daha da artıracağız.

İnsansız hava araçlarında artık oyun değiştirici olarak sahada olan ürünlerimizin benzerlerinin kara, deniz üstü ve deniz altı araçlarında da hayata geçtiğini görmeye başladığımız günler çok yakın. Bu sistemlerin entegre çalıştığı muharebe ortamının bizi beklediğini biliyor ve biz de buna göre çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Buna yönelik ortaya konacak çalışmaları destekliyoruz, desteklemeye devam edeceğiz.ifadelerine yer verildi.

Türkiye’nin ilk insansız muharip deniz aracı olan ULAQ SİDA; Keşif, Gözetleme ve İstihbarat, Su Üstü Harbi (SUH), Asimetrik Harp, Silahlı Eskort ve Kuvvet Koruma, Stratejik Tesis Güvenliği gibi görevlerin icrasında karadan mobil araçlarla ve karargah komuta merkezinden veya uçak gemisi, firkateyn gibi yüzer platformlardan kullanılabilecek.

 

Meteksan Savunma Genel Müdürü Selçuk Kerem ALPARSLAN
Meteksan Savunma Genel Müdürü Selçuk Kerem ALPARSLAN/SavunmaSanayiST.com ÖZEL

ULAQ SİDA

Milli füze sistemleri üreticisi ROKETSAN tarafından sağlanan 4 adet CİRİT ve 2 adet L-UMTAS Füze Sistemleri ile donatılan ULAQ SİDA, farklı operasyonel harekat ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde füze sistemlerinin yanı sıra; elektronik harp, jamming yani karıştırma gibi farklı tiplerde faydalı yükler ve farklı haberleşme ve istihbarat sistemleri ile donatıldı. Bununla birlikte, kendisi ile eş veya farklı yapıya sahip diğer SİDA’larlaoperasyon yapma, İHA, SİHA, TİHA’lar ve insanlı hava araçları ile müşterek harekatkabiliyetlerine sahip olan ULAQ; sadece uzaktan kontrol edilen bir insansız deniz aracı olmanın haricinde, yapay zeka ve otonom davranış özellikleri ile üstün ve çağın ilerisinde yetenekler içeriyor.

İnsansız deniz araçları alanında ARES Tersanesi ve Meteksan Savunma tarafından başlatılan projenin ilk fazı olan ve atış testleri başarı ile tamamlanan ULAQ Ailesi’nin SİDAversiyonunun ardından istihbarat toplama, mayın avlama, denizaltı savunma harbi, yangın söndürme ve insani yardım/tahliye amaçlı insansız deniz araçlarının da üretimine başlanacak.

ÖNERİLEN İÇERİK: https://www.savunmasanayist.com/deniz-platformu-salvo-cirit-atisi/

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir Yorum

  1. Cirit ve umtas gemi batırabilecek kapasitede mi acaba.tank çeliğimi gemi çeliğimi daha güçlü.eğer torpido da atanı olursa çok çaydırıcı çok hızlı olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu