
Polonya’ya ait bir Bayraktar TB2, elektro-optik sistem yerine silindirik radom taşırken görüntülendi. Bu konfigürasyon, Bayraktar TB2’nin yeni bir radar sensör sistemi ile donatılmış olabileceğine işaret ediyor.
Görüntülerdeki radarın, Leonardo tarafından üretilen Osprey 30 AESA radar sistemi olabileceği değerlendiriliyor. Leonardo, Osprey AESA radar ailesini sabit yapılandırma ve döner mekanizmalı yapılandırma olmak üzere iki farklı şekilde sabit kanatlı İHA’lar için sunuyor. Osprey 50 modeli, ağırlık ve güç tüketimi açısından Bayraktar TB2 için uygun görülmezken; Osprey 30, bu gereksinimleri karşılayacak daha uygun bir seçenek olarak öne çıkıyor.
Baykar ve Leonardo iş birliği
Baykar ve Leonardo’nun, Baykar’ın insansız hava aracı üretimindeki tecrübesi ile Leonardo’nun radar ve sensör sistemlerindeki uzmanlığını bir araya getirecek yeni bir ortaklık kurabileceği değerlendiriliyor. Bu tür bir girişim, Osprey 30 AESA radarının Bayraktar TB2’ye entegrasyonu gibi projelerin önünü açabilir.
Leonardo, Baykar’ın İHA’ları için potansiyel faydalı yükleri 2025 Sanayi Planı’nda listelemişti. Bu yükler arasında Gabbiano burun radarı, Osprey AESA radar ailesi, Skyward IRST ve LEOSS S/T EO/IR sistemleri yer alıyor.
Polonya’nın Bayraktar TB2 süreci
24 Mayıs 2021 tarihinde, Polonya ile 24 adet (4 set) Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) tedariki için sözleşme imzalanmıştı. NATO’daki ilk Bayraktar TB2 kullanıcısı olan Polonya’ya, ilk teslimatlar Ekim 2022’de yapılmıştı. Teslim edilen sistemlerle birlikte Polonya Ordusu, uçuşlara başlamıştı.
Polonya Hava Kuvvetleri, 15 Şubat 2023’te yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:
“Polonyalı pilot operatörler bugün Mirosławiec’te Bayraktar TB2’lerin ilk kontrol uçuşlarını gerçekleştirdi. Uçaklar 2022’den bu yana Polonya Hava Kuvvetleri envanterinde yer alıyor ve hem gözetleme, keşif hem de muharebe görevlerinde kullanılacak.”
Osprey 30’un operasyonel kabiliyetleri
Leonardo tarafından geliştirilen Osprey 30, X bandında çalışan çok modlu bir AESA radar sistemidir. Sabit veya hareketli konfigürasyonlarda çalışabilen bu radar; hava, kara ve deniz hedeflerine karşı farklı modlarda görev yapabiliyor.
Deniz hedeflerine karşı 200 deniz mili (yaklaşık 370 kilometre) azami menzile sahip olan sistem, 256 adet GaAs T/R modülü içeriyor. Ayrıca radar, LRU (Line Replaceable Unit) yapısıyla donatılmış durumda. Bu özellik sayesinde arıza anında kolay parça değişimi sağlanabiliyor.
Osprey radarı, halihazırda AW101 ve AHRLAC gibi platformlara entegre edilmiş durumda.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com / turdef