S-500’ün envantere giriş tarihine erteleme

Roketsan-ATMACA-Banner

Rusya Federasyonu tarafından S-400 Triumf Hava Savunma Füze Sistemi’nden elde edilen tecrübeler ile geliştirilen S-500 Prometey (55R6M Triumfator-M) sisteminin, Rus Havacılık ve Uzay Kuvvetleri envanterine giriş tarihi ertelendi.

Hatırlanacağı üzere Rusya Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov tarafından geçtiğimiz yıl yapılan açıklamada, “S-500 ile gerçekleştirilen başarılı ön testler, Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığının bu hava savunma sisteminin envantere giriş tarihini erkene almasını sağladı” ifadelerine yer verilmiş ve ilk sistemin 2020 yılında kullanıma alınacağı belirtilmişti. Ancak Rus kaynaklar, Borisov’un açıklamasına zıt olarak S-500 sisteminin ancak 2021 yılında kullanılma alınacağını öne sürüyor.

STM Banner

Rusya Federasyonu Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, S-500 Prometey sisteminin seri üretimiyle ilgili sözleşmenin bu yıl imzalanacağını ancak ilk sistemin en erken 2021 ilkbaharında kullanıma alınabileceğini açıkladı. Söz konusu ertelemenin sebebinin ise S-500 Prometey sisteminin devam eden test faaliyetleri olduğu biliniyor.

S-500 Prometey (55R6M Triumfator-M)

Almaz-Antey tarafından S-300 ve S-400 hava savunma füze sistemlerinden elde edilen tecrübelerle geliştirilen S-500 Prometey’in, 2020’li yılların başından itibaren hizmete alınması planlanıyor. Geçtiğimiz dönemde gerçekleştirilen test faaliyetleri esnasında 480 kilometre menzile ulaşan S-500 için 600 kilometre menzil talep ediliyor. Ayrıca, S-400 sistemi için 9-10 saniye olan reaksiyon süresi ise S-500 için 3-4 saniye olarak açıklandı. S-500 sisteminde kullanılacak füzelerin irtifa değerinin ise 185 kilometre olduğu iddia ediliyor.

S500

Esasen S-500 için “Hava Savunma Füze Sistemi” tanımlaması çok doğru değil. Çünkü, Rusya Federasyonu Havacılık ve Uzay Kuvvetleri Komutanı Sergei Surovikin; geliştirme çalışmaları devam eden S-500 Prometey (55R6M Triumfator-M) Yerden Havaya Füze (SAM) Sistemi’nin, hava savunma füze sistemi (HSFS) olarak değil Uzay Savunma Sistemi (SDS) olarak adlandırılacağını açıkladı. Surovikin, “Taktik ve teknik özelliklerine göre S-500, düşük yörünge uydularını ve uzay silahlarını yok edebileceğinden dolayı birinci nesil uzay savunma sistemi olarak kabul edilebilir. S-500 uzay savunma sisteminde ortaya konan özellikler, aerodinamik ve balistik hedeflere ek olarak hipersonik silahlarının yok edilmesini mümkün kılıyor.” dedi.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

2 Yorum

  1. Yaptığım sayısız hatalardan biri de bu tip füzeleri araba modelleri ile karşılaştırmak olmuştu.Nasıl ki Volkswagen’ın 2020 modeli 2017’ye göre daha iyi gibi. Nasıl ki füzenin de 500’ü 400’e göre daha ileri olmalıysa. Oysa haberinizdeki 185 km irtifa zaten herşeyi açıklıyor. Aman bir de bunu takmayalım kafaya. Hele hava savunmamız tam olsun da uzay kısmına sonra bakarız. Önce acil işlere odaklanalım. Eski mecelle deyişiyle : ” Ehem mühimme,elzem lazıma müreccah” olmalı.

  2. Üle Mustafa ne satıyorsun hiç anlamadım….
    Lügat parçalayım derken, sap ile samanı karıştırıyorsun. Galat yapsan hoş karşılayacağız emme, mugalata yapıyorsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu