Roketsan Çakır Seyir Füzesi ve Özellikleri

Roketsan-ATMACA-Banner

ÇAKIR Füzesi, Roketsan tarafından modüler bir yaklaşımla geliştirilmektedir. Bu sebepten ötürü ‘ÇAKIR Füze Ailesi’ olarak adlandırılan ürün; karadan, havadan ve denizden kullanılabilecektir.

Roketsan tarafından geliştirilen ÇAKIR Füze Ailesi’nin lansmanı, 31 Mart 2022 tarihinde gerçekleştirildi. Toplamda 3 ayrı grupta 8 farklı füzeyi içeren 150+ kilometre menzilli ÇAKIR Füze Ailesi ile birçok güvenlik biriminin ihtiyacı, eşzamanlı olarak karşılanabilecek.

STM Banner

Gemisavar, Seyir, Elektronik-Harp ve Sürü Sensörlü Füze

Modüler bir mimaride geliştirilen ÇAKIR Füze Ailesi; Gemisavar Füze (IIR, RF, Hibrit), Elektronik Harp Füzesi, Seyir Füzesi (IIR, RF, Hibrit) ve Sürü Sensörlü Seyir Füzesi olmak üzere dört ana grupta geliştiriliyor. Böylelikle Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı gibi kurumların ihtiyaçlarının giderilmesi amaçlanıyor.

Özellikle Elektronik-Harp ve Sürü Sensörü faydalı yüklerine sahip ÇAKIR Füzeleri, hem Türkiye hem de Dünya’da oldukça yeni bir konsept olma özelliği taşıyorlar.

ÇAKIR-FÜZESİ

ÇAKIR LIR Füzesi taşıdığı faydalı yükler sayesinde; düşman hava savunma unsurlarının bastırılması (SEAD) ve hedef taklidi gibi görevleri icra edebilecek.

ÇAKIR SW Füzesinin ise özellikle yoğun elektronik-harp unsurlarının bulunduğu muharebe sahalarında kritik öneme sahip olacağı tahmin ediliyor.

Türkiye’de Bir İlk: Hibrit Arayıcı Başlık

“Seyir Füzelerini İnsansız Platformlarla Buluşturan Bir Füze” mottosu ile öne çıkan ÇAKIR Füze Ailesi; Görüntüleyici Kızılötesi (IIR), Aktif Radar (RF) ve Hibrit Arayıcı Başlık (Dual-Mode Seeker) seçeneklerine sahip. Bu sebepten ötürü modüler yapıda olan ÇAKIR Füzesi, hibrit arayıcı başlık seçeneğinden ötürü Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahip.

Hibrit arayıcı başlık sayesinde IIR ve RF arayıcı başlıklar, tek bir füze platformunda buluşturulmuş olacak. Böylelikle ortaya çok yüksek vuruş hassasiyetine sahip bir füze platformunun çıkarılması hedefleniyor.

Gelişmiş Güdüm Sistemi

ÇAKIR Füzesinin güdüm sistemi, sadece terminal aşamada kullanılacak arayıcı başlıklar değil; orta safha güdüm için kullanılacak navigasyon sistemleri açısından da oldukça zengin. ÇAKIR Füzesinin güdüm sisteminde;

  • Ataletsel Navigasyon Sistemi
  • Karıştırmaya Dayanıklı GNSS
  • Radar Altimetre
  • Barometrik Altimetre
  • Yeryüzü Referanslı Navigasyon Sistemi bulunuyor.

Ayrıca ‘Çift Yönlü Data-Link Sistemi’ne sahip olan ÇAKIR Füzesi, ağ merkezli harbe de uygun şekilde geliştiriliyor. Çift Yönlü Data-Link Sistemi sayesinde ÇAKIR Füzesi, havadayken dahi rota/hedef güncellemesi alabiliyor ve füzenin kontrolü de başka dost unsurlara devredilebiliyor. Ayrıca füze tarafında da ilgili dost unsurlara anlık bilgi akışı sağlanabiliyor.

ÇAKIR Füzesi Özellikleri

ÇAKIR

150+ kilometre menzile sahip ÇAKIR Füzesi, 275 kilogramlık ağırlığıyla öne çıkıyor. Menziline göre oldukça hafif sayılabilecek ağırlığı sayesinde ÇAKIR Füzesi, faydalı yük kapasitesi oldukça kısıtlı olan hava platformlarında dahi çoklu bir şekilde taşınabiliyor.

Yaklaşık 70 kilogram ağırlığında bir ‘Yüksek Patlayıcılı Yarı Delici Parçacık Etkili Termobarik’ harp başlığına sahip olan ÇAKIR Füzesi, zırhlı veya zırhsız bütün hedeflere karşı etili olabiliyor.

Kara, deniz veyahut helikopter gibi düşük irtifalarda görev yapan hava platformlarından kullanılması durumunda menzil dezavantajının giderilmesi amacıyla ÇAKIR Füzesi, katı yakıtlı bir fırlatma motoru (booster) ile teçhiz edilebiliyor. Bu durumda füzenin ağırlığı, 330 kilograma çıkıyor.

Super Sea-Skimming özelliği sayesinde satha oldukça yakın uçuş gerçekleştirebilecek ÇAKIR Füzesi, düşman unsurları tarafından da oldukça zor tespit edilecek.

Milli Füzeye Milli Motor

Lansman töreni kapsamında Roketsan ile Kale Arge şirketleri arasında, ÇAKIR Füzesi’nde kullanılacak motor ile ilgili de bir anlaşma imzalandı. ÇAKIR Füzesi’ne, Kale Arge tarafından milli imkanlarla geliştirilen KTJ-1750 Turbojet Füze Motoru güç verecek.

Kullanıcı Platformlar

Olukça farklı platformda kullanılabilecek ÇAKIR Füzesi’nin, ilk etapta insansız hava araçları ile helikopterlerde kullanılması öngörülüyor. İnsansız platformlara ilaveten Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan S-70B SeaHawk ve AH-1W Super Cobra platformlarının, ÇAKIR Füzesi’nin ilk kullanıcılarından olacağı tahmin ediliyor.

ÇAKIR-FÜZESİ-Platformlar

AKINCI ve AKSUNGUR platformları 4; MİUS, F-16, HÜRJET ve MMU gibi jet motorlu uçaklar 4; ATR-72 ve CN-235 gibi deniz karakol uçakları 2; SeaHawk ve ATAK gibi helikopter 2; ULAQ gibi SİDA’lar 4; hücumbotlar 8 ve kıyı savunma sistemleri de 4 adede kadar ÇAKIR Füzesi taşıyabilecek.

İlk Atış Bu Yıl!

Roketsan, ÇAKIR Füzesi’nin ilk test atışını AKINCI TİHA’dan bu yıl ve platform entegrasyonunu ise 2023 yılı içerisinde gerçekleştirmeyi hedefliyor.

ÖNERİLEN İÇERİK: Roketsan’ın İhracatında Rekor Artış

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz
Başa dön tuşu