TÜBİTAK-SAGE ve ASELSAN iş birliğiyle geliştirilen PULAT Aktif Koruma Sisteminin, Ukrayna üretimi Zaslon-L üzerinden geliştirildiği iddiaları ne kadar doğru?
Fırat Kalkanı Harekatı (FKH) ve Zeytin Dalı Harekatı (ZDH) esnasında; harekatın başrollerinden olan Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki M-60A3, M-60T ve Leopard 2A4 tipi Ana Muharebe Tankları (AMT), anti-tank güdümlü füzelerin (ATGM) hedefi haline gelmişlerdi.
Bu sebepten ötürü Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki tankların zırh korumalarının arttırılması ve yeni yetenekler kazandırılması, acil ihtiyaç haline konumuna yükseldi. M-60T tanklarının modernizasyonu için “FIRAT-M60T” Projesi başlatıldı.
FIRAT-M60T Projesi
Kara Kuvvetleri Komutanlığı (K.K.K.lığı) envanterindeki M60T ana muharebe tanklarının tanksavar tehditlerine ve terör unsurlarına karşı daha etkin korunabilmesi ve mevcut sistemlere ilave yetenekler kazandırılmasına yönelik 109 milyon 245 bin Euro ve 25 milyon TL tutarındaki sözleşme, “FIRAT-M60T” adı altında 11.05.2017 tarihinde Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ile ASELSAN arasında imzalandı.
FIRAT-M60T projesi kapsamında M-60T Ana Muharebe Tanklarına (AMT), Tank Lazer Uyarı Sistemi (TLUS), Uzaktan Komutalı Silah Sistemi (UKSS), Sürücü Görüş Sistemi (ADİS), Koruma Astarı, Yardımcı Güç Sistemi ve İklimlendirme Sistemi entegrasyonu yapılması kararlaştırıldı.
FIRAT-M60T Projesi, Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı Harekatları devam ederken ivedilikle hayata geçirilen bir proje olduğu için modernizasyon faaliyetleri tamamlanan tanklar hemen görev bölgelerine gönderildi. Bunun için birçok Türk mühendisi günlerde çalıştı hatta bazı tankların donatımı, sınır bölgesine kurulan tesislerde gerçekleştirildi.
Buna müteakiben ASELSAN Ana Yükleniciliğinde tarafından modernize edilen M60T tanklarının sahada göstermiş olduğu başarı doğrultusunda K.K.K.lığı envanterindeki tüm M60T tanklarının (tahmini 160-65 adet) modernize edilmesi kararlaştırıldı ve bu doğrultuda SSB ile ASELSAN arasında 1 No’lu Sözleşme Değişikliği imzalandı. Bu değişiklik kapsamında SSB ve ASELSAN arasında imzalanan FIRAT-M60T Projesi kapsamında yapılan ilavelere bağlı olarak 96,7 milyon Avro ve 25 milyon TL artış bedeli için sözleşme değişikliği imzalandı. Gerçekleştirilen değişiklik ile sözleşme toplam bedeli 206 milyon Avro ve 50 milyon TL oldu.
Sözleşme değişikliği kapsamında ayrıca PULAT Aktif Koruma Sistemi M60T tanklarına entegre edilmesi de kararlaştırıldı. PULAT Aktif Koruma Sistemi; sahip olduğu yüksek teknoloji radar ile M60T tanklarına yöneltilen tanksavar füzelerini havada tespit ederek, füzeleri tanklara çarpmadan önce uygun mesafede imha etmeye yarayan bir sistemdir.
PULAT ve Zaslon-L gerçeği
Peki 1 No’lu Sözleşme Değişikliği ile “FIRAT-M60T” projesine dahil edilen PULAT Aktif Koruma Sistemi (AKS), Ukrayna’nın Zaslon-L Sistemi üzerinden teknoloji transferiyle mi geliştirildi?
Fırat Kalkanı Harekatı esnasında Ukrayna’dan temin edilen Zaslon-L Sistemleri, hiçbir zaman sahada kullanılmadı. Bunun sebebi, Zaslon-L sisteminin performansının kuvvet tarafından beğenilmemiş olmasıydı. Bunu bir sektör profesyoneli olan ve Türk savunma sanayii sektörünü koordine eden güzide kurumumuzda da bir süre çalışmış olan Yusuf Akbaba da geçtiğimiz günlerde defaatle belirtti.
Bunun üzerine TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (TÜBİTAK-SAGE) ile ASELSAN mühendisleri, yoğun bir mesai harcayarak kısa süre içerisinde PULAT Aktif Koruma Sistemi’ni geliştirdiler. PULAT Sistemi, bir anda ortaya çıkmadı. TÜBİTAK-SAGE, bir süredir aktif koruma sistemlerinde kullanılan “Yüksek Teknolojili Tetik Radarı” ve “Parçacıklı Karşı Tedbir Mühimmatı” üzerine çalışmalar gerçekleştiriyordu. ASELSAN da zaten ALTAY Ana Muharebe Tankı’nda kullanılacak AKKOR AKS için uzun süredir çalışmalar gerçekleştiriyor.
Ancak bir süredir yabancı savunma sanayi dergileri, özellikle yerli AR-GE olduğu belirtilmesine rağmen, “dezenformasyon” veya yanlış bilgi sebebi ile PULAT’ın teknoloji transferi ile geliştirildiğini belirtiyorlar. Ne yazık ki buna bizim de savunma basınımızdan bazı temsilciler yer veriyor.
Sonuç olarak belirtmek isteriz ki; PULAT Aktif Koruma Sistemi, teknoloji transferi olmaksızın, SAGE ve ASELSAN mühendislerinin tecrübeleri ve yoğun mesaileri sonucunda geliştirilmiştir. Halihazırda “FIRAT-M60T” Projesi ile modernize edilerek M60TM adını alan ve Bahar Kalkanı Harekatı’nda da kullanılan tanklarımıza entegre edilmiş durumdadır. Entegrasyon faaliyetleri devam etmektedir.
Bütün bunlara ek olarak Ukrayna ve Türkiye, askeri ve teknik iş birliğine yönelik anlaşmalar kapsamında başarılı bir şekilde müşterek projeler yürütmektedir. Ancak PULAT, bu müşterek projelerden birisi değildir.
Saygılarımla,
Anıl ŞAHİN
Genel Yayın Yönetmeni
SavunmaSanayiST.com