Putin’den BAE ziyaretinde 4 Su-35 ile gövde gösterisi

Roketsan-ATMACA-Banner

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ziyaretinde 4 adet Su-35 savaş uçağıyla gövde gösterisi yaptı. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in uçağına Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yolculuğu sırasında füze yüklü 4 Su-35 savaş uçağı eşlik etti. Rusya Savunma Bakanlığının yayınladığı videoya göre; Putin’in içerisinde bulunduğu Il-96 model devlet başkanlığı uçağına eşlik etmek üzere savaş uçakları da kalkış yaptı.

STM Banner

Putin’in uçağının her iki yanında ikişerli gruplar halinde yer alan Su-35S savaş uçaklarının, R-73 ve R-77 tipi hava hava füzelerini taşıdığı görüldü. Rus savaş uçakları, Putin’in yolculuğuna başkent Abu Dabi’ye ininceye kadar eşlik etmeyi sürdürdü.

Bakanlıktan yapılan açıklamada; çeşitli sınıflardaki havacılık silahlarına sahip Su-35S’lerin, uluslararası uçuş boyunca devlet başkanlığı uçağına hava desteği sağladığı kaydedildi. Uçakların şiddetli yağmur ve sert rüzgarların etkili olduğu zorlu hava koşullarında bir havaalanından kalktığı belirtilen açıklamada, savaş uçaklarının birinci sınıf pilotlar tarafından kullanıldığı belirtildi.

Su-35

Sukhoi Su-35 Çok Amaçlı Avcı Uçağı

Rusya Federasyonu merkezli Sukhoi firması tarafından geliştirilen Su-35 Çok Amaçlı Avcı Uçağı, ilk uçuşunu 28 Temmuz 1998 tarihinde gerçekleştirmiştir. Sovyetler Birliği’nin ünlü savaş uçağı Su-27 üzerinden geliştirilen Su-35, NATO tarafından “Flanker-E” ve Batı ülkeleri tarafından ise “Super Flanker” olarak adlandırılmaktadır.

Rusya Federasyonu Hava Kuvvetleri’nin halihazırda en teknolojik savaş uçakları arasında yer alan Su-35; karbon-fiber, alüminyum ve titanyum alaşımlardan yapılmıştır. 4++ veya 4.5 nesil olarak nitelendirilen uçak, ilk uçuşundan tam 11 sene sonra Rus Hava Kuvvetleri’nden ilk siparişini almıştır. Su-35, teknolojik açıdan 4’üncü nesil MiG-29 ile 5’inci nesil Su-57 arasında yer almaktadır.

Yönlendirilmiş itki sistemi yani nozzle teknolojisi ile donatılan Sukhoi Su-35, bu özelliği sayesinde fizik kurallarını zorlayacak derecede manevralar yapabilmektedir. Ayrıca uçak, afterburner yani art yakıcı kullanmadan ses hızının üzerine çıkabilmektedir.

Su-35

Her biri 14.500kgf’lik çift turbofan motora sahip olan Su-35; tek kişilik mürettebata, azami 34.500 kilogram kalkış ağırlığına, 8.000 kilogram silah kapasitesine, 18 kilometre servis irtifasına ve 1.580 kilometre (deniz seviyesinde, Mach 0.7) uçuş menziline sahiptir. Azami 2.25 Mach hıza ulaşabilen uçak, 9G’ye kadar olan manevraları gerçekleştirebilmektedir. Düşük radar izine (Stealth değil) sahip Su-35, yakıt ikmali ile 10 saate kadar havada kalabilmektedir.

Hava-Hava görevleri için; RVV-AE, RVV-SD ve RVV-R-73E hava-hava füzeleri ile donatılan Su-35, Hava-Yer görevleri için ise Kh-31PD, Kh-31A, Kh-29TEL, Kh-59MK, KAB-500Kr, KAB-500S-E, KAB-500-OD, KAB-1500Kr füzeleri, 100-250-500 kilogramlık genel maksat bombaları, güdümsüz roketler ve 30mm’lik top sistemi ile donatılmıştır. Modern radara, elektro-optik görüntüleme sistemine ve kaska monteli bir hedefleme sistemine sahip olan uçak, bu sayede aktif/pasif radar güdümlü, lazer güdümlü ve TV güdüm sistemine sahip mühimmatları kullanabilmektedir.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com, AA

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu